Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΝΣΤΟΛΩΝ
"Οχι σε μισθούς κάτω από το όριο φτώχειας"

Τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος

Τις προτάσεις του ΚΚΕ, ούτως ώστε να αλλάξει κάπως προς το θετικότερο η κατάσταση που δημιουργεί η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσίασε ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Κωστόπουλος, μιλώντας χτες στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε πως "αν υπολογιστούν οι συνολικές αποδοχές (βασικό, επιδόματα κλπ.), που προβλέπει το νομοσχέδιο, η τελική εικόνα που παρουσιάζεται είναι: Στρατηγός 10, αστυφύλακας 1. Αυτή είναι - πρόσθεσε - περίπου, η αναλογία. Η διαφορά είναι τεράστια και καμιά λογική περί "ψαλίδας" δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει. Προκειμένου να αλλάξει κάπως η κατάσταση, θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν οι συντελεστές του άρθρου 1". Στη συνέχεια, αναπτύσσοντας την πρόταση του ΚΚΕ για αλλαγή των συντελεστών, ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε πως ο μισθός του ανθυπολοχαγού, που αποτελεί και τη μισθολογική βάση του νομοσχεδίου, πρέπει να βρίσκεται πάνω από το όριο φτώχειας. Επίσης, αφού αναφέρθηκε στους συντελεστές που πρέπει να υπάρχουν για τον προσδιορισμό των υπολοίπων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αναφερόμενος στο μόνιμο στρατιώτη και αστυφύλακα, που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, σημείωσε πως ο συντελεστής πρέπει να αντιστοιχεί σε μισθό, που είναι ίσος με το βασικό μισθό που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μισθό των φαντάρων, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε: "Τι να πει κανείς, όταν οι φαντάροι, τα στρατευμένα παιδιά του λαού παίρνουν ακόμη 900 δραχμές και όλο το οικονομικό βάρος που απαιτείται για να υπηρετήσουν την πατρίδα το φορτώνονται οι οικογένειές τους. Κι αυτό το βάρος είναι δυσβάστακτο. Το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη αυτή την κατάσταση και ζητάει να αλλάξει. Προτείνει να δίνεται στους φαντάρους ένα τέτοιο ποσό - για το οποίο αναφερθήκαμε συγκεκριμένα στη συζήτηση επί της αρχής - το οποίο να είναι ικανό να καλύψει τις προσωπικές τους ανάγκες".

Σ' ό,τι αφορά τους μισθούς των ανωτάτων αξιωματικών, ο βουλευτής του Κόμματος είπε πως το ΚΚΕ, αν και διαφωνεί με τη λογική της κυβέρνησης περί ανοίγματος της μισθολογικής ψαλίδας ανωτέρων - κατωτέρων, θα μπορούσε να συμφωνήσει με ό,τι προβλέπει το νομοσχέδιο, αν γίνονταν σωστότερες ρυθμίσεις στα επιδόματα. Ακόμη εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος με το επίδομα της επιτελικής ευθύνης. "Το επίδομα αυτό, τόνισε, δίνεται μέχρι συνταγματάρχη. Με τους άλλους τι γίνεται; Γιατί εξαιρούνται; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα σ' αυτό το ζήτημα". Για το θέμα των επιδομάτων, ο Μ. Κωστόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος των κατώτερων αξιωματικών, υπαξιωματικών και αστυφυλάκων. Ειδικότερα, για το επίδομα επικινδυνότητας, υπογράμμισε τον παραλογισμό να χορηγείται αυτό το επίδομα στον ΜΑΤατζή και να μην το παίρνει ο τροχονόμος. Ο παραλογισμός βεβαίως του νομοσχεδίου δε σταματάει εδώ. Ο Μ. Κωστόπουλος επέκρινε έντονα το γεγονός ότι οι δόκιμοι αστυφύλακες και οι αντίστοιχοι του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος λαμβάνουν το βασικό μισθό του μόνιμου στρατιώτη και το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, ενώ εξαιρούνται των υπολοίπων που προβλέπει το άρθρο 2 του νομοσχεδίου. Ακόμη ζήτησε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των επιδομάτων, καταγγέλλοντας τη ρύθμιση που προβλέπει ότι αυτό θα ισχύει μόνο για το επίδομα κινδύνου. "Πέστε μας - είπε - ποια λογική λέει ότι μόνο αυτό το επίδομα θα τιμαριθμοποιείται, ενώ τα υπόλοιπα θα εξαιρούνται της τιμαριθμοποίησης;". Τέλος, ο ομιλητής σχολίασε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύονται κάπως οι ανώτεροι για ευνόητους λόγους, αλλά όταν έρθει η στιγμή να πάρουν τη σύνταξη θα προσγειωθούν ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης έκανε κάποιες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου στους βασικούς μισθούς των κατώτερων βαθμίδων και στους ανώτερους βαθμούς της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να βελτιώνονται ικανοποιητικά οι αποδοχές των προαναφερομένων. Με άλλα λόγια, έδωσε ορισμένα ψίχουλα και τίποτα παραπάνω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ