Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Προφυλάκισαν "άλλον" άνθρωπο!

Την άμεση αποφυλάκιση του Χρήστου Λεμπέση θα ζητήσουν σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας, που διοργανώνουν και συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώρα 11 π.μ.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στις 11 π.μ., η θεραπευτική ομάδα και τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης του "18 Ανω" συνεχίζουν τον αγώνα τους για την αποφυλάκιση του 20 χρονου Χρήστου Λεμπέση,που, αν και βρίσκεται στο τελικό στάδιο του θεραπευτικού προγράμματος, προφυλακίστηκε πριν 13 μέρες στις φυλακές Κορυδαλλού για αδίκημα κλοπής που διέπραξε ενώ ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Τα μέλη του "18 Ανω" σήμερα θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλο,ενώ καλούν τον κόσμο να πάρει μέρος στη διαμαρτυρία τους. "Η νέα αυτή φυλάκιση, για πολλοστή φορά, ενός ανθρώπου σε διαδικασία απεξάρτησης θέτει εκ νέου τεράστια ζητήματα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το "18 Ανω".

Τα ζητήματα που θέτει είναι επιστημονικά, γιατί γίνεται "διακοπή της θεραπείας ενός ανθρώπου, με βίαιο τρόπο, χωρίς να αναγνωρίζεται ότι ο άνθρωπος που φυλακίζεται είναι ένας "άλλος" άνθρωπος, ριζικά απαλλαγμένος από την ουσιοεξάρτηση, σε σχέση μ' αυτόν που ήταν όταν διέπραξε κάποιο αδίκημα και βρισκόταν ακόμα στον κόσμο των ουσιών". Είναι ηθικά, συνεχίζει η ανακοίνωση, γιατί αφορά τη ζωή και το θάνατο όχι μόνο του ίδιου, αλλά και κάθε ανθρώπου που βρίσκεται στη θέση του, μια και όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές σήμερα δημιουργεί τεράστιους κινδύνους υποτροπής.

Αναφερόμενο στα νομικά ζητήματα, το "18 Ανω" υπογραμμίζει ότι ο Χρ. Λεμπέσης ουδέποτε έλαβε κλήση για απολογία, δεν του δόθηκε η δυνατότητα να απολογηθεί σε ανακριτή ή εισαγγελέα, ενώ όταν φυλακίστηκε βρισκόταν σε θεραπευτική διαδικασία.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Χρειάζεται να δοθεί μια μόνιμη και οριστική λύση όχι μόνο στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και γενικότερα στο τόσο σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα της χρήσης ουσιών".

Το Συμβούλιο Εφετών

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εφετών, για να αποφασίσει για την αναστολή εκτέλεσης ή όχι της ποινής του Χρ. Λεμπέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας θα προτείνει την παράταση της ποινής του, θεωρώντας ότι το αδίκημα που διέπραξε ο Χρ. Λεμπέσης είναι "ειδεχθές", επειδή ασκήθηκε σωματική βία κατά την κλοπή του μπουφάν και ο κατηγορούμενος είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη και άλλων αξιόποινων πράξεων!

Ο Χρ. Λεμπέσης καταδικάστηκε ερήμην σε 2,5 χρόνια φυλακή, καθώς δεν παρουσιάστηκε στην ανακρίτρια να απολογηθεί για το αδίκημα που κατηγορείται, αν και ποτέ δεν έλαβε κλήση, καθώς το κλητήριο θέσπισμα δόθηκε σε λάθος διεύθυνση. Ο 20χρονος έκλεψε το μπουφάν την περίοδο που ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ το μπουφάν αργότερα το επέστρεψε στον κάτοχό του.

Πάντως, ο συνήγορος του κατηγορούμενου δήλωσε ότι με βάση το άρθρο 21 του νόμου 2331/99 οποιοσδήποτε χρήστης έχει τελειώσει με επιτυχία πρόγραμμα απεξάρτησης, ο εισαγγελέας δύναται να αναστείλει την ποινική του δίωξη.

Το περασμένο Σάββατο - που ήταν Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών - τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης και της Ραδιοφωνικής Ομάδας "18 ΑΝΩ" πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, ζητώντας από την πολιτεία να δείξει ανθρωπιά. Το μήνυμα αυτής της συμπαράστασης μετέφερε στον Χρήστο η μητέρα του Αλεξάνδρα, μαζί με τον θεραπευτή του, που τον επισκέφτηκαν στο κελί του. Κατά την έξοδό τους απηύθυναν και εκείνοι έκκληση στην Πολιτεία να δείξει κατανόηση στη δοκιμασία των παιδιών που παίρνουν την απόφαση να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.

"Δε ζητάμε να μη γίνει η δίκη, αλλά να σταματήσει η προφυλάκιση. Να αποθεραπευτεί ο Χρήστος και να γίνει κανονικά η δίκη",δήλωσε η Αλεξάνδρα Λεμπέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ