Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Κόντρες" για το ψήφισμα των "8"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Σε αντίποινα για το ψήφισμα της G8, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα στις 20 Ιούλη, επικεφαλής έξι υπουργών του, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αβρούπα", η οποία χαρακτηρίζει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού "απόβαση" στη νήσο.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Τουρκία είναι πολύ ενοχλημένη από το ψήφισμα και ότι σε απάντηση στην "Ομάδα των Οκτώ", κατά την άφιξη του Μπ. Ετσεβίτ θα εκδοθεί ανακοινωθέν.

Αναμένεται ότι στο ανακοινωθέν θα αναφέρεται πως η τουρκική πλευρά θα προβαίνει σε πολλαπλάσια αντίποινα για κάθε ενέργεια στην οποία προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση και θα ζητείται αναγνώριση του ψευδοκράτους για να υπάρξει διάλογος.

Λευκωσία: "Σημαντική εξέλιξη"

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τη δήλωση της "Ομάδας των Οκτώ" για το Κυπριακό.

Ο Ι. Κασουλίδης τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι οκτώ πλουσιότερες και ισχυρότερες χώρες του κόσμου παρέχουν στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αυτού του είδους τη διαρκή υποστήριξη, την οποία ο ίδιος επιζητούσε, με στόχο να φέρει σε πέρας την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

Ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι τώρα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πρόσθεσε πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, τούτο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο Λάρνακας αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στο εξωτερικό.

Αθήνα: Θετική η κινητικότητα

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αξιολογεί ως "θετική" την κινητικότητα που εκδηλώνεται γύρω από το Κυπριακό. "Η κινητικότητα που εκδηλώνεται τελευταία, με πρωτοβουλία της Ομάδας των οκτώ χωρών, σημείωσε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς. Εφόσον το πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεσμεύουν όλες τις χώρες - και την Τουρκία - μπορεί πράγματι να βρεθεί λύση. Η στάση της Τουρκίας, για μια ακόμη φορά, δείχνει με ανάγλυφο και ανάλγητο τρόπο ότι η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει σε ομηρία την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο διεθνής παράγων γενικότερα, εκτίμησε ο Δ. Ρέππας, δεν πρόκειται να δεχτεί αυτή την κατάσταση. Οι πρωτοβουλίες, οι οποίες αναλαμβάνονται, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουν έναν ταχύ ρυθμό, να εξελιχθούν, ώστε να αποδώσουν το συντομότερο δυνατό, για να μην περιπέσουν πάλι σε αδιέξοδο και τέλμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ