• Επιτήδειοι προσπαθούν να ρίξουν στην αγορά εισαγόμενα κρέατα για ντόπια
  • Πτώση του τζίρου των καταστημάτων τροφίμων που φτάνει μέχρι και 30% σε σχέση με πέρσι, καταγράφουν οι καταστηματάρχες
  • - Να ταϊσουν πάση θυσία τους καταναλωτές με διοξινωμένα προϊόντα Βελγίου κι άλλα δηλητήρια πασχίζουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, για να μην πάθουν ζημιά τα βιομηχανικά τέρατα της ΕΕ! Στην... - 1999-06-23 00:00:00.0"/>
  • Επιτήδειοι προσπαθούν να ρίξουν στην αγορά εισαγόμενα κρέατα για ντόπια
  • Πτώση του τζίρου των καταστημάτων τροφίμων που φτάνει μέχρι και 30% σε σχέση με πέρσι, καταγράφουν οι καταστηματάρχες
  • - Να ταϊσουν πάση θυσία τους καταναλωτές με διοξινωμένα προϊόντα Βελγίου κι άλλα δηλητήρια πασχίζουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, για να μην πάθουν ζημιά τα βιομηχανικά τέρατα της ΕΕ! Στην... - 1999-06-23 00:00:00.0" /> Επικίνδυνες μεθοδεύσεις και διοξινωμένα "μαγειρέματα" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 19
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
    Επικίνδυνες μεθοδεύσεις και διοξινωμένα "μαγειρέματα"
    • Οι "εγκέφαλοι" της Κομισιόν θυσιάζουν την υγεία των καταναλωτών στο όνομα της εξυπηρέτησης των "βρώμικων" συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ
    • Επιτήδειοι προσπαθούν να ρίξουν στην αγορά εισαγόμενα κρέατα για ντόπια
    • Πτώση του τζίρου των καταστημάτων τροφίμων που φτάνει μέχρι και 30% σε σχέση με πέρσι, καταγράφουν οι καταστηματάρχες

    Να ταϊσουν "πάση θυσία" τους καταναλωτές με διοξινωμένα προϊόντα Βελγίου κι άλλα "δηλητήρια" πασχίζουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, για να μην πάθουν "ζημιά" τα βιομηχανικά "τέρατα" της ΕΕ! Στην κατεύθυνση αυτή συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες βράδυ η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, με εισήγηση να επιστραφούν στο Βέλγιο όλες οι δεσμευμένες ποσότητες τροφίμων της χώρας αυτής στα όρια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που είναι ύποπτες για διοξίνες.

    Από την εισήγηση στη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή και τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στο προσκήνιο και παρασκήνιο, φαίνεται καθαρά ότι οι "εγκέφαλοι" της Κομισιόν θυσιάζουν την υγεία των καταναλωτών στο όνομα της εξυπηρέτησης των "βρώμικων" συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ. Τα επιτελεία των Βρυξελλών, αφού έδωσαν πρώτα την άδεια στο Βέλγιο να εξάγει "διοξινωμένα" τρόφιμα με τη συνοδεία απλών πιστοποιητικών υγείας, προχωρούν στη δεύτερη φάση του "διοξινωμένου" σχεδίου τους: Να επιστραφούν όλα τα δεσμευμένα βέλγικα προϊόντα στις χώρες της ΕΕ, πάλι πίσω στο Βέλγιο και από κει να ξανασταλούν εκ νέου για κατανάλωση! Η "πατέντα" αυτή γίνεται, μετά από τις αφόρητες πιέσεις του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ, που απαιτεί ασύδοτη κερδοσκοπική δράση σε βάρος των εργαζομένων - καταναλωτών. Και οι μεθοδεύσεις των γραφειοκρατών της Κομισιόν αποσκοπούν βασικά στο να τηρηθούν οι ισορροπίες τρόμου στα όρια της ΕΕ, γιατί μπορεί αυτή τη φορά να έσκασε το θέμα με τις διοξίνες στο Βέλγιο, αλλά τα βιομηχανικά "τέρατα" της ΕΕ γνωρίζουν καλά ότι εξαιτίας της ασύδοτης κερδοσκοπικής δράσης τους, στο επόμενο διάστημα θα ξεφύγουν και άλλες "δηλητηριώδεις" αποκαλύψεις. Ετσι στην προκειμένη περίπτωση πιέζουν να μην καταστραφούν τα "διοξινωμένα" προϊόντα του Βελγίου, γιατί έτσι δημιουργείται "κακό" προηγούμενο!

    Ντόπια... Ρουμανίας

    Αμνοερίφια προέλευσης Ρουμανίας προσπάθησαν να περάσουν στην ελληνική αγορά κρεάτων ως ντόπια που έφεραν και ελληνική σφραγίδα γνησιότητας ο αγροτικός κτηνίατρος Κουφαλίων Θεσσαλονίκης, ένας ζωέμπορος και τρεις κτηνοτρόφοι.

    Οι άνδρες της Αστυνομίας δέσμευσαν στο σφαγείο Κουφαλίων 164 αμνοερίφια, σφαγμένα και ζωντανά, γιατί τα ζώα, ενώ προέρχονταν από τη Ρουμανία έφεραν ντόπιες σφραγίδες. Οι τέσσερις άντρες συνελήφθησαν για αγορανομική παράβαση, επειδή ακριβώς δε βρέθηκαν τα απαραίτητα έγραφα που να αποδεικνύουν ότι είχε περάσει ένα δίμηνο από την εισαγωγή των ζωντανών εριφίων, ώστε να είναι δυνατή και κατά τη νομοθεσία η σφαγή τους και η προώθησή τους ως ντόπια στην αγορά.

    Από την πλευρά του ο αγροτικός Κτηνίατρος Κουφαλίων Αντώνης Αναστασιάδης, που συνελήφθη μαζί με τον έμπορο ζώων Βασίλη Βεράνη και τους κτηνοτρόφους Δημήτρη Ρούντη, Αθανάσιο Ταραόρη και Αργύρη Βερβίτη, υποστηρίζει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τη διαδικασία που απαιτεί ο νόμος και ότι απλώς υπήρξε η τυπική παράλειψη των απαιτούμενων παραστατικών. Προσπαθώντας να αιτιολογήσει τον ντόρο που προκλήθηκε, τον απέδωσε στις κόντρες και τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ των εμπόρων.

    Οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Την υπόθεση επιλήφθηκε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και ήδη από χτες διεξάγεται προανάκριση.

    Επιπτώσεις στο εμπόριο

    Πτώση του τζίρου των καταστημάτων τροφίμων που φτάνει μέχρι και 30% σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας τόσο της μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών, όσο και των τελευταίων κρουσμάτων διακίνησης επικίνδυνων κρεάτων και γαλακτοκομικών που έχουν κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς, καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Μάρκου, το πρόβλημα με τις διοξίνες στα τρόφιμα ήρθε να προσθέσει στον κλάδο μια ακόμη παράμετρο που οδηγεί σε παραπέρα μείωση του τζίρου, καθώς ο κόσμος που ούτως ή άλλως περιόριζε την αγορά κρέατος τώρα στρέφεται ακόμα περισσότερο σε άλλα είδη διατροφής. Ο ίδιος κάνει λόγο για αυξήσεις στα ντόπια κρέατα και γαλακτοκομικά κατά 10% περίπου τις τελευταίες βδομάδες λόγω της στροφής του καταναλωτικού κοινού στα εγχώρια προϊόντα.

    Για ραγδαία πτώση των πωλήσεων στα καταστήματα εμπορίας τροφίμων και κυρίως σ' αυτά που πωλούν προϊόντα της "ζωικής αλυσίδας" κάνει λόγο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο του Πειραιά σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και στον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Αυτή η πτώση του τζίρου, όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, δυσχεραίνει τους εμπόρους του κλάδου να αντεπεξέλθουν σε τρέχουσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, φόρους, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, επιταγές, γι' αυτό ζητάει να παραταθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής αυτών των υποχρεώσεων.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ