Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1Ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Σε τροχιά διάλυσης και συρρίκνωσης

Οι τρομερές ελλείψεις έχουν οδηγήσει το προσωπικό σε εξάντληση, καθώς σε κάθε νοσηλευτή αντιστοιχούν 35 κλίνες

Σε τροχιά διάλυσης και συρρίκνωσης βρίσκεται το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών"Η Πεντέλη", το μεγαλύτερο και πληρέστερο νοσοκομείο του ΙΚΑ δυναμικότητας 343 κλινών.

Φωνή αγωνίας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας του προσωπικού (καταστρατήγηση 8ωρου και 5ημέρου, αδυναμία προγραμματισμού θερινών αδειών κλπ.), την ασφάλεια των ασθενών, αλλά κυρίως για τους σχεδιασμούς που αφορούν τη σύμπτυξη κλινικών και τη μείωση κλινών του νοσοκομείου εκπέμπει σε υπόμνημά του προς τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο το σωματείο των εργαζομένων.

Κεντρικό θέμα είναι η έλλειψη προσωπικού. Αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα με τον Διοικητή του ΙΚΑ, αλλά η απάντησή του ήταν η κάλυψη με εποχιακό προσωπικό και με μετακινήσεις από τα υποκαταστήματα - όταν και σ' αυτά υπάρχει έλλειψη.

Το σωματείο των εργαζομένων στο υπόμνημά του επισημαίνει πως η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου του νοσοκομείου βασίζεται κύρια στον ανθρωπισμό και την αυταπάρνηση των λίγων εργαζομένων και τονίζει την απόφασή του να υπερασπιστεί την ύπαρξη, τη συνέχεια και το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, κόντρα στην υποβάθμιση και την επιχειρούμενη συρρίκνωσή του. Οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο που έχει 17 κλινικές, εργαστήρια (ενδοσκοπικό, αιμοδυναμικό, αιμοδοσία, ακτινολογικό), δύο μονάδες (εμφραγμάτων και ειδικών λοιμώξεων) και εξωτερικά ιατρεία σε πλήρη ανάπτυξη, είναι τόσο μεγάλες που η λειτουργία του νοσοκομείου αγγίζει τα όρια ασφαλείας.

Ενώ από τον κανονισμό λειτουργίας του νοσοκομείου προβλέπονται 164 θέσεις υγειονομικών υπαλλήλων κατηγορίας ΤΕ Νοσηλευτικής - Μαιευτικής προ τρίμηνου, - χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις - υπηρετούσαν μόνο 80. Παράλληλα, υπηρετούν στο νοσοκομείο 37 ΔΕ βοηθοί νοσοκόμων, ενώ προβλέπονται 70 και εφτά ΤΕ Ραδιολόγοι - Ακτινολόγοι, ενώ προβλέπονται 21. Στη μονάδα Εμφραγμάτων εργάζονται μόνο 9 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 35.

Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι η αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό να είναι ένας προς έξι, ενώ σε κάθε νοσηλευτή αντιστοιχούν 35 κλίνες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλους κλάδους, καθώς ένας τραπεζοκόμος καλείται να εξυπηρετεί μέχρι και 80 ασθενείς.

Το σωματείο των εργαζομένων επισημαίνει ότι παρότι υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, δεν έχει γίνει προκήρυξη την τελευταία τριετία για την κάλυψη των θέσεων (κύρια νοσηλευτικού προσωπικού), με εξαίρεση δέκα θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής - Μαιευτικής που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία επιλογής στο ΑΣΕΠ. Παράλληλα, καταγγέλλει "τη ρουσφετολογική πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ που, ακόμα και όταν έγιναν προσλήψεις, το προσωπικό δεν έφτασε ποτέ στο νοσοκομείο" και τη στάση των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργάνων, οι οποίες "αντί να τεθούν επικεφαλής αγώνων ενάντια στην πολιτική που εκφυλίζει και συρρικνώνει τα δημόσια νοσοκομεία, αναλώθηκαν μόνο στη διαδικασία υπερωριών που και αυτών η καταβολή καθυστερεί". Οπως τονίζουν, το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί εδώ και έξι μήνες τις υπερωρίες, παρά τα σχετικά υπομνήματα, τις παραστάσεις στους αρμόδιους και τις επερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή.

Καταλήγοντας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης πρόσληψης προσωπικού, και ειδικότερα νοσηλευτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ