Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
"Αντίσταση στο ΝΑΤΟ και ανυπακοή... "

Νέος γύρος αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων από χτες. Δυναμική πορεία προς τη Βουλή που είχε ζωστεί από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις

Ο πόλεμος δεν τέλειωσε. Αυτό βροντοφώναξαν χτες το βράδυ χιλιάδες λαού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και αυτοί που προετοίμασαν και πραγματοποίησαν αυτόν τον πόλεμο, ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός. Αυτό το ξέρουν επίσης πολύ καλά οι λαοί των Βαλκανίων και ειδικά ο ελληνικός λαός, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εννοούν με τη λέξη "ειρήνη" Αγγλοι και Αμερικανοί, αφού το έχει νιώσει στο πετσί του. Γι' αυτό και δεν επαναπαύεται ούτε και πρόκειται να επαναπαυτεί όση κι όποια κι αν είναι η προπαγάνδα των αιματοβαμμένων "ειρηνοποιών".

Γι' αυτό και χτες, η πλατεία Κάνιγγος γέμισε και η Ακαδημίας πλημμύρισε από χιλιάδες εργάτες, φοιτητές, συνταξιούχους, νέους και γέρους, που επανέλαβαν για πολλοστή φορά τα άμεσα λαϊκά αιτήματα: Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, να γυρίσουν τα παιδιά του ελληνικού λαού από τη Γιουγκοσλαβία. Το έγραψαν στα πανό τους, το βροντοφώναξαν στα συνθήματα, το εξέφραζαν με τα οργισμένα μάτια τους. Οι ελάχιστοι που ευελπιστούσαν ότι ο λαός μας δε θα επιστρέψει στο δρόμο μετά τη διακοπή των βομβαρδισμών, πρέπει να απογοητεύτηκαν σφόδρα. Για άλλη μια φορά η νεολαία κάλυψε σημαντικό ποσοστό της συγκέντρωσης, παρά το ότι πλησιάζει μεσοκαλόκαιρο, παρά τις μαθητοκτόνες εξετάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ότι η χτεσινή μέρα ήταν μόνο η αρχή ενός δεύτερου γύρου κινητοποιήσεων του φιλειρηνικού κινήματος και όλου του λαού διαπιστώθηκε από τη γεμάτη παλμό πορεία προς τη Βουλή που ακολούθησε τη συγκέντρωση.

"Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", ήταν τα γνωστά συνθήματα, που ακούστηκαν και πάλι στους δρόμους της Αθήνας. "Αυτή η συμφωνία δεν είναι ειρηνική, θα απλώσουνε τον πόλεμο στη Βαλκανική", "με έλεγχο του ΝΑΤΟ και υποταγή, δε γίνεται ειρήνη στη Βαλκανική", "αντίσταση στο ΝΑΤΟ και ανυπακοή θα φέρουν την ειρήνη στη Βαλκανική", ήταν τα νέα συνθήματα που βροντοφώναξε ο λαός έξω από τη Βουλή. Εκεί περίμενε τους διαδηλωτές ισχυρή αστυνομική δύναμη που με κλούβες είχε κλείσει κάθετα το δρόμο πολύ πριν και από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης. Ο Θ. Παφίλης, δήλωσε, επίσης, ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Η συγκέντρωση

Στην κατάμεστη πλατεία που "έβραζε" από την οργή και το πάθος των εργαζόμενων και της νεολαίας έδωσαν "παρών" δεκάδες φορείς.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε πρώτη η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλη, που, χαρακτηρίζοντας αυτό που συμβαίνει στα Βαλκάνια, είπε ανάμεσα σε άλλα: "Το ΝΑΤΟ πάτησε πόδι ιδρύοντας το πρώτο κράτος - προτεκτοράτο του 21ου αιώνα με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης". "Αυτή είναι, συνέχισε, η "νέα τάξη πραγμάτων" και δηλώνει παρούσα. Ομως και ο λαός της Αθήνας δηλώνει και αυτός ένα δυναμικό, βροντερό ειρηνικό "παρών", σήμερα σε 11 συνοικίες της Αθήνας, για να μη μπορεί κανείς να τον αγνοήσει".

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,ο οποίος, αναφερόμενος στη βαρβαρότητα που έζησε όλη η ανθρωπότητα στις 78 ημέρες των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών σημείωσε: "Ξεπέρασε και τη χιτλερική θηριωδία. Απαγορευμένα όπλα, βόμβες που προκαλούν στείρωση, οβίδες που καταστρέφουν τα σπαρτά, πυρηνικά όπλα που οι συνέπειές τους θα φανούν στα αγέννητα ακόμα παιδιά. Αυτή είναι η ΝΑΤΟική ιδεολογία". Ο Θ. Παφίλης κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα "με την αντίσταση σήμερα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την ανατροπή τους αύριο", τονίζοντας με έμφαση: "οι ιμπεριαλιστές συγκροτούν το δικό τους μέτωπο. Εμείς, ο λαός, οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του κόσμου ας συγκροτήσουμε το δικό μας. Το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ