ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
"Αντίσταση στο ΝΑΤΟ και ανυπακοή... "

Νέος γύρος αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων από χτες. Δυναμική πορεία προς τη Βουλή που είχε ζωστεί από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις

Ο πόλεμος δεν τέλειωσε. Αυτό βροντοφώναξαν χτες το βράδυ χιλιάδες λαού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και αυτοί που προετοίμασαν και πραγματοποίησαν αυτόν τον πόλεμο, ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός. Αυτό το ξέρουν επίσης πολύ καλά οι λαοί των Βαλκανίων και ειδικά ο ελληνικός λαός, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εννοούν με τη λέξη "ειρήνη" Αγγλοι και Αμερικανοί, αφού το έχει νιώσει στο πετσί του. Γι' αυτό και δεν επαναπαύεται ούτε και πρόκειται να επαναπαυτεί όση κι όποια κι αν είναι η προπαγάνδα των αιματοβαμμένων "ειρηνοποιών".

Γι' αυτό και χτες, η πλατεία Κάνιγγος γέμισε και η Ακαδημίας πλημμύρισε από χιλιάδες εργάτες, φοιτητές, συνταξιούχους, νέους και γέρους, που επανέλαβαν για πολλοστή φορά τα άμεσα λαϊκά αιτήματα: Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να γυρίσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού από τη Γιουγκοσλαβία. Το έγραψαν στα πανό τους, το βροντοφώναξαν στα συνθήματα, το εξέφραζαν με τα οργισμένα μάτια τους. Οι ελάχιστοι που ευελπιστούσαν ότι ο λαός μας δε θα επιστρέψει στο δρόμο μετά τη διακοπή των βομβαρδισμών, πρέπει να απογοητεύτηκαν σφόδρα. Για άλλη μια φορά η νεολαία κάλυψε σημαντικό ποσοστό της συγκέντρωσης, παρά το ότι πλησιάζει μεσοκαλόκαιρο, παρά τις μαθητοκτόνες εξετάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ότι η χτεσινή μέρα ήταν μόνο η αρχή ενός δεύτερου γύρου κινητοποιήσεων του φιλειρηνικού κινήματος και όλου του λαού διαπιστώθηκε από τη γεμάτη παλμό πορεία προς τη Βουλή που ακολούθησε τη συγκέντρωση.

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", ήταν τα γνωστά συνθήματα, που ακούστηκαν και πάλι στους δρόμους της Αθήνας. "Αυτή η συμφωνία δεν είναι ειρηνική, θα απλώσουνε τον πόλεμο στη Βαλκανική", "με έλεγχο του ΝΑΤΟ και υποταγή, δε γίνεται ειρήνη στη Βαλκανική", "αντίσταση στο ΝΑΤΟ και ανυπακοή θα φέρουν την ειρήνη στη Βαλκανική", ήταν τα νέα συνθήματα που βροντοφώναξε ο λαός έξω από τη Βουλή. Εκεί περίμενε τους διαδηλωτές ισχυρή αστυνομική δύναμη που με κλούβες είχε κλείσει κάθετα το δρόμο πολύ πριν και από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης. Ο Θ. Παφίλης, δήλωσε, επίσης, ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Η συγκέντρωση

Στην κατάμεστη πλατεία που "έβραζε" από την οργή και το πάθος των εργαζόμενων και της νεολαίας έδωσαν "παρών" δεκάδες φορείς.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε πρώτη η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλη, που, χαρακτηρίζοντας αυτό που συμβαίνει στα Βαλκάνια, είπε ανάμεσα σε άλλα: "Το ΝΑΤΟ πάτησε πόδι ιδρύοντας το πρώτο κράτος - προτεκτοράτο του 21ου αιώνα με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης". "Αυτή είναι, συνέχισε, η "νέα τάξη πραγμάτων" και δηλώνει παρούσα. Ομως και ο λαός της Αθήνας δηλώνει και αυτός ένα δυναμικό, βροντερό ειρηνικό "παρών", σήμερα σε 11 συνοικίες της Αθήνας, για να μη μπορεί κανείς να τον αγνοήσει".

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,ο οποίος, αναφερόμενος στη βαρβαρότητα που έζησε όλη η ανθρωπότητα στις 78 ημέρες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών σημείωσε: "Ξεπέρασε και τη χιτλερική θηριωδία. Απαγορευμένα όπλα, βόμβες που προκαλούν στείρωση, οβίδες που καταστρέφουν τα σπαρτά, πυρηνικά όπλα που οι συνέπειές τους θα φανούν στα αγέννητα ακόμα παιδιά. Αυτή είναι η ΝΑΤΟική ιδεολογία". Ο Θ. Παφίλης κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα "με την αντίσταση σήμερα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την ανατροπή τους αύριο", τονίζοντας με έμφαση: "οι ιμπεριαλιστές συγκροτούν το δικό τους μέτωπο. Εμείς, ο λαός, οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του κόσμου ας συγκροτήσουμε το δικό μας. Το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια"

Δυναμική διαδήλωση έξω από την έδρα της 34ης Ταξιαρχίας, που έχει τεθεί υπό τις διαταγές των στρατηγών του ΝΑΤΟ

Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τη Γιουγκοσλαβία, απαίτησε χτες ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης μέσα από μια μαχητική συγκέντρωση και πορεία, που κατέληξε έξω από το στρατόπεδο Καρατάσου στη Σταυρούπολη, απ' όπου θα αναχωρούσαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες άλλοι 150 στρατιώτες της ελληνικής δύναμης για το Κόσσοβο.

Εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, συγκεντρώθηκαν μετά τις 8 το βράδυ έξω από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης. Μαζί τους πολλοί νεολαίοι και γονείς ένωσαν τη φωνή τους για να ακουστεί πιο δυνατή η αντίθεση του λαού στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Εκεί μίλησε ο Ν. Χριστάνης,μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε το λαό, τους γονείς των στρατευμένων, να δυναμώσουν τον αγώνα και να απαιτήσουν να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική. "Χωρίς αυτή την προϋπόθεση η ειρήνη δε διασφαλίζεται στην περιοχή", είπε.

Στη συνέχεια με μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν προς το στρατόπεδο Καρατάσου, την έδρα της 34ης Ταξιαρχίας Μηχανικού,που έχει ταχθεί όλη στην υπηρεσία εξυπηρέτησης του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Στο πέρασμά τους οι διαδηλωτές μετέφεραν το κάλεσμα στο λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης: "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά".

Φτάνοντας έξω από το στρατόπεδο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε παραταχθεί μέσα και έξω από το χώρο. Ενώ την ώρα που οι διαδηλωτές πλησίαζαν, ο επικεφαλής του στρατοπέδου έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι φαντάροι που ήταν στον περίβολο.

Με ένα στόμα - μια φωνή διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι που στάλθηκαν για να προστεθούν στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής στο Κόσσοβο και να μην αναχωρήσει άλλο τμήμα. Και η φωνή τους έφτασε στους στρατευμένους νέους. Εκεί με την ντουντούκα στο χέρι ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρήστος Κόφφας,μίλησε στους στρατιώτες:

"Ελληνες φαντάροι, εκεί που πάτε δεν είναι για την ειρήνη. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Σας καλούμε να έχετε το κεφάλι ψηλά και να σταθείτε στο ύψος σας σαν Ελληνες. Γνωρίζουμε καλά ότι πολλοί από εσάς αναγκάστηκαν να πάρουν μέρος σ' αυτή την αποστολή. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι για την πατρίδα, είναι πόλεμος σε βάρος ενός λαού που τον μακέλεψαν 75 μέρες και τώρα δήθεν πάνε να επιβάλουν την ειρήνη".

Οποιος αντιστέκεται κερδίζει

Με το σύνθημα "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία" να κυριαρχεί, φίλοι της ειρήνης από τον Ταύρο, την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη διαδήλωσαν χτες σ' όλο το μήκος της διαδρομής από τον ηλεκτρικό σταθμό της Καλλιθέας μέχρι και την πλατεία της Νέας Σμύρνης, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών να δυναμώσουν την αλληλεγγύη των λαών κατά της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας που συντελείται στη Γιουγκοσλαβία.

Με λευκές και γαλάζιες σημαίες και με πλακάτ, οι συγκεντρωμένοι τόνιζαν ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δεν τελείωσε, καθώς τα γεράκια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζουν να ασελγούν πάνω σε ένα λαό, που έδειξε ότι μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η πορεία αφού πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της Καλλιθέας κατευθύνθηκε στη Ν. Σμύρνη. Εκεί, στην κεντρική πλατεία χαιρετισμό απηύθυνε η Μάγδα Μίντζα, εκ μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη Καλλιθέας, η οποία επισήμανε ότι "οι 1.200 Ελληνες φαντάροι και οι άλλοι χιλιάδες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα των πατρίδων τους δεν είναι σημάδι ειρήνης. Γιατί, πώς μπορεί να επιβάλει κανείς την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο; Για όλα αυτά και πολλά άλλα, το λιγότερο που μπορώ να κάνω, αν θέλω να λέγομαι άνθρωπος, είναι να συστρατευτώ με το κίνημα ειρήνης ενάντια στον πόλεμο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να στρατευτώ ενάντια στη λογική που λέει όποιος αντιστέκεται τιμωρείται. Γιατί ξέρουμε ότι όποιος αντιστέκεται κερδίζει".

Πορείες και στις γειτονιές

Δυναμικές και μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις και πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν χτες στο Περιστέρι,στο Μαρούσι,στα Πατήσια,στον Αγιο Δημήτριο,τις οποίες διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης των περιοχών. Στο Μαρούσι η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία Ηρώων (Παλιό Δημαρχείο). Οι διαδηλωτές της ειρήνης μετά από μια μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης κατέληξαν στην πλατεία Κασταλείας. Εκεί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, όπου μίλησε η Κ. Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ.

Δυναμική αντιιμπεριαλιστική πικετοφορία πραγματοποιήθηκε χτες και στο Περιστέρι.Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία. Η πορεία κατευθύνθηκε από τον πεζόδρομο του Περιστερίου, τη Θηβών και τη Μεγ. Αλέξανδρου καταλήγοντας στην πλατεία του Δημαρχείου.

Οι φίλοι της ειρήνης στο Μπραχάμι ξεκίνησαν από το Νέο Τέρμα του Αγίου Δημητρίου και φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας προκηρύξεις της ΕΕΔΥΕ, διέσχισαν την κεντρική λεωφόρο της περιοχής.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης, Πατησίων και Γαλατσίου ξεκίνησαν χτες την κινητοποίησή τους από την πλατεία Αμερικής, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Ηταν μια πικετοφορία με έντονη την παρουσία της νεολαίας, που φώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και έκαναν στάσεις σε διάφορα σημεία της διαδρομής, όπου και διάβαζαν αποσπάσματα της ανακοίνωσης της ΕΕΔΥΕ. Η διαδήλωση κατέληξε στο Τέρμα Πατησίων.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων οργάνωσε χτες βράδυ πικετοφορία στην πλατεία της Αγοράς. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά του πολέμου και ζήτησαν να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι που στάλθηκαν στο Κόσσοβο και έχουν τεθεί υπό αμερικανική διοίκηση.
Σήμερα στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί το λαό και τη νεολαία της πόλης στην αντιΝΑΤΟική, φιλειρηνική πικετοφορία,που διοργανώνει στις 7.30 μ.μ. σήμερα στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί το λαό, και τη νέα γενιά ιδιαίτερα, να αντισταθούν και να απαιτήσουν: Την αποχώρηση από την ιμπεριαλιστική - δολοφονική συμμαχία του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από το έδαφος της χώρας μας. Να σταματήσει τη λειτουργία του το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στον Τύρναβο.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης και Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης διοργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 7.00 μ.μ.κομβόι ειρήνης,που θα κάνει το γύρο της Ηλιούπολης. Η συγκέντρωση και η εκκίνηση των οχημάτων θα γίνει στην πλατεία "Κανάρια".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ