Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ετοιμοι για το μεγάλο φαγοπότι

Εθνικοί Δρυμοί και αισθητικά δάση παραδίδονται στην ιδιωτική κερδοσκοπία για "αξιοποίηση". Το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αποκάλυψαν χτες οι δασικοί υπάλληλοι

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπουληθούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικούς φορείς. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι δασικοί έδωσαν στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά τη συγκρότηση και λειτουργία Εθνικού Συστήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συνιστώνται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με σκοπό τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών - εθνικών δρυμών - αισθητικών δασών κλπ. κοινωφελούς χαρακτήρα. Διοικούνται από αμειβόμενα ΔΣ που ορίζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μέχρι να λειτουργήσουν αυτά ανατίθεται η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε δημόσιες υπηρεσίες, ειδικές υπηρεσίες, ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των ΟΤΑ (αναπτυξιακές εταιρίες), μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού τομέα."Με τον τρόπο αυτό καταργείται η δασολογική επιστήμη και η Δασική Υπηρεσία", τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι εκτάσεις που θα διαχειρίζονται αυτοί οι φορείς αποτελούν το 50% των δασών και δασικών εκτάσεων της Ελλάδας.

Η προσπάθεια ξεπουλήματος των δασών ξεκίνησε το 1987 με το νόμο για τα βοσκοτόπια, συνεχίστηκε με τη δασοπυρόσβεση, επιχειρήθηκε με τα κατά διαστήματα εμφανιζόμενα σχέδια νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, τα νομοσχέδια για αποχαρακτηρισμούς κ.ά.

Αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης που έχει πλήρη δοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η κατάρτιση κανονισμών λειτουργίας, η κατάρτιση κανονισμών διαχείρισης, τα διαχειριστικά προγράμματα και η υλοποίηση δράσεων και μέτρων. Τα παραπάνω κοινοποιούνται και στις δημόσιες υπηρεσίες απλώς για να εκφράσουν τη γνώμη τους. Αλλες αρμοδιότητες θα είναι η ανάληψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η κατάρτιση μελετών, εκτέλεση έργων για την προστασία, αποκατάσταση, διαχείριση κλπ.

"Η διαχείριση δημοσίων εκτάσεων που παραχωρούνται ή εκμισθώνονται στο φορέα διαχείρισης κατά τις κείμενες διατάξεις, καθώς και η ενοικίαση ιδιωτικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην περιοχή ευθύνης του, και η πραγματοποίηση σε αυτές των προβλεπόμενων στον κανονισμό και στο διαχειριστικό πρόγραμμα αναγκαίων παρεμβάσεων". Η παράγραφος αυτή του προσχεδίου παραγνωρίζει ότι το Σύνταγμα του 1975/1986 αναφέρει ότι το δάσος είναι εθνικό αγαθό και δεν παραχωρείται.

Αλλη αρμοδιότητα θα είναι η ίδρυση κέντρων πληροφόρησης σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (σ.σ. ανοίγεται "παράθυρο" για την κατασκευή εταιριών "μαϊμού"). Επίσης οι φορείς διαχείρισης συνεργάζονται με φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, αφού μπορούν να τους αναθέσουν μελέτες, εργολαβίες κλπ. έναντι τιμήματος (υπεργολαβίες). Δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις εισβάλλουν για τα καλά στην "αξιοποίηση" του δασικού πλούτου, χωρίς στην ουσία, να μπορεί να τους ελέγξει κανείς.

Πόροι των φορέων διαχείρισης είναι οι επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση και προβολή του προστατευόμενου αντικείμενου, όπως έσοδα από εισιτήρια, ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών, προβολή ταινιών κλπ., αλλά και οικονομικές επιχορηγήσεις από άλλα υπουργεία, υπηρεσίες και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών, σε βάρος του προϋπολογισμού τους (πιθανή συμπλήρωση: για παροχή υπηρεσιών του φορέα προς αυτούς).

Επίσης κοινοτικοί και εθνικοί πόροι που διατίθενται για την εκπόνηση προγραμμάτων, μελετών και ερευνών σχετικών με θέματα που ανάγονται στους σκοπούς και στις δραστηριότητες του φορέα διαχείρισης.

Σε άλλο σημείο το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι τα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διαχείρισης μέσα σε δασικές εκτάσεις δεν απαιτούν έγκριση από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες. Αυτό προβλέπεται τη στιγμή που η Δασική Υπηρεσία αποτελεί σήμερα τη μόνη δημόσια υπηρεσία που διαχειρίζεται τον δασικό πλούτο της χώρας μέσα σε ένα αντίξοο νομοθετικό πλέγμα και σε ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που "βλέπουν" το δάσος μόνο με όρους της αγοράς. Αφού δε θα χρειάζεται άδεια της Δασικής Υπηρεσίας "ανοίγει το παράθυρο" για επιχειρηματική "αξιοποίηση" χιλιάδων στεμμάτων με δάση και δασικές εκτάσεις.

Τέλος οι υπάρχοντες εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση κλπ. αναλαμβάνονται από τους φορείς διαχείρισης και αποσπώνται από τη Δασική Υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ