Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συναγερμός για το συλλαλητήριο
  •   Θα γίνει την Τρίτη, 30.1.2001, έξω απ' τη Βουλή, ώρα 6 μ.μ. με τη συμμετοχή συνδικάτων και κοινωνικών φορέων
  • Την πρόταση για 24ωρη απεργία θα εισηγηθεί αύριο στη Γενική Συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Συναγερμός έχει σημάνει για τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις ώστε να εκφραστεί με τον πιο μαζικό και κατηγορηματικό τρόπο η ευρύτερη αντίθεση στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, στη συγκέντρωση της Τρίτης (30.1.2001) έξω απ' τη Βουλή. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι δημόσιες εκδηλώσεις καταδίκης του νομοσχεδίου που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ.

Χτες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιείται η υγεία, δημιουργούνται δυο κατηγορίες γιατρών και υποβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος του Συλλόγου. Επίσης πρόσκληση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Τρίτης απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση της Τρίτης έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που έχει αποφασίσει και 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ίδια μέρα. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ και Δημοσίου. Επίσης έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Ομοσπονδίες των Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών,Δέρματος και Ιματισμού και ο Σύλλογος των ΑποκλειστικώνΝοσοκόμων.

Αντίθετος ο ΠΙΣ στα απογευματινά ιατρεία

Την πρόταση για 24ωρη πανιατρική απεργία τη μέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα εισηγηθεί αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που θα γίνει στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν», ώρα 9 π.μ.

Οπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Καλοκαιρινός, η πρόταση αυτή αποτελεί το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που είχε προαποφασίσει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε τα εξής:

  • Η περίφημη υγειονομική μεταρρύθμιση υποβαθμίζει το ρόλο του ΠΙΣ και απομακρύνει το γιατρό από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα περιβόητα 16 Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας, τα οποία υποτίθεται ότι έρχονται να καλύψουν την ανάγκη αποκέντρωσης του συστήματος και ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για 9μελή όργανα, απόλυτα διαβλητά και ελεγχόμενα, αφού τα πέντε από τα μέλη τους θα διορίζονται από τον υπουργό.

  • Ο ΠΙΣ, υπογράμμισε ο Μ. Καλοκαιρινός, είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία. «Πρόκειται, σημείωσε, για ένα μέτρο που εισάγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και διαχωρίζει τους γιατρούς σε α' και β' κατηγορίας, ενώ, από την άλλη, πελατοποιεί τον ασθενή. Η ισότητα και η καθολικότητα που είχε και αυτό το κουτσουρεμένο ΕΣΥ, παύει να υπάρχει. Οποιος μπορεί να πληρώσει θα τυγχάνει της κάλυψης του δημόσιου τομέα υγείας, με ειδικό, μάλιστα, κοστολόγιο. Η διάταξη αυτή στην ουσία θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε χώρους άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής. Από την άλλη, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο εισαγωγής των ασθενών για νοσηλεία. Η μέχρι σήμερα εισαγωγή μέσω των Εξωτερικών Ιατρείων θα καταργηθεί, αφού ο ασθενής θα εξασφαλίζει κρεβάτι από τον ιδιωτικό του γιατρό.
  • Ο ΠΙΣ είναι, επίσης, αντίθετος με τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) καθώς αποτελεί μηχανισμό συμπίεσης των δαπανών υγείας αφού θα ζητά φτηνές υπηρεσίες υγείας.

Χιλιάδες γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων μένουν μετέωροι ενώ συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς με τις εξευτελιστικές τιμές των ιατρικών πράξεων για μια δεκαετία.

Τέλος, απαράδεκτο χαρακτήρισε ο ΠΙΣ το γεγονός ότι οι 7.000 γιατροί του ΙΚΑ - «διαφορετικών ταχυτήτων» - εξακολουθούν να απασχολούνται σε άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβής.

Η ΟΓΕ

«Οι γυναίκες έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες από τα άλλα τμήματα του πληθυσμού, γιατί φέρνουμε σε πέρας τη διαδικασία της αναπαραγωγής», επισημαίνει η ΟΓΕ και τονίζει: «Η μητρότητα δεν είναι οικογενειακή υπόθεση των γυναικών, δεν είναι εμπορεύσιμη, δεν μπορεί να μπει στους νόμους της αγοράς. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας γιατί αφορά τους αυριανούς πολίτες».

Οπως τονίζει η ΟΓΕ, είναι τέτοιες οι ανάγκες των γυναικών που μπορεί να τις καλύψει μόνο ένας δημόσιος τομέας υγείας, ο οποίος θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες της υγειονομικής περίθαλψης, με ιδιαίτερη φροντίδα στην πρόληψη, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ