Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινό «ναι» επί της αρχής
  • Υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τις ευχές του Κ. Μητσοτάκη
  • Ορ. Κολοζώφ: Διευκολύνεται η διείσδυση του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας

Με τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ευχές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου. Από την πλευρά του το ΚΚΕ, διά στόματος του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Ορέστη Κολοζώφ, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του, κάνοντας λόγο για παράδοση του τομέα της Υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την Τρίτη κατά άρθρο.

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας ασφαλώς είναι ενταγμένος στη γενική κυβερνητική πολιτική», επισήμανε παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση του νομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν είναι παρά η εξειδίκευση αυτής της πολιτικής στον τομέα της Υγείας». Επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια μια σειρά από κοινωνικές δράσεις εμπορευματοποιούνται και παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια διείσδυσης του ιδιωτικού τομέα. Ο τομέας των υπηρεσιών υγείας γίνεται ιδιαίτερα κερδοφόρος», προσθέτοντας πως «ο προσανατολισμός που υπάρχει σήμερα είναι μέτρα που θα διευκολύνουν τη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας πιστεύουμε ότι πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε πως «το σχέδιο νόμου που εξετάζουμε σήμερα κάθε άλλο παρά ασχολείται με τη βελτίωση του ΕΣΥ. Θα ήταν καλύτερα να πούμε πως πρόκειται για ουσιαστικές αλλαγές, που στόχο έχουν την εναρμόνιση της οργάνωσης και της λειτουργίας του ΕΣΥ στο πνεύμα και την οργάνωση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με έμφαση στην περιφέρεια, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της μελλοντικής δομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκολύνοντας την εισαγωγή του ιδιωτικού τομέα στο χώρο του ΕΣΥ μέσω των ανωνύμων εταιριών που προβλέπονται σε αυτό το νόμο. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αποκέντρωση, αλλά για μια ασφυκτικά συγκεντρωτική δομή, με κέντρο την περιφέρεια, ενώ παράλληλα αφαιρούνται από τις νοσοκομειακές μονάδες ακόμα και εκείνες οι ισχνές δυνατότητες αυτονομίας που με το ισχύον σύστημα υπήρχαν».

Αναφερόμενος στη συνολική λογική της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η υγεία του πολίτη έρχεται σε δεύτερη μοίρα μετά από τη δημιουργία κερδών και την αύξηση αυτών. Η γενική αντίληψη είναι ότι τα νοσοκομεία και γενικότερα η ιατρική περίθαλψη δεν πρέπει πια να απασχολούν το κράτος». Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι το αγαθό της υγείας «πρέπει να το γεύονται όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην κοινωνία μας, ανεξάρτητα με το ποιες είναι οι δυνατότητές τους. Για την κατάκτηση αυτού του δικαιώματος, θα χρειαστεί να γίνουν κατά τη γνώμη μας μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες, που θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός πραγματικού εθνικού συστήματος υγείας, που οι υπηρεσίες του θα προσφέρονται δωρεάν για όλους: Ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, εργαζόμενους και ανέργους, ντόπιους και ξένους εργαζόμενους».

Ο υπουργός Υγείας

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στην παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος κατέθεσε τη γνωστή ως σήμερα κυβερνητική επιχειρηματολογία, λέγοντας ότι «όπως όλα τα συστήματα έτσι και το σύστημα Υγείας κάθε χώρας δεν μπορεί να θεωρείται ούτε στατικό, ούτε δεδομένο,, αλλά πρέπει να προσαρμόζεται κάθε φορά στις ούτως ή άλλως ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες, που στην εποχή μας η διάσταση του χρόνου μεταβολής και προσαρμογής έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι παλιότερα». Εκανε λόγο για νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και αναβάθμισής του. Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο Αλέκος Παπαδόπουλος θέλησε να δώσει στο νομοσχέδιο «ρηξικέλευθη διάσταση», σημειώνοντας ότι βάλλει εναντίον παγιωμένων συμφερόντων στο χώρο της Υγείας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, με πλήρη πεποίθηση ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, έχει βεβαίως τις δυσκολίες της. Και έχει δυσκολίες που έχουν να κάνουν με γενικότερα ακόμα ζητήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας, πολλών παγιωμένων τακτικών, νοοτροπιών, που είναι εμπεδωμένες και δεν αλλάζουν ούτε με νόμους ούτε με προεδρικά διατάγματα».

Ιδιαίτερη πάντως εντύπωση προκάλεσε χτες η τοποθέτηση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος υποστήριξε στην ομιλία του πως το νομοσχέδιο είναι σε σωστή κατεύθυνση με τη χαρακτηριστική φράση ότι «ο κύριος υπουργός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας πως «δε φτάνει μόνο οι γενικές γραμμές να είναι σωστές. Το πρόβλημα είναι και στην εφαρμογή του να φέρει αποτελέσματα», κάνοντας επίσης λόγο για υπουργό που «ανέλαβε το ηρωικό έργο να διορθώσει ένα χαλασμένο σύστημα»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ