Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Δασοκτόνα και η νέα τροπολογία

Συναγερμός για το συλλαλητήριο της Δευτέρας  στο Σύνταγμα 

Αν περάσει η τροποποίηση οι οικοπεδοφάγοι θα μπορούν και νόμιμα να πουλούν και να τσιμεντάρουν τα δάση
Αν περάσει η τροποποίηση οι οικοπεδοφάγοι θα μπορούν και νόμιμα να πουλούν και να τσιμεντάρουν τα δάση
Εντείνουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι την τελική νίκη. Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν στην κυβέρνηση μαζικοί φορείς, οργανώσεις και απλοί εργαζόμενοι, που συσπειρώθηκαν κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος, με αφορμή τη νέα τροπολογία Βενιζέλου, τονίζοντας ότι και η νέα αυτή τροπολογία κινείται στο ίδιο επικίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον πλαίσιο, παρά τις όποιες φαινομενικά θετικές αλλαγές. Η «τρίμπλα» αυτή της κυβέρνησης οφείλεται, δίχως άλλο, στη μεγάλη λαϊκή συσπείρωση που σημειώθηκε εναντίον της δασοκτόνας συμπαιγνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αποσκοπεί στην άμβλυνσητων αντιδράσεων και περάσματος από την «πίσω πόρτα» της δασοκτόνας αναθεώρησης.

Με κείμενο που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι πάνω από 200 συνεργαζόμενες οργανώσεις κατά της αναθεώρησης τονίζουν ότι «η συνεχώς διογκούμενη αντίθεση προς την απαράδεκτη αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100, ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει χτες (σ.σ. προχτές) νέα πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24».

Στη νέα τροπολογία Βενιζέλου αναφέρεται: «Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν αυτή είναι αναγκαία για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος». Στην ανακοίνωση των συνεργαζόμενων οργανώσεων τονίζεται ότι στην προτεινόμενη αναθεώρηση αναφέρονται και τα δημόσια και τα ιδιωτικά δάση, ενώ στο ισχύον άρθρο γίνεται αναφορά μόνο σε δημόσια δάση και δημόσιες δασικές εκτάσεις. Ομως το ΣτΕ, ερμηνεύοντας συνδυαστικά τα άρθρα 24 και 117, παρ. 3 και 4 (τα οποία αφορούν στην προστασία των δασών) έχει αποφανθεί από το 1981 (ΣτΕ 1362/81) και έχει διαμορφώσει πάγια νομολογία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται απόλυτα η μεταβολή του προορισμού των ιδιωτικών δασών και των ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Η αλλαγή της διατύπωσης της εξαιρετικής ρήτρας, χάριν της οποίας επιτρέπεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, γίνεται προκειμένου να ανατραπεί η ισχύουσα νομολογία του ΣτΕ, η οποία έχει ερμηνεύσει αυστηρά την παραπάνω ρήτρα. Επιπλέον, τονίζεται, στο ισχύον άρθρο 24, η μεταβολή του προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων επιτρέπεται εάν προέχουν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, πρέπει να υπερτερεί το εκάστοτε δημόσιο συμφέρον από την προστασία των δασών. Στην προτεινόμενη νέα διατύπωση το εκάστοτε σοβαρό συμφέρον, αρκεί να είναι αναγκαίο.

Στη νέα παράγραφο 3 της πρότασης αναφέρεται: «Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός έχει ως σκοπό τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης». Σχετικά με αυτήν, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις τονίζουν: «Η νέα πρόταση του Ε. Βενιζέλου για την παρ 3 είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την παλαιά, η ουσία της όμως παραμένει η ίδια, η παράκαμψη του δικαστικού ελέγχου του ΣτΕ. Οπως ο ίδιος αναφέρει στο σύγγραμμά του "προφανής στόχος της διάταξης (δηλαδή της παραγράφου 3) είναι να οριοθετήσει το δικαστικό έλεγχο συνταγματικότητας που ασκείται ιδίως από το ΣτΕ... Για το λόγο αυτό... οι αντίστοιχες κρίσεις ή ρυθμίσεις του νομοθέτη και της διοίκησης είναι τεχνικές ως προς τη φύση τους. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για τον ακυρωτικό έλεγχο της συνταγματικότητας". Οπως σημειώνουν, εάν παρακαμφθεί ο δικαστικός έλεγχος του ΣτΕ, είναι δυνατή η προώθηση έργων ιδιαίτερα βλαπτικών για το περιβάλλον».

Ολοι τη Δευτέρα στο Σύνταγμα

Επειτα από τα παραπάνω, όπως τονίζει η Βέρα Καραγιάννη, διαμερισματική σύμβουλος της Συμπαράταξης για την Αθήνα, «η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία. Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους δημότες της Αθήνας, που τόσα χρόνια νιώθουν στο πετσί τους τι θα πει καταστροφή του περιβάλλοντος, να συμμετάσχουν μαζικά στη μεγάλη μουσική συναυλία της Δευτέρας και στην περικύκλωση της Βουλής την Τετάρτη 31 Γενάρη».

Μέχρι χτες είχαν δηλώσει συμμετοχή ο Β. Παπακωνσταντίνου, η Μαρίζα Κωχ, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μελίνα Κανά, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Μαρίνα Σκιαδαρέση, ο Δημήτρης Υφαντής, ο Βαγγέλης Γερμανός, καθώς και τα συγκροτήματα «Active Member», «Magic de Spell», «Οναρ», «Ονειροπαγίδα», «Βαβυλώνα» κ.ά. Ταυτόχρονα το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων στις 10.30 π.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Την Τετάρτη 31 Γενάρη, ημέρα που θα συζητείται η αναθεώρηση του άρθρου 24 στη Βουλή, θα πραγματοποιηθεί συμβολική περικύκλωση του Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ