Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με κυβερνητική βούλα η καταστροφή που έρχεται

Συγκλονιστικά στοιχεία για το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι μόνοι αρμόδιοι να μιλούν για το δάσος

"Είμαστε στο σημείο μηδέν. Η κυβέρνηση έχει σαν στόχο τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας και το ξεπούλημα των δασών και των δασικών εκτάσεων σε διάφορες εταιρίες και φορείς. Παράλληλα, επιδιώκει τη δυσφήμιση των εργαζομένων στη Δασική Υπηρεσία, ενώ ψάχνει να βρει άλλοθι για την καταστροφή που αναμένεται".

Αυτά τονίστηκαν σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), η Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων (ΕΕΔ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων και η Πανελλήνια Ενωση Μονίμων Οδηγών Δασικών Υπηρεσιών.

Αλλωστε, κυβερνητικοί παράγοντες σε διάφορες συσκέψεις υποστηρίζουν ότι θα αποτελέσει... κυβερνητική επιτυχία, αν η καταστροφή φέτος δεν ξεπεράσει τα 550.000 στρέμματα καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

"Η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας για μια ακόμα φορά απέδειξαν ότι σχεδιάζουν τη δασική πολιτική της χώρας, χωρίς να πάρουν υπόψη τους το Σύνταγμα, τους νόμους και την επιστημονική κοινότητα", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ Κ. Μπέσσης. "Μονομερώς πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας. Ψήφισε μόνη της το ν.2612/98, με τον οποίο ανέθεσε κατ' αποκλειστικότητα την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρά την εκφρασμένη αντίθεση της επιστημονικής κοινότητας και των εργαζομένων στον τομέα των δασών", συνέχισε ο ίδιος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σημερινός υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, δεν είχε ψηφίσει το νόμο και με τον σημερινό υφυπουργό Γεωργίας Π. Φουντά είχαν ζητήσει να εφαρμοστεί το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής και την ίδρυση και λειτουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Αυτά, πριν γίνουν μέλη της κυβέρνησης...

"Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η καταστροφή 1.100.000 στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων και 600.000 στρεμμάτων αγροτικών εκτάσεων", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Πέρσι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, δήλωνε σε συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση είχε αντιληφθεί το πρόβλημα και θα το επανεξετάσει από μηδενική βάση. Από τότε πέρασε ένα έτος, καμιά συζήτηση δεν έγινε και ουσιαστικά κανένα καινούριο μέτρο δεν ανακοινώθηκε.

Τα κονδύλια...

"Βρισκόμαστε δυστυχώς πάλι στο σημείο μηδέν", είπε ο Κ. Μπέσσης. "Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας το γεγονός με προχειρότητα, ανακοινώνει τον περασμένο Μάιο μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν σε πρώτη φάση τη δημιουργία εντυπώσεων και σε δεύτερη φάση να βρεθεί άλλοθι για την επερχόμενη καταστροφή.

"Η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δόθηκαν οκτώ δισεκατομμύρια δραχμές για καθαρισμούς των δασών. Στην πραγματικότητα το ποσό αυτό είναι οι συνολικές πιστώσεις για τη δασοπονία για το έτος 1999 και επί πλέον αποδεικνύει τη μείωση των πιστώσεων για τα δάση. Το 1992 ήταν 46 δισ., το 1998 18 δισ., σήμερα 8 δισ. και αύριο ίσως 3 δισ. Το ποσόν αυτό δεν έφθασε πότε στη ΔΥ", πρόσθεσε ο Κ. Μπέσσης.

Στη συνέντευξη, αναφέρθηκε ότι από αυτό το ποσό το 1,75 δισ. αφορά τη δασική προστασία (καθαρισμός δασών, οδοποιία, ασθένειες κλπ.). Για να απορροφηθούν αυτά τα χρήματα είτε με αυτεπιστασία είτε με εργολαβίες, χρειάζονται δυο με τρεις μήνες. Μέχρι τότε η αντιπυρική περίοδος θα είναι προς το τέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στρέμμα δάσους για να καθαριστεί χρειάζονται 120.000 δραχμές. Δυο εκατομμύρια στρέμματα χρειάζονται 240 εκατομμύρια. Τα χρήματα αυτά είναι ελάχιστα, αφού τα δάση και οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν πάνω από το 20% της έκτασης της χώρας που είναι 132 εκατομμύρια στρέμματα περίπου.

Οι ελλείψεις

Επίσης ειπώθηκε ότι δε γίνεται δασοπροστασία με διαλυμένες υπηρεσίες, οι οποίες, λόγω των ελλείψεων τους σε προσωπικό και μέσα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους σε οκτάωρη λειτουργία. Πόσο μάλλον σε 24ωρη λειτουργία, που χρειάζεται στην πραγματικότητα για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. "Υπάρχουν πολλές δασικές υπηρεσίες που δεν έχουν πάνω από τέσσερις υπαλλήλους", είπε ο Κ. Μπέσσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 13 περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών και τη ΓΓ Δασών προβλέπονται 6.389 υπάλληλοι και υπηρετούν 3.050 (ποσοστό κενών 52,3%). Χρειάζονται άλλοι 3.339 υπάλληλοι. Τα περισσότερα κενά υπάρχουν στον τομέα της δασοπονίας. Προβλέπεται να υπηρετούν 1.480 δασοπόνοι και είναι μόλις 457 (ποσοστό κενών 69,1%) με 1.023 κενές οργανικές θέσεις. Το ποσοστό κενών στους δασοφύλακες είναι 58,6%. Πρέπει να είναι 3.425 και υπηρετούν 1.418. Λείπουν 2.007.

Από τα προβλεπόμενα 1.100 δασοφυλακεία, κανένα δε λειτουργεί, τα 300 δασονομεία είναι κλειστά, τα 85 δασαρχεία υπολειτουργούν. Το ίδιο ισχύει και για τις 55 Διευθύνσεις Δασών. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που 2.000 δασολόγοι και 3.000 δασοπόνοι είναι άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους δασικούς σε επιφυλακές με υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να συμμετέχουν στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Τα αιτήματα

Με εξώδικη γνωστοποίησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Οικονομικών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασικών αναφέρουν ότι από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι τις 15 Ιούλη οι δασικοί έχουν κηρύξει απεργία από τα εξής καθήκοντα: Από κάθε υπηρεσιακή απασχόληση μετά το κανονικό ωράριο εργασίας, καθώς και κατά τις αργίες και εξαιρέσιμες μέρες - προσφορά υπηρεσίας στο ΣΕΚΥΠΣ/ΣΚΕΔ, όργανο καταστολής των δασικών πυρκαγιών σε πανελλήνιο επίπεδο σε 24ωρη βάση - προσφορά υπηρεσίας, στα ΣΤΟ, όργανα καταστολής των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και από κάθε εμπλοκή των μελών στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών σε 24ωρη βάση.

Αιτήματα των δασικών είναι:

1. Η επαναχορήγηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δασολόγους - δασοπόνους - δασοφύλακες και οδηγούς δασικών υπηρεσιών δημοσίους υπαλλήλους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αφαιρέθηκε μόνο από αυτούς, παρ' ότι είναι νομοθετημένο με το άρθρο 8 του ν.2342/95.

2. Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δασολόγων - δασοπόνων - δασοφυλάκων - οδηγών δασικών υπηρεσιών, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει από το 1998.

3. Η άμεση λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επιμόρφωσης των δασικών υπαλλήλων σύμφωνα με το ΠΔ 51/1998.

4. Η ενεργοποίηση του επί δεκαετίες αδρανούς νομικού πλαισίου για την καταγραφή των δασών και κατάρτιση του δασικού Κτηματολογίου.

5. Η ηθική αποκατάσταση των δασικών υπαλλήλων από τους καταφρονητικούς - προσβλητικούς και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας (1998).

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ