Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Ενοχλούν την κυβέρνηση οι θέσεις του ΚΚΕ

Δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τις θέσεις του ΚΚΕ η κυβέρνηση και κατά τη χτεσινή - για δεύτερη μέρα - συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανεργία. Ετσι, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση με επιχειρήματα που, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν την προσήλωσή της στα συμφέροντα του μεγάλου - ντόπιου και ξένου - κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Λ. Κανελλόπουλος, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού ως παραλήρημα και τον κάλεσε να δει όσα συμβαίνουν τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση γύρω από την αγορά εργασίας. "Υπάρχει - είπε - μια προκατάληψη, από την πλευρά του κ. Κατσαρού σαν εκπροσώπου του ΚΚΕ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που παίρνει το χαρακτήρα ενός παραληρήματος". Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: "Δύο πράγματα συμβαίνουν. Η ο κ. Κατσαρός έχει ελλιπή γνώση του νομοσχεδίου ή βρίσκεται πλέον εκτός τόπου και χρόνου απ' αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, αυτά τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και την αγορά εργασίας, αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Εκτός του υφυπουργού την ενόχλησή τους με τις θέσεις του ΚΚΕ - προφανώς γιατί τους χαλάει το παραμύθι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι προοδευτικό κόμμα - εξέφρασαν και βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, καθώς και ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Λ. Αποστολίδης, με επιχειρήματα χαμηλής φυσικά ποιότητας όπως αυτό, ότι "όσα λέει το ΚΚΕ ταιριάζουν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά το σύστημα εκεί κατέρρευσε".

Γρήγορα όμως ήρθε πληρωμένη απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος Μ. Κωστόπουλο και τον βουλευτή Γ. Κατσαρό.

Μ. Κωστόπουλος: Εσείς παραληρείτε!

"Ο υφυπουργός κ. Κανελλόπουλος - είπε στην παρέμβασή του ο Μ. Κωστόπουλος - έκανε λόγο για παραλήρημα του ΚΚΕ και μας ανακάλεσε στην τάξη, γιατί δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις που συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν κανένας θελήσει να μιλήσει μ' αυτούς τους όρους, μπορεί να διαπιστώσει παραλήρημα μέσα στο ίδιο το νομοσχέδιο". Στη συνέχεια ο Μ. Κωστόπουλος, αναφερόμενος στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και στον ισχυρισμό της ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας, σημείωσε ότι η λογική αυτού του άρθρου είναι να χτυπήσει το Ταμείο Ανεργίας, που αποτελεί μια κατάκτηση των εργαζομένων. "Αυτό το Ταμείο, είπε, καταστρέφεται. Κι όχι μ' αυτό το νομοσχέδιο, αλλά με πάρα πολλά νομοσχέδια, εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για λεφτά των εργαζομένων, τα οποία μετακυλούν στους εργοδότες. Αυτή είναι και η λογική του άρθρου 1 του νομοσχεδίου. Πού είναι το παραλήρημα και τι μας λένε ότι στην Ευρώπη συντελούνται διάφορα πράγματα, τα οποία δεν τα παρακολουθούμε; Τι συντελείται δηλαδή; Οτι έγινε μια εξέγερση στη Γαλλία για να υπερασπίσουν προνοιακά και κοινωνικά δικαιώματα; Οτι στη Γερμανία υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις; Οτι στην Ιταλία συμβαίνει το ίδιο; Οτι η ΓΣΕΕ όταν γινόταν η κινητοποίηση στη Γαλλία - η ΓΣΕΕ μ' αυτή την ταυτότητα - έστειλε μήνυμα συμπαράστασης;Ο κ. υφυπουργός δεν έλεγε τα ίδια πράγματα όταν βρισκόταν στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ κι όταν μαζί αγωνιζόμασταν για την υπεράσπιση του Ταμείου Ανεργίας".

Καταλήγοντας, ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευτεί το Ταμείο Ανεργίας και κάλεσε την κυβέρνηση να βρει απ' αλλού λεφτά για να δώσει στους εργοδότες και όχι να τους παραδίδει τα λεφτά των εργαζομένων.

Γ. Κατσαρός: Πραγματικότητα είναι η ασυδοσία του κεφαλαίου

Απαντώντας στα όσα είπε ο Λ. Κανελλόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός σημείωσε ότι εκτός πραγματικότητας δε βρίσκεται κανένας, πολύ περισσότερο το ΚΚΕ. "Την πραγματικότητα - είπε - τη γνωρίζουμε κι εμείς κι εσείς. Οι πάντες τη γνωρίζουν. Είναι η κυριαρχία των μονοπωλίων, των πολυεθνικών εταιριών, πάνω σε όλες τις πλευρές της ζωής του ανθρώπου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ομως, το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Εμείς λέμε πως δεν πρέπει να υποταχθούμε σ' αυτή την πραγματικότητα, να μην την ανεχθούμε, να παλέψουμε να την ανατρέψουμε, να μη συμβιβαστούμε. Εσείς λέτε "όχι, αυτό είναι αναλλοίωτο, είναι δεδομένο". Επομένως, υποτάσσεστε, συμβιβάζεστε μ' αυτή την πραγματικότητα.Αυτή είναι η διαφορά μας, αλλά είναι δύσκολο να την αποδεχτείτε, να δεχτείτε δηλαδή ότι έχετε γίνει υποτακτικοί των μονοπωλιακών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων, κι ότι μάχεστε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων. Θέλετε να εμφανίζεστε σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και του λαού κι εν τω μεταξύ υπηρετείτε τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χυδαίοι και επικίνδυνοι (2012-09-19 00:00:00.0)
ΣΥΝπλεύσεις... (2001-05-03 00:00:00.0)
Ελιγμός στη διαδικασία - επιμονή στην ουσία (1998-04-02 00:00:00.0)
"Στρατιωτικός νόμος" στην "Ολυμπιακή" (1998-03-31 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τα νοσοκομεία (1997-10-18 00:00:00.0)
"Οχι σε μισθούς κάτω από το όριο φτώχειας" (1996-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ