Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Διεκδικεί χρήματα στο πλευρό των εργαζομένων

Κλειστός θα είναι από σήμερα ο Δήμος Καισαριανής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην προκλητική άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να του καταβάλει χρήματα από τους πόρους που δικαιούται το 2001, ώστε να πληρώσει τα έξοδα κίνησης στους εργαζόμενους, που πραγματοποιούν λευκή απεργία από την Τετάρτη.

Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί αργά χτες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή εισηγείται το κλείσιμο του δήμου και την από κοινού διεκδίκηση με τους εργαζόμενους των χρημάτων που απαιτούνται για να πληρωθούν την αναδρομική αύξηση στα έξοδα κίνησης που η κυβέρνηση αποφάσισε. Ηδη από τα τέλη Δεκέμβρη, οπότε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η αναδρομική αύξηση από 25.000 σε 33.000 δραχμές, στα έξοδα κίνησης, ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής, άρχισε να «ενοχλεί» το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας την οικονομική αδυναμία του δήμου να ανταποκριθεί και διεκδικούσε την προκαταβολή μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που έτσι κι αλλιώς δικαιούται. Από τότε μέχρι και την τελευταία πρόσφατη συνάντηση, που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλή, ο Γ. Κατημερτζής εισέπραττε θετικές υποσχέσεις. Μάλιστα ο Κ. Καϊσερλής ήταν κατηγορηματικά θετικός ότι θα δοθεί στο δήμο η προκαταβολή που ζητά, δηλαδή 200 εκατομμύρια δραχμές. Ωστόσο, μέχρι και χτες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δήλωνε πως δεν μπορεί να καταβάλει στο δήμο παραπάνω από 100 εκατομμύρια, χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνε ως προκαταβολή από τους ΚΑΠ του 2001.

Εξηγώντας το «γιατί» αυτής της τακτικής, ο Γ. Κατημερτζής τόνισε στο «Ρ»: «Είναι φανερή η προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να μας φέρει σε αδιέξοδο, να δημιουργήσει εμπόδια σε όσους δήμους θέλουν να ασκούν κοινωνική πολιτική». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών, που αποφάσισε αυτή την αύξηση - και καλά έκανε - προχωρά ταυτόχρονα στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς πόρους, ενώ έχει καθηλωμένα τα οικονομικά έσοδα που εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια συνεχίζει την παρακράτηση των θεσμοθετημένων υπέρ των δήμων πόρων, που αγγίζουν τα 1,7 τρισ. δραχμές.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως το συνολικό ποσό για τα έξοδα κίνησης αντιστοιχεί σε 18 εκατομμύρια δραχμές, ενώ σε 20 εκατομμύρια αντιστοιχεί το συνολικό ποσό του πριμ παραγωγικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ