Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αυξάνεται μέρα τη μέρα το κόστος!

Ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις τα ποσά  που ζητούν τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Νέο αναθεωρημένο προς τα πάνω προϋπολογισμό ετοιμάζει η  κυβέρνηση 

Δυσβάσταχτο, αλλά και... άγνωστο το τελικό κόστος για τον ελληνικό λαό από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τις κρατικές δαπάνες, που είναι αναγκαίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν πέσει «έξω» σχεδόν σε όλους τους τομείς!

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστεί ένας νέος αναθεωρημένος προϋπολογισμός, στον οποίο θα υπάρχουν υπερβάσεις σε όλους τους τομείς και τις δράσεις όλων των υπουργείων, ενόψει του 2004. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλη, το ύψος των κρατικών δαπανών έφτανε περίπου το 1,3 τρισ. δρχ.

Σε χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - την οποία επισήμως τουλάχιστον η κυβέρνηση παρουσίασε ως «τεχνικής φύσεως» και «διαδικαστικού χαρακτήρα» - έγινε μια πρώτη προσπάθεια διαπραγμάτευσης μεταξύ στελεχών του οικονομικού υπουργείου με στελέχη άλλων υπουργείων, προκειμένου να μειωθούν - όσο το δυνατόν - οι απαιτήσεις των υπουργείων που εμπλέκονται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, στο πλαίσιο της «αναθεώρησης» του αρχικού προϋπολογισμού. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να μην εμφανιστεί ένα υπέρογκο νούμερο, ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το αρχικό.

Οπως ανέφεραν παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα «το ποσό του 1,3 τρισ. δρχ. είναι σχέδια επί χάρτου». Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με δηλώσεις του προ ημερών είχε προαναγγείλει την υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού, λέγοντας «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το θέμα με στενά ταμειακή αντίληψη, αλλά να βλέπουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη»...

Ο νέος προϋπολογισμός που ενδέχεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα - ίσως κατά την επίσκεψη των στελεχών της ΔΟΕ στην Αθήνα στις 15 Φλεβάρη - θα είναι απλά μία δεύτερη εκτίμηση που θεωρείται βέβαιο ότι θα υπολείπεται του τελικού συνολικού κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλωστε, η εμπειρία παλαιότερων διοργανώσεων απέδειξε ότι οι προϋπολογισμοί αναθεωρούνται διαρκώς προς τα πάνω (Ατλάντα 70% και Σίδνεϊ 45%). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλη η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει τον προϋπολογισμό των κρατικών δαπανών που έφτανε το 1,3 τρισ. (αναγκαία και υποχρεωτικά έργα) ενώ αν προστεθεί και ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004», το κόστος του Ολυμπιακού Χωριού και το κόστος κατασκευής του ιπποδρόμου, του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, τότε το τελικό ποσό ξεπερνά τα 2,2 τρισ. δρχ.

Προειδοποιήσεις από την «Αθήνα 2004»

Εμμεση προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τα Ολυμπιακά Εργα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της «Αθήνα 2004» και των αρμοδίων υπουργείων, απηύθυνε χτες η πρόεδρος της εταιρίας Γ. Αγγελοπούλου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν της, που διοργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. «Πιέζουμε και θα πιέζουμε για τα έργα και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα έχουν αναδειχτεί και οι αρμόδιοι Τεχνικοί Σύμβουλοι της «Αθήνα 2004» για την επίβλεψη των έργων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» στο έργο του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά, αποκαλώντας «συστηματική κακοποίηση» όσα συμβαίνουν στην περιοχή από το 1923, προκειμένου να νομιμοποιήσει την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί από την κατασκευή του έργου. Αλλωστε, τις αρνητικές επιπτώσεις έχει διατυπώσει στην εισήγησή του στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ (εξετάζει το σχετικό ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ) ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Σ. Ρίζος.

Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της τρομοκρατίας, των μνημονίων που έχουν υπογραφεί με τα υπουργεία, του εθελοντισμού, των σχέσεων της «Αθήνα 2004» με τις αθλητικές ομοσπονδίες, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ