Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΩΝ "F - 16"
Διέταξε έρευνα ο εισαγγελέας

Κυβέρνηση και ΝΔ προσπαθούν να συγκαλύψουν το θέμα που προέκυψε σχετικά με τις μίζες που εισέπραξαν Ελληνες το 1993, για την προμήθεια των συστημάτων αυτοπροστασίας των "F - 16" από αμερικανική εταιρία

Παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων, το 1993, με το ποσόν των 12 εκατ. δολαρίων (περίπου 3,8 δισ. δρχ.), από την αμερικανική εταιρεία Litton,για την προτίμηση των συγκεκριμένων συστημάτων ηλεκτρονικής προστασίας (ραντάρ κλπ.) των "F - 16",που κατασκευάζει η εν λόγω εταιρία, τα οποία και αγοράστηκαν το 1993 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. O προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Γ. Κολιοκώστας παρήγγειλε, προχθές το βράδυ, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Γεράκη, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνήσει την υπόθεση και να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Ταυτόχρονα, είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΝΔ να υποβαθμίσουν την όλη υπόθεση και στην ουσία να τη συγκαλύψουν, φοβούμενοι προφανώς να μην ανοίξουν οι "ασκοί του Αιόλου" των εκατέρωθεν αποκαλύψεων, σχετικά με τον χειρισμό ανάλογων υποθέσεων προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι από τη μια τηρούν αποστάσεις και από την άλλη προσπαθούν η συγκεκριμένη αποκάλυψη να μη γίνει αντικείμενο δικομματικής αντιπαράθεσης. Για το θέμα ρωτήθηκε χτες σχετικά και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος απάντησε αόριστα ότι "θα διερευνηθούν" οι καταγγελίες και "οι αρμόδιες υπηρεσίες δικαιοσύνης θα επιληφθούν του θέματος για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση".

Η εισαγγελική εντολή προκλήθηκε από δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς",που αναδημοσίευσαν ελληνικές εφημερίδες, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική εταιρία "Litton" που προμήθευσε την Ελλάδα το 1993 τα ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών "F - 16", έδωσε ως μίζα 12 εκατ. δολάρια σε 4 Ελληνες αξιωματούχους για να διασφαλίσουν την προμήθεια συνολικού ποσού 150 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η αποκάλυψη έγινε από στέλεχος της ίδιας εταιρίας κατά τη διάρκεια δίκης στην οποία είχε οδηγηθεί η "Litton" μετά από δίωξη που είχε ασκήσει σε βάρος της η αμερικανική κυβέρνηση. Στα βιβλία της εταιρίας εμφανίζονται μεταξύ άλλων και 12 εκατ. δολάρια ως "άλλα απευθείας έξοδα" και ως "εξωτερικές υπηρεσίες κομπιούτερ" που αφορούν την Ελλάδα.

Βέβαια, η υπόθεση, ως υποψία τουλάχιστον, ήταν γνωστή από παλιά. Η προμήθεια των συστημάτων αυτών, που υπογράφτηκε τον Μάρτη του 1993, και αφορούσε τα συστήματα αυτοπροστασίας των νέων μαχητικών "F - 16" μπλοκ 50 που παρήγγειλε η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη,με υπουργό Αμυνας τον Γ. Βαρβιτσιώτη και αρχηγό ΓΕΑ τον Αθ. Σταθιά,είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε σχέση με την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων που επελέγησαν. Πάντως, οι Κ. Μητσοτάκης και Γ. Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τη νέα δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, ζητούν να γίνει "σε βάθος έρευνα". Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η επιλογή έγινε τότε μεταξύ του αμερικανικού συστήματος "Ασπίς" της εταιρίας "Litton",το οποίο και προκρίθηκε, και του βρετανικού συστήματος"Ζευς" της εταιρίας "Μαρκόνι".

Η τοποθέτηση των συστημάτων στα αεροσκάφη έγινε το 1997 μετά την παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών αλλά και σε παλαιότερα αεροσκάφη αυτού του τύπου. Στα συστήματα λόγω των προβλημάτων που παρουσίασαν χρειάστηκε στο μεταξύ να γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Εκπρόσωποι της "Litton" αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν επίσημα το σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας και αρνούνται επίσης να δώσουν τα ονόματα των εμπλεκομένων, καθώς οι διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρεται, μεταξύ της εταιρίας και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης συνεχίζονται. Ομως γίνεται μια σαφής προσπάθεια υποβάθμισης της υπόθεσης, καθώς, όπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, ορισμένοι κύκλοι, που φέρονται να γνωρίζουν την υπόθεση, διαρρέουν ότι οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στην Ελλάδα δεν είναι Ελληνες αξιωματούχοι (πολιτικοί ή στρατιωτικοί) αλλά εκπρόσωποι πωλήσεων της εταιρίας "Litton" την εποχή εκείνη στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ