Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Διάταγμα εναρμόνισης στις οδηγίες της ΕΕ

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με το κοινοτικό Δίκαιο για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ΕΕ είναι το Προεδρικό Διάταγμα η σύνταξη του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα και εισάγει το κανονιστικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην αγορά της ΕΕ και ενσωματώνει τη σχετική οδηγία της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ελληνικό Δίκαιο.

Μεταξύ των βασικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

  • Κατοχυρώνεται ότι τα κράτη - μέλη δεν μπορούν να ρυθμίζουν νομοθετικώς κατά τρόπο αυτόνομο τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας οι οποίες διακινούνται στον κοινοτικό χώρο στο πλαίσιο της κοινής αγοράς.
  • Κατοχυρώνεται η ελεύθερη και χωρίς προηγούμενη άδεια συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών δικτύων και συγχρόνως εξασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα υπό τους ίδιους όρους όπως και στους ίδιους κλάδους της συμβατικής οικονομίας.
  • Καθιερώνεται ρητά η δυνατότητα να καταρτίζονται ηλεκτρονικές συμβάσεις με ηλεκτρονικό τρόπο. Προβλέπονται, δε, εξαιρέσεις που οριοθετούν με σαφήνεια το χώρο, ο οποίος προς το παρόν μένει εκτός του πεδίου εφαρμογής της ηλεκτρονικής συναλλαγής.
  • Προσδιορίζονται με ακρίβεια τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται όταν προβαίνει κανείς σε παραγγελίες με ηλεκτρονικό τρόπο.
  • Προβλέπονται οι όροι προστασίας των καταναλωτών από ηλεκτρονική εμπορική επικοινωνία που δεν έχει ζητηθεί από αυτούς.
  • Κατοχυρώνεται ότι ο παροχός του δικτύου απαλλάσσεται από την υποχρέωση να ελέγχει το περιεχόμενο των πληροφοριών που αποθηκεύει και μεταδίδει, καθώς και γενικότερα από την ευθύνη για ζητήματα έξω από τη σφύρα της επιρροής του.
  • Θεσπίζονται αξιώσεις κατά του φορέα παροχής υπηρεσιών σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεών τους.
  • Θεσπίζεται ρητά η δυνατότητα να λαμβάνονται ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα εξαφανιστούν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την παραβίαση δικαιωμάτων κεκτημένων στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ