Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρκαγιά απείλησε την Πεντέλη

Ενα χρόνο μετά την πυρκαγιά που αφάνισε σχεδόν ό,τι είχε απομείνει στην Πεντέλη, νέα πυρκαγιά χτες απείλησε το βουνό. Στις τρεις περίπου το μεσημέρι, πυρκαγιά ξέσπασε στο Μάτι που στη συνέχεια επεκτάθηκε στον Ν. Βουτζά, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 300 στρέμματα δάσους, ενώ η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, αλλά και εθελοντών αποσόβησε τα χειρότερα.

Σύμφωνα με την αστυνομία η πυρκαγιά ξεκίνησε από το σπίτι του καθηγητή της ψυχιατρικής Κ. Ρουμελιώτη,την ώρα που τρεις Πολωνοί εργάτες εκτελούσαν εργασίες με οξυγονοκόλληση χωρίς να έχουν λάβει κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Αποτέλεσμα ήταν κάποια σπίθα να εκτοξευτεί στα πεύκα και να προκληθεί η φωτιά. Στον τόπο έσπευσαν, έπειτα από τηλεφώνημα του ίδιου του καθηγητή, στην αρχή 20 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος με πάνω από 60 πυροσβέστες, υδροφόρα οχήματα των γύρω δήμων, αλλά και εθελοντές. Η φωτιά, που επεκτάθηκε γρήγορα, πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνα - η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί στο 20ό χιλιόμετρο για πολλές ώρες - και "εισέβαλλε" στις αυλές σπιτιών. Εφτά κατοικίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Στη συνέχεια η δύναμη της Πυροσβεστικής αυξήθηκε στα 28 οχήματα και στους 85 πυροσβέστες, ενώ έξι αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο και 15 υδροφόρες συνέβαλλαν με τις ρίψεις νερού στην τιθάσευση της φωτιάς. Επίσης είχαν επιταχθεί υδροφόρα οχήματα από τους γύρω δήμους για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Στις έξι το απόγευμα η πυρκαγιά είχε ελεγχθεί.

Συνελήφθησαν ο καθηγητής και οι αλλοδαποί εργάτες οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Στο χώρο της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Ν. Στεφανίδης,ο οποίος μιλώντας στο "Ρ" τόνισε: "Για ακόμα μία φορά κάναμε εκκλήσεις στο φιλότιμο των πυροσβεστών και στις ορέξεις του ανέμου για να μπορέσουμε να σβήσουμε την πυρκαγιά. Παρά τις συνεχείς συσκέψεις των αρμόδιων φορέων για τη λήψη μέτρων συντονισμού σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και σήμερα (σ.σ. χτες) που δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλη φωτιά φάνηκε η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής δασοπυρόσβεσης".

  • Αλλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις έξι περίπου το απόγευμα στον Καρέα,ελέγχθηκε γρήγορα από 40 πυροσβέστες, που με 11 οχήματα έσπευσαν στον τόπο της φωτιάς.
  • Επίσης μεγάλη πυρκαγιά κατάστρεφε μέχρι αργά χτες το βράδυ δάση και ελαιοκαλλιέργειες στο Πόρτο Χέλι,την Κόστα και τον Αγ. Αιμιλιανό τηςΑργολίδας.Η φωτιά ξέσπασε στις 4 το απόγευμα και επιτόπου επιχειρούσαν δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη, 55 πυροσβέστες με 18 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ