Πέμπτη 25 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "αποκαλυπτικό" παράδειγμα της "Good Year"

Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εργοστασίου της αμερικανικής πολυεθνικής "Good Year" στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη είναι εξόχως αποκαλυπτικό για τις μεθόδους και τους στόχους των πολυεθνικών.

Πρώτα απ' όλα δίνει μια αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς τους θλιβερούς εγχώριους κράχτες, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως τη σωτηρία της εθνικής οικονομίας στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων. Αποδείχτηκε ότι οι αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις, τα προνόμια και η ασυδοσία που παρέχονται "βάσει νόμου" στους ξένους επενδυτές δεν είναι αρκετά, για να στομώσουν την ακόρεστη δίψα των πολυεθνικών για υπερκέρδη, ακόμα περισσότερα υπερκέρδη.

Δεν προσφέρουν κανένα κοινωνικό έργο οι πολυεθνικές όπως επιχειρούν να μας πείσουν παραδοσιακοί και όψιμοι απολογητές του νεοσυντηρητισμού. Σκοπός της ύπαρξής τους είναι το κέρδος και το αναζητούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, στη σημερινή "παγκοσμιοποιημένη οικονομία". Φυσικά, αυτό δεν το κάνουν μόνο οι πολυεθνικές, αλλά και οι μικρότερες σε μέγεθος "ελληνικές" επιχειρήσεις, που ήδη μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στις χώρες "χαμηλού λειτουργικού κόστους", όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων, της Βορείου Αφρικής κτλ. Η "Good Year" στη Σίνδο εμφάνισε επίσημα κέρδη 1,713 δισ. το 1995, αλλά φαίνεται δεν της ήταν αρκετά...

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η ανάπτυξη την οποία ευαγγελίζονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ είναι ανάπτυξη που έχει ως κινητήρα τις πολυεθνικές και βέβαια ποτέ δεν πρόκειται να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως τις επεξεργάστηκε το τελευταίο συνέδριο, είναι όσο ποτέ επίκαιρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ