Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ
Θέλουν διπλάσιο μισθό!

Το ρόλο του διαχειριστή της οικονομικής μιζέριας του θεσμού - που εφάρμοσε και η προηγούμενη διοίκηση της ΕΝΑΕ - θα συνεχίσουν οι αιρετοί νομάρχες καθώς δε διεκδίκησαν δραχμή παραπάνω από το πενιχρό ποσό επιχορήγησης των νομαρχιών

Σε άξιους διαχειριστές της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή προωθείται και στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), αναδείχτηκαν οι νομάρχες της χώρας, στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), παρουσία της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου.

Οι προσκείμενοι σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ αιρετοί συμφώνησαν να συνεχίσουν το ρόλο του διαχειριστή της οικονομικής μιζέριας του θεσμού - που εφάρμοσε και η προηγούμενη διοίκηση της ΕΝΑΕ - καθώς δε διεκδίκησαν δραχμή παραπάνω από το πενιχρό ποσό επιχορήγησης των νομαρχιών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αναλώθηκαν σε ένα "παζάρεμα" με την υπουργό για το πότε θα τους δοθούν τα 113,5 δισ. δραχμές, που είχαν συμφωνηθεί. Ποσό που, όπως έχουν δηλώσει ακόμα και φιλοκυβερνητικοί νομάρχες, δεν αρκεί για να καλύψουν καν τις λειτουργικές δαπάνες των νομαρχιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν μειωθεί οι πιστώσεις προς τις νομαρχίες για τη σχολική στέγη κατά 60 δισ., με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμα σχολικά κτίρια που έχουν προβλεφτεί. Πάντως, μια εικόνα του πώς σκέφτονται οι νομάρχες να αντεπεξέλθουν των οικονομικών δυσχερειών, έδωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος,λέγοντας πως οι νομαρχίες μπορούν να έχουν ίδιους πόρους, επιβάλλοντας ανταποδοτικά τέλη.

Η έλλειψη βούλησης των νομαρχών να διεκδικήσουν πόρους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, πόσο μάλλον να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό τους ρόλο, αντιστράφηκε όταν η συζήτηση έφτασε στη μισθοδοσία τους... Οι αιρετοί ζήτησαν εξομοίωση του μισθού τους (600.000 δραχμές) με αυτόν των γενικών γραμματέων Περιφερειών (1.200.000). Ζήτησαν, επίσης, να τους δοθεί εκλογικό επίδομα, το οποίο "δικαιούνται" ως... υπάλληλοι, όπως χαρακτήρισε εαυτόν ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος.

Από την πλευρά της, η Β. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική. Στις διαμαρτυρίες των νομαρχών για "καπέλωμα" του θεσμού από τις Περιφέρειες, έκανε σαφές πως αυτές θα εξακολουθούν να επιτελούν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, δηλαδή, τον έλεγχο τόσο της ΝΑ όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να προωθούνται οι αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Για το θέμα αυτό, η μόνη ανησυχία των μελών του ΔΣ ήταν το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Νομαρχιών και Περιφερειών - προσπερνώντας τη χειραγώγησή τους από τον, διορισμένο από την κυβέρνηση, γενικό γραμματέα Περιφέρειας. Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει η αναμόρφωση του νόμου περί δημοκρατικού προγράμματος, που καθορίζει τις αρμοδιότητες των επιπέδων διοίκησης.

Κατά τα άλλα, η υπουργός είπε πως στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις - κατατίθεται την άλλη βδομάδα στη Βουλή - θα υπάρχει ρύθμιση για μετάταξη υπαλλήλων στις νομαρχίες. Αυτοί θα διατηρούν το μισθό και τα επιδόματα που ήδη παίρνουν.

Τέλος, η Β. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα (ΣΝΟ), λέγοντας ότι έχουν σημαντικό ρόλο και απείλησε με κυρώσεις τους δήμους, αν δεν προχωρήσουν στον καθαρισμό των περιαστικών δασών, στη συντήρηση του οδικού δικτύου και δεν πάρουν μέτρα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Ομως - όπως είχε αναδειχτεί στο πρόσφατο ΣΝΟ της Νομαρχίας Αθήνας - η κυβέρνηση απλά πετά το μπαλάκι, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι και ο εξοπλισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ