Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στήνουν ιδιωτικό «πανεπιστήμιο»

Πριν καλά καλά σβήσει ο απόηχος από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας διατυπωμένα από επίσημα κυβερνητικά χείλη, σχετικά με τη διαβόητη «Διακήρυξη της Μπολόνια» και ότι δε θα αναγνωριστούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, έγινε η πρώτη κρούση για ίδρυση με τον πιο επίσημο τρόπο, ιδιωτικού «πανεπιστημίου» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για παράρτημα του γερμανικού «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Συντήρησης» που φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία του στην Κέρκυρα στο Δήμο Φαιάκων που δε θα λειτουργεί ως Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών ή ΙΕΚ πράγμα που συμβαίνει σήμερα με διάφορα παραρτήματα «ξένων πανεπιστημίων», αλλά απευθείας ως παράρτημα στη χώρα μας. Μάλιστα η εξαγγελία της ίδρυση θα γίνει σήμερα στο ξενοδοχείο «Corfu Palace» και έχει ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθεί στη θέση «Καστέλο Μιμπέλι» στην περιοχή Δάσια, όπου έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Φαιάκων οικόπεδο και πύργος που έχει αναλάβει «να αναπαλαιώσει» το γερμανικό ίδρυμα.

Σύμφωνα δε με όσα δηλώνει στα χτεσινά «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του εν λόγω «πανεπιστημίου» κ.Νίκος Μέξης, «το ίδρυμα αυτό είναι αναγνωρισμένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Γερμανία, λειτουργεί επισήμως στο κρατίδιο της Θουριγγίας και τα πτυχία αναγνωρίζονται από το γερμανικό κράτος». Επίσης, σπεύδει να σημειώσει ότι: «η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει κι εκείνη τα πτυχία αυτά, ανεξάρτητα από τον τόπο σπουδών. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι για συνεργασία, με το κράτος ως προς τη νομική μορφή, αλλά δε θα διστάσουμε να προσφύγουμε σε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν αρνηθούν να αναγνωρίσουν την πανεπιστημιακή μας υπόσταση».

Αναφορικά με το θέμα αυτό η αντίδραση από κύκλους του υπουργείου Παιδείας είναι ότι θα ακολουθηθεί η πάγια τακτική που ακολουθείται για κάθε αντίστοιχο ίδρυμα και «δε θα αναγνωριστούν ως πανεπιστημιακού επιπέδου οι σπουδές που πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας».

Ακριβώς αυτή η διατύπωση είναι και το «φύλλο συκής», που αξιοποιεί η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που όλη η πολιτική, που εφαρμόζει και προωθεί - ήδη προετοιμάζει νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και εναρμόνιση με την οδηγία 89/48 της ΕΕ για ενιαίο σύστημα αναγνώρισης διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - βαδίζει στη λογική προσαρμογής με τις αντιδραστικές αλλαγές, που επιβάλλονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς. Επίσης και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει στα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος διάταξη στο άρθρο 28 όπου το κοινοτικό δίκαιο θα υπερισχύει του εθνικού, αποδεικνύει ότι ανοίγει ο δρόμος - ανεξάρτητα από σημερινές μεθοδεύσεις και τακτικούς ελιγμούς - για τη σταδιακή αναγνώριση και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ