Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αθώα προκαταβολικά η κυβέρνηση

Η κατ' εξοχήν υπεύθυνη για το συντονισμό της δασοπροστασίας υπουργός εκτίμησε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για τις πυρκαγιές που θα ανάψουν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έχει στείλει δεκάρα στους δήμους

Αν καταστραφούν και φέτος τα δάση, θα φταίνε οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι... αμελείς πολίτες! Αυτό ισχυρίστηκε, με χτεσινές της δηλώσεις, η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου,σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει άλλοθι για την προχειρότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει ακόμα και αυτά τα αποσπασματικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, ήδη από το Γενάρη. Προχειρότητα που οι συμμετέχοντες στη χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Διυπουργικού Οργάνου (ΣΔΟ) για τις πυρκαγιές επιχείρησαν να καλύψουν, προβάλλοντας το... άρτια εξοπλισμένο Επιχειρησιακό Κέντρο που βρίσκεται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπό τη βάρος της... γνώσης, λοιπόν, η Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για υλοποίηση από την κυβέρνηση όλων των μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών, κάτι που - είπε - δεν έχουν κάνει οι φορείς Αυτοδιοίκησης. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που δεν έχουν καθαριστεί ακόμα οι πέριξ των δασικών εκτάσεων δρόμοι. Δεν έχουν τοποθετηθεί κρουνοί στους δήμους, ενώ στα ταμεία τους δεν έχουν φτάσει ακόμα τα χρήματα για τον απαραίτητο εξοπλισμό.Ενώ, όπως κατήγγειλαν οι δασικοί υπάλληλοι, τα χρήματα που δόθηκαν για τη δασοπροστασία είναι πενιχρά και το προσωπικό ελλιπές. Κι όλα αυτά δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταφέρει ακόμα και το οικονομικό κόστος ενδεχόμενων πυρκαγιών στους δήμους και κατ' επέκταση στους δημότες. Αναφερόμενη στους δήμους που δεν έχουν προχωρήσει στον καθαρισμό των χωματερών και των δασικών εκτάσεων, η υπουργός είπε πως θα τους υποβληθούν ποινικές και οικονομικές κυρώσεις, ανάλογες με το μέγεθος της ζημιάς. Ενώ δόθηκε νέα παράταση, μέχρι και την Τετάρτη, 30 Ιούνη, οπότε και ολοκληρώνονται οι σχετικοί, δεύτεροι έλεγχοι των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών. Σε σχετικό ερώτημα, ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο", η υπουργός απάντησε πως το ύψος της ζημιάς θα περικοπεί από τα χρήματα που παίρνουν οι δήμοι - δηλαδή θα πληρώσουν οι δημότες.

Κατά τα άλλα, η υπουργός δήλωσε πως μέχρι τέλη Ιούνη θα βρίσκονται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος 6 ελικόπτερα τύπου "Σινούκ", 1 "Ιλιούσιν" και 2 "Καναντέρ". Πως το υπουργείο Γεωργίας έχει καθορίσει 103 επικίνδυνα σημεία, που... θα καθαριστούν και στα οποία θα γίνονται συνεχώς περιπολίες. Πως στο ζήτημα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα εμπλακεί και η ΕΥΠ και η Κρατική Ασφάλεια, είτε συμμετέχοντας στις περιπολίες, είτε αξιοποιώντας πιθανές πληροφορίες. Επίσης, από 1η Ιούλη τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα της χώρας μπορούν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία και πρόσβαση σε επικίνδυνες περιοχές που τα ίδια θα καθορίσουν, από τις εννιά το βράδυ έως τις έξι το πρωί.

  • Αναφερόμενη στη φωτιά στο Καπανδρίτι, η υπουργός είπε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη εκτιμήσει το κόστος κινητοποίησης των μέσων πυρόσβεσης στα 12.100.000 δραχμές και αναμένεται απόφαση του εισαγγελέα για τις ευθύνες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ