ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Απαράδεκτη και προκλητική η τρομοκράτηση στρατευμένων

Τη διεξαγωγή πειθαρχικού ελέγχου από την κυβέρνηση στον αρχικελευστή του Α/Τ "Θεμιστοκλής" καταγγέλλει η Επιτροπή

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των στρατευμένων νέων που αντιτίθενται στη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, που επιλέγει η κυβέρνηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και εκδηλώνει τη συμπαράστασή της στον αρχικελευστή του Α/Τ "Θεμιστοκλής", που του ασκείται πειθαρχικός έλεγχος γιατί απέστειλε χρήματα στην Επιτροπή για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση η ΕΕΔΥΕ αναφέρει:

"Η κυβέρνηση, μπροστά στην αυξανόμενη αντίδραση του λαού και της στρατευμένης νεολαίας για τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, επιλέγει το δρόμο της τρομοκράτησης και κατάπνιξης των αντιδράσεων που πυκνώνουν μέσα στο στρατό.

Μετά την τιμωρία όσων αντέδρασαν με διάφορους τρόπους στην αποστολή του Α/Τ "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική, προχώρησε σε νέες τιμωρίες με τελευταία τη διεξαγωγή πειθαρχικού ελέγχου κατά του αρχικελευστή Π. Γκόγκα, επειδή έστειλε μέσω της ΕΕΔΥΕ χρήματα για το γιουγκοσλαβικό λαό. Η ΕΕΔΥΕ όχι μόνο έκανε αποδεκτά αυτά τα χρήματα, αλλά έδωσε σε πλατιά δημοσιότητα αυτό το γεγονός σαν ένδειξη της ογκούμενης και πολύμορφης αλληλεγγύης του λαού μας στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό.

Θεωρούμε απαράδεκτη και τουλάχιστον προκλητική απέναντι στο λαό μας την προσπάθεια τρομοκράτησης των στρατευμένων που εναρμονίζονται με το λαϊκό αίσθημα και αίτημα, που ζητά την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών και την απεμπλοκή από τα δολοφονικά και επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕΔΥΕ, εκδηλώνοντας την αντίθεσή της σε τέτοιες ενέργειες, θα επιδιώξει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας".

Η ιστορία βαδίζει μπροστά

Αντιδράσεις ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων για την προσπάθεια τρομοκράτησης των στρατευμένων, με αφορμή τον πειθαρχικό έλεγχο που διετάχθη ενάντια στον αρχικελευστή

Με αφορμή τον πειθαρχικό έλεγχο που διετάχθη για τον αρχικελευστή Π. Γκόγκα, ο "Ρ" απευθύνθηκε σε ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων και ζήτησε τη γνώμη τους:

ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ - ηθοποιός

"Είναι προφανές ότι η τιμωρία του Γκόγκα έρχεται ως επιστέγασμα και επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει σκέψη λογικής, σκέψη δικαιοσύνης. Θέλουν να κάνουν επίδειξη της δύναμής τους, θέλουν να δηλώσουν πως ό,τι δεν τους αρέσει θα τιμωρείται, πως θα επαινείται ό,τι αυτοί θεωρούν σωστό. "Το δίκιο του ισχυροτέρου", δηλαδή. Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνουν. Το δικό μας μήνυμα όμως είναι ότι τίποτε δε θα σταματήσει τον ελληνικό λαό από το να σκέφτεται σωστά, να είναι με το δίκιο, με το ηθικό. Ας καταλάβουν ότι θα αντισταθούμε ως την τελική νίκη. Θα εναντιωθούμε στην προσπάθειά τους να μας πάνε πίσω. Η ιστορία μπορεί να βαδίζει αργά, αλλά βαδίζει μπροστά".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ - ποιητής

"Ο νέος αρχικελευστής έχει συνδέσει τη μοίρα του με τη μοίρα της Πόλης, ως όφειλε. Η τιμωρία του, που προέρχεται από γνωστούς μηχανισμούς, φαινομενικά ανεξέλεγκτους, μας οδηγεί μελαγχολικά μπροστά στα δικά μας καθήκοντα: Να πάψουμε να κρυβόμαστε αδέξια πίσω από τον αρχικελευστή και να απαιτήσουμε να έχουμε έλεγχο πάνω σε κάθε απόφαση που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί δεν πιστεύω στην κοινωνία των διαχωρισμών. Δεν πιστεύω, δηλαδή, στη γραμμή ανάμεσα στο στρατό κι εμάς. Γι' αυτό ας συσπειρωθούμε".

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ - συνθέτης

"Τιμωρούν κάποιον επειδή ενεργεί υπακούοντας τη συνείδησή του; Πώς πιέζουν ανθρώπους να παραβιάσουν τη συνείδησή τους; Δεν υπάρχει ιερότερο από τη συνείδηση. Ντροπή τους, πια".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΝΗΣ - σκηνοθέτης - ηθοποιός

"Φοβάμαι ότι θα μας τιμωρούν ακόμη και να λέμε τη λέξη Σέρβος. Σε λίγο, ο πλανητάρχης και οι Ευρωπαίοι, γιατί αυτοί πιστεύω μας αναγκάζουν, θα μας απαγορεύουν και τις λέξεις Σέρβος, Σερβία. Είναι πράγματα ακατανόητα αυτά για μένα. Να τιμωρούν ένα παιδί που με ευαισθησία έδωσε χρήματα για το γιουγκοσλαβικό λαό;".

Επέλεξαν να πάρουν το μέρος των φονιάδων

Δήλωση του Σπ. Σερμακέζη, ταξίαρχου ε. α., σχετικά με την απαράδεκτη επιχείρηση τρομοκράτησης του αρχικελευστή Π. Γκόγκα

Ο Σπύρος Σερμακέζης,ταξίαρχος ε. α., αναφερόμενος στο φαινόμενο τρομοκρατίας όσων αρνούνται να υποταχτούν στο ΝΑΤΟ, με δήλωση στο "Ρ" σημειώνει: "Με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, ξεκαθάρισε και το τοπίο του τι πρεσβεύει ο καθένας. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να πάει με το μέρος των φονιάδων και να είναι πειθήνιο όργανο και συμμέτοχος σε όλα τους τα εγκλήματα. Στα πλαίσια αυτά έθεσε και τις Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ομως το να έρχεται σήμερα να τιμωρεί κληρωτούς και μόνιμους, επειδή επικαλούμενοι και το Ελληνικό Σύνταγμα αρνούνται να μπουν υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ, αποτελεί πραγματικά πρόκληση στο κοινό αίσθημα του λαού μας, που απαιτεί την απεμπλοκή της χώρας από τον βρώμικο πόλεμο και είναι απαράδεκτο. Ο συγκεκριμένος στρατιωτικός, αρχικελευστής Π. Γκόγκας, του "Θεμιστοκλής" που βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη της Αδριατικής και έστειλε τα "βρώμικα" χρήματα της επιπρόσθετης αμοιβής του, στο κίνημα της ειρήνης για να ενισχυθεί ο γιουγκοσλαβικός λαός, αξίζει κάθε επαίνου και η στάση του πρέπει να βρει την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας. Επιπλέον τα χρήματα που παίρνει το εν λόγω στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δικά του και μπορεί να τα διαθέτει όπως αυτός νομίζει και δη για φιλανθρωπικούς σκοπούς".

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ευρεία αντιπολεμική επιτροπή

Με πρωτοβουλία δημοτικών παραγόντων από όλες τις παρατάξεις και φορείς, παρουσία και του δημάρχου Αγ. Δημητρίου Π. Ειρηνάκη,πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23/6 ευρεία σύσκεψη στο θέατρο του Δήμου, με σκοπό τη συζήτηση για τον βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και τη συγκρότηση αντιπολεμικής επιτροπής με σκοπό (σύμφωνα με τις απόψεις που ακούστηκαν) την ευαισθητοποίηση των δημοτών κατά των οργανωτών αυτού του πολέμου (ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ) και κάθε επιθετικού πολέμου.

Στην πρωτοβουλία τους αυτή απαιτούν:

- Να αποσυρθούν οι Ελληνες στρατιώτες από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής της Γιουγκοσλαβίας.

- Να σταματήσει το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας και να αποσυρθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις μας από την υποχρέωση επιβολής του.

- Να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας για την επούλωση των πληγών (οικονομικών - παραγωγικών - οικοδομικών κλπ.), που άνοιξαν οι εγκληματικοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί.

- Να ζητήσουμε από τις όμορες Δημοτικές Αρχές και παράγοντες να συνεργαστούμε πάνω σε αυτούς τους σκοπούς ή παραπλήσιους.

Μετά από τη συζήτηση που έγινε, πραγματοποιήθηκε η εκλογή της Επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει να εκδώσει διακήρυξη - κάλεσμα προς το λαό του Αγ. Δημητρίου.

Στην Αντιπολεμική Επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Π. Ειρηνάκης δήμαρχος, Β. Βερυκάκη πρώην δήμαρχος, Φ. Γεωργάς επικεφαλής Δημ. Παράταξης "Δ. Π.", Π. Κοκκώνης επικεφαλής Δημ. Παράταξης "Α. Δ. Κ.", Στ. Κορομπίλης,Δ. Γόγολος δημοτικός σύμβουλος, ακόμα οι Β. Γιαννοκόπουλος δημόσιος υπάλληλος, Η. Κουμανάκος στρατηγός ε. α, Χρ. Λογαράς πρώην δημοτ. σύμβουλος, εκδότης, Χρ. Κίκηρας επιτ. πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αγ. Δημήτριου, Π. Μπαλαμάτσης πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης κ. ά.

ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να καταδικαστεί η αμερικανοΝΑΤΟική πολιτική στα Βαλκάνια

Την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κόσσοβο και τις συνέπειες της αμερικανοΝΑΤΟικής επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας εξέτασε στην τελευταία του Ολομέλεια το ΕΚΘ, μετά από σχετικό αίτημα της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Αποφασίστηκε η διοίκηση του ΕΚΘ να συζητήσει με τα Σωματεία του Λιμανιού τη δυνατότητα συμβολικής αγωνιστικής κινητοποίησης ως ελάχιστο δείγμα αντίθεσης στη συνεχιζόμενη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για το σκοπό αυτό αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου θα έχει συνάντηση με τα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων του ΟΛΘ, ενώ η πρόταση του ΕΚΘ είναι 4ωρη στάση εργασίας για να καταδικαστεί η αμερικανοΝΑΤΟική πολιτική στα Βαλκάνια, που στην πραγματικότητα είναι, όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, "ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο της Ν. Γιουγκοσλαβίας".

Κινητοποιήσεις ενάντια στο βρώμικο πόλεμο

Την Κυριακή νέο ειρηνικό μπλόκο στο Ακτιο

Συνεχίζεται η κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, με πρωτοπόρο το φιλειρηνικό κίνημα, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, όπου οι φονιάδες, φορώντας τώρα το μανδύα του ειρηνοποιού, συνεχίζουν να εγκληματούν εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ετσι τις επόμενες μέρες οι Επιτροπές Ειρήνης πραγματοποιούν τις εξής αντιπολεμικές συγκεντρώσεις:

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν συγκέντρωση - διαδήλωση αντίστασης στον πόλεμο, σήμερα Παρασκευή 25/6 στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα,στις 8.30 μ.μ.
Μπλόκο στη βάση του Ακτιου

"Δε θα αφήσουμε τους ΝΑΤΟικούς σε χλωρό κλαρί, δε θα τους αφήσουμε να χρησιμοποιούν τα μέρη μας ενάντια σε φίλους λαούς. Πριν ένα μήνα καταφέραμε μια μεγάλη νίκη! Δεν αφήσαμε να χρησιμοποιηθεί, όπως σχεδιαζόταν, η βάση του Ακτιου ως ορμητήριο των βομβαρδιστικών και των AWACS ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Δεν κατάφεραν να γίνει η βάση του Ακτιου νέο Αβιάνο", αυτά επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας,συνεχίζοντας τις αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητές τους με τη συγκέντρωση - μπλόκο που διοργανώνουν, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, έξω από την πύλη της βάσης του Ακτιου,την Κυριακή 27/6 στις 6.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ