Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πυροσβέστες θα πληρώσουν τα σπασμένα

"Τη νύφη θα την πληρώσουν και φέτος οι πυροσβέστες", μας είπε χτες ένας υπάλληλος του Πυροσβεστικού Σώματος, την ώρα που αγκομαχούσε κρατώντας τη μάνικα σε μια βουνοπλαγιά της περιοχής Καπανδριτίου. "Πέρσι τρεις συνάδελφοί μας κάηκαν γιατί δεν κάθισαν στην άκρη περιμένοντας τη φωτιά, αλλά χώθηκαν μέσα για να τη σβήσουν. Και φέτος το ίδιο θα κάνουμε. Προσευχόμαστε... Ελπίζουμε να μη συμβούν τα ίδια".

Στην "ώρα μηδέν" δεν είναι μόνο η Δασική Υπηρεσία. Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται κι αυτό κοντά σε αυτή την κατάσταση. Πριν λίγες μέρες ο Π. Δρίτσας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων ΠΣ, σε συνέντευξη του στο "Ρ" προειδοποιούσε: "Φαινομενικά είμαστε έτοιμοι"...

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τον ν.2612/98, που ανέθεσε τη δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική, προβλέπεται ότι η οργανική της δύναμη το 2000 πρέπει να φτάσει τα 9.500 άτομα. Το 1998, πριν γίνει η κατάταξη της τελευταίας σειράς, η οργανική δύναμη της υπηρεσίας ήταν 5.750. Στο τέλος του 1998 κατατάχθηκαν 1.350 υπάλληλοι και η δύναμη έχει φτάσει τους 7.000 υπαλλήλους. Φέτος αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 400-500 άτομα. Αρα το έλλειμμα της οργανικής δύναμης θα ξεπεράσει τους 2.500 υπαλλήλους.

Σε αυτούς θα προστεθούν οι 4.000 εποχικοί που έχουν προσληφθεί. Ο αριθμός όμως αυτός δεν επαρκεί, αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια πάνω από 12.000 άτομα εμπλέκονταν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Το βάρος της λειψής οργανικής δύναμης θα πέσει και πάλι στις πλάτες των πυροσβεστών με τις μόνιμες επιφυλακές χωρίς αμοιβή. Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πυροσβέστες μεταφέρονται σε όλη τη χώρα για να καλυφθούν τα κενά. Αναμένεται και φέτος να περικοπεί η καλοκαιρινή άδεια, με αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι να έχουν δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και ημέρες άδειας από περασμένα χρόνια. Λειτουργούν πυροσβεστικά κλιμάκια με λειψή οργανική δύναμη και με αποσπάσεις. Παρά το ότι η νομοθεσία αναφέρει ότι ιδρύονται για την αντιπυρική περίοδο, ήδη σε αυτά γίνονται μεταθέσεις. Ο κανονισμός της υπηρεσίας ορίζει ότι μεταθέσεις πραγματοποιούνται στις ήδη υπάρχουσες ή νεοϊδρυθείσες υπηρεσίες όπου πρέπει να ορίζεται οργανική δύναμη. Οι μεταθέσεις δεν είναι νόμιμες, διότι για τα 70 κλιμάκια δεν προβλέπεται οργανική δύναμη.

Επίσης διατίθενται συνολικά 900 οχήματα, 164 ημιφορτηγά 4χ4, 75 ειδικά οχήματα και 300 βοηθητικά. Ομως πάρα πολλά από αυτά έχουν ηλικία πάνω από 15 χρόνια, ενώ πολλά οχήματα που προέρχονταν από τη Δασική Υπηρεσία δεν είναι λειτουργικά, λόγω κακής συντήρησης που δεν έγινε ελλείψει κονδυλίων.

Η κυβέρνηση επικαλείται τον αεροπορικό στόλο, ο οποίος, στην πλειοψηφία του, αποτελείται από γερασμένα αεροσκάφη. Ξεχνά επίσης ότι η μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών δίνεται κυρίως στο έδαφος.

Στις τηλεοράσεις φαίνονται οι θεαματικές αεροπορικές ρίψεις νερού. Το μπούγιο... Το έργο των πιλότων είναι δύσκολο και ηρωικό και κανείς δε θέλει να το υποβαθμίσει. Ομως χωρίς ισχυρές και καλά εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις, η δουλιά τους καθίσταται δυσκολότερη και λιγότερο αποτελεσματική.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ