Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρουκέλωση στα κοπάδια της Κοζάνης

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο Νομό Κοζάνης η νόσος βρουκέλωση, η οποία απειλεί με αφανισμό το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία, αφού η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο με τη μορφή του μελιταίου πυρετού. Ηδη από το Φλεβάρη πάνω από 30 άτομα έχουν προσβληθεί από μελιταίο στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, όταν συνεργεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας διαπίστωσαν ότι σε τέσσερις μονάδες βοοειδών είχαν προσβληθεί από τη νόσο περί τα 110 ζώα. Διατάχτηκε τότε η θανάτωση των άρρωστων ζώων χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει, με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, να υπάρχει εξάπλωση της βρουκέλωσης σε κοπάδια ζώων. Ο Δήμος Σερβίων με έγγραφό του, που έστειλε πριν 10 μέρες στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, ζητεί την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται, ενώ παράλληλα ζητεί να πληροφορηθεί γιατί δεν εφαρμόζονται μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος.

Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην έξαρση του μικροβίου της "βρουκέλας", ήταν η παραμέληση του προγράμματος εμβολιασμού των ζώων. Για δύο χρόνια τώρα έχει διακοπεί αυτό το πρόγραμμα επειδή δε γίνεται εισαγωγή εμβολίων, με αποτέλεσμα δύο γενιές ζώων να μείνουν χωρίς εμβόλιο. Χαρακτηριστικά από τα 240.000 αιγοπρόβατα στο Νομό Κοζάνης εμβολιάστηκαν μόνο τα 12.000. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που υπάρχει στο Κτηνιατρείο Σερβίων αλλά και στις άλλες σχετικές υπηρεσίες του νομού.

Μαφιόζικο εμβόλιο

Μέχρι και η ιταλική μαφία έχει μπει στο παιχνίδι με τις αρρώστιες των ζώων. Το νέο σκάνδαλο που αποκαλύπτεται αφορά και πάλι τις πολύπαθες αγελάδες. Οπως έγινε γνωστό, εδώ και τρία χρόνια, μαφιόζοι πούλαγαν στους Σικελούς κτηνοτρόφους ένα θαυματουργό εμβόλιο με την απαγορευμένη ουσία RB51, η οποία, όταν χορηγείται στις αγελάδες που πάσχουν από βρουκέλωση, τις εμφανίζει στους ελέγχους υγιείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ