ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων

Στη μάχη για "μπάρκο" ρίχνονται ξανά οι ναυτεργάτες, οι οποίοι αποφάσισαν χτες ότι από σήμερα δε θα αφήσουν σε "χλωρό κλαρί" τους δουλέμπορους της Ακτής Μιαούλη, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΠΝΟ,προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά. Ο νέος γύρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφασίστηκε χτες το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ που είχε γεμίσει από άνεργους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, αλλά και συνταξιούχους, που έσπευσαν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενωση Μηχανικών και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Ακολούθησε μαχητική πορεία στην Ακτή Μιαούλη και μαζική παράσταση στην ΠΝΟ. Μέσα από τα γραφεία της τελευταίας, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 10 το πρωί ξανά στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Από όλους τους ομιλητές, στη διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι είναι πολύ κρίσιμη η περίοδος για τους Ελληνες ναυτεργάτες και τα δικαιώματά τους. Τα αντιναυτεργατικά μέτρα έχουν στοιχίσει μέσα σε δύο χρόνια την απώλεια 7.000 θέσεων εργασίας, 20.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από την άρση του καμποτάζ που ήδη έχει τεθεί σε ισχύ, ενώ τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Την ίδια ώρα η ΠΝΟ με ευθύνη της νόθας πλειοψηφίας, όχι μόνο "σφυρίζει αδιάφορα", αλλά, επιχειρεί να διαλύσει και τη διασωματειακή Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών!

"Να εκμεταλλευτούμε επιτέλους τη δύναμή μας", υπογράμμισε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας και ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ως πότε θα αφήνουμε όλους αυτούς, την κυβέρνηση, τους εφοπλιστές και τους εγκάθετούς τους στην ΠΝΟ να βάζουν το χέρι στις τσέπες μας;". Συνεχίζοντας υπογράμμισε την ανάγκη οι ναυτεργάτες να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με το ταξικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος, χαρακτηρίζοντας ως κατάκτηση των εργαζομένων τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης,υπογράμμισε: "Δε φτάνει μόνο η καταψήφιση αυτής της πολιτικής όπως έγινε με τις ευρωεκλογές. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει μόνο αν αγωνιστούμε, αν ξεσηκωθούμε".

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ήρθε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς,όταν οι άνεργοι ναυτεργάτες κατέκλυσαν το γραφείο του, απαιτώντας να ξεκινήσει η Ομοσπονδία αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με διεκδικητικό πλαίσιο αυτό που ήδη έχουν θέσει ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και το οποίο απέρριψε στην τελευταία συνεδρίασή της η ΕΕ της ΠΝΟ. Οι άξονες του πλαισίου που έθεσαν οι ναυτεργάτες είναι: Κατοχύρωση του δικαιώματος της δουλιάς, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, διατήρηση του καμποτάζ και προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι άνεργοι προειδοποίησαν επίσης ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη διάλυση της Επιτροπής Ανέργων.

"Πλώρη" για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

"Ριζική αναμόρφωση", όπως και το ΔΝΤ... υποσχέθηκε χτες ο Χ. Πρωτόπαππας, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του τέως διοικητή του ΙΚΑ, Γ. Σολωμού

Την επιμονή της κυβέρνησης σε μια "ριζική αναμόρφωση" του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επανέλαβε προχτές το βράδυ ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας, μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Γ. Σολωμού,με τίτλο "Η κοινωνική ασφάλιση σε μετάβαση". Και ασφαλώς ο λόγος γίνεται για μια αναμόρφωση που θέτει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος σε τροχιά διάλυσης, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΔΝΤ, αφού η μόνη "διασφάλιση" που υπόσχεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι ένας "ελάχιστος δείκτης κοινωνικής προστασίας", δηλαδή ένα προνοιακό επίδομα και από κει και πέρα το λόγο έχει η... ανταποδοτικότητα!

Να σημειωθεί ότι προχτές ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,δήλωσε ότι πιθανά και εντός του Ιούλη η κυβέρνηση θα αναθέσει σε ξένους οίκους (!) τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών για τον τρόπου που θα "μαζέψουμε το σύστημα", ενώ την ίδια μέρα έγιναν γνωστές οι οδηγίες του ΔΝΤ για "ευρεία αναμόρφωση του συστήματος", που πολύ πρακτικά σημαίνει για το ΔΝΤ: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με τρόπο που να τις πετσοκόβει κυριολεκτικά, κατάργηση του θεσμού της κατώτερης σύνταξης και των βαρέων και ανθυγιεινών, άγριες περικοπές στο εφάπαξ κλπ.

Τόσο ο Χ. Πρωτόπαπας, όσο και οι Αλ. Παπαδόπουλος και Κ. Γείτονας,στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, έκαναν αρκετό λόγο για τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία όμως χρέωσαν σε παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, η μετανάστευση, οι αλλαγές που συντελούνται σε έννοιες όπως χώρος και χρόνος εργασίας, ενώ δεν παρέλειψαν να εξάρουν το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης. Σε πλήρη σύμπνοια και οι τρεις, αφού φρόντισαν εμμέσως πλην σαφώς να κατασυκοφαντήσουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η λύση βρίσκεται σε μια "γενναία μεταρρύθμιση", η οποία πρέπει να προχωρήσει με τη "συναίνεση των κοινωνικών εταίρων"!

Η μοναδική αλήθεια που ακούστηκε ήταν από το στόμα του ίδιου του Γ. Σολωμού, που τόνισε ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας, το ΙΚΑ, για πολλά χρόνια αποτελούσε χρηματοδότη του κράτους, ομολογώντας έτσι την καταλήστευση των αποθεματικών του και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με "ξένα κόλλυβα", για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι "ο κοινωνικός χαρακτήρας του ιερού τεμένους, που λέγεται κοινωνική ασφάλιση, πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτος".

Μετατόπιση ευθυνών και κόστους...

Στον ΟΑΕΔ φορτώνει η κυβέρνηση τη φύλαξη των σχολείων, με ένα πρόγραμμα που παραπέμπει και σε προεκλογικές σκοπιμότητες

Να απαλλαγεί από το κόστος κοινωνικά αναγκαίων δραστηριοτήτων, μεταφέροντάς το στις "πλάτες" Οργανισμών που στηρίζονται στις εισφορές των εργαζομένων, επιχειρεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και προεκλογικού χαρακτήρα σκοπιμότητες.

Χτες συζητήθηκε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ πρόγραμμα κατάρτισης, αλλά και απασχόλησης 2.000 ανέργων για φύλακες σχολείων. Το κόστος του προγράμματος, το οποίο επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ, είναι ύψους 22,5 δισ. δραχμών.

Αντί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τη φύλαξη σχολείων, ρίχνει το "μπαλάκι" στον ΟΑΕΔ, ο οποίος ως γνωστόν διαχειρίζεται χρήματα που προέρχονται από εισφορές των εργαζομένων. Ομως και με αυτό τον τρόπο, δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες, ενώ και σε όσα σχολεία καλυφθούν θα είναι πρόσκαιρα, για δύο χρόνια. Μάλιστα, αναφέρεται ότι "σε επόμενη φάση θα επιδιωχτεί η δημιουργία ενός θεσμού φύλαξης σχολείων, ο οποίος θα ενταχθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Το πρόγραμμα αφορά Δήμους "με αυξημένα - σημειώνεται - προβλήματα" και στην υλοποίηση του προγράμματος θα συνεργαστούν τα υπουργεία Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, ο ΟΑΕΔ, η ΚΕΔΚΕ και η ΕΕΤΑΑ. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι ή δημοτικές επιχειρήσεις θα κάνουν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ. Αν εγκρίνεται η αίτηση, θα προχωρά σε προγραμματική σύμβαση. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι από 18 ως 65 ετών και με βάση τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία. Ωστόσο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά "οι επιλογές των ατόμων γίνονται από τους Δήμους ή τις δημοτικές επιχειρήσεις"...

Οι με αυτό το τρόπο επιλεγέντες θα παρακολουθήσουν σεμινάρια κατάρτισης και, όπως προβλέπεται, στη συνέχεια θα απασχοληθούν ως φύλακες σχολείων από τον Οκτώβρη του '99 ως τον Σεπτέμβρη του 2001.

Στον προϋπολογισμό του προγράμματος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, δαπάνη εκπαίδευσης 819,6 εκατ. δραχμών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται δαπάνη 20 εκατ. δραχμών για "αμοιβές αλλοδαπών προσώπων - φορέων".

Προβλέπεται ότι οι 2.000 φύλακες θα έχουν μηνιαίες αποδοχές 400.000 δραχμών και προβλέπεται επίσης δαπάνη 51 εκατ. δραχμών για μετακινήσεις, διαμονή και διατροφή 100 (;) καταρτιζομένων - απασχολούμενων...

Εμπαίζονται οι συγγενείς των θυμάτων του ΔΥΣΤΟΣ!

Δυόμισι χρόνια πέρασαν από το τραγικό ναυάγιο του σάπιου τσιμεντάδικου "ΔΥΣΤΟΣ" και ακόμα η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ δεν έχει δώσει τις αποζημιώσεις, που έχουν καθοριστεί με δικαστικές αποφάσεις, στις οικογένειες των θυμάτων! Την υπόθεση φέρνουν τη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Μπάμπης Αγγουράκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΑΓΕΤ ήδη εισέπραξε 900 εκατομμύρια δραχμές για το "ΔΥΣΤΟΣ" από αγγλική ασφαλιστική εταιρία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν: "Δυόμισι χρόνια πέρασαν από το τραγικό ναυάγιο του πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ", που συγκλόνισε το πανελλήνιο και ιδιαίτερα τη Μαγνησία, η οποία θρήνησε 20 νεκρούς. Οι οικογένειες των θυμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια, δεν έχουν λάβει ακόμη τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις από την ΑΓΕΤ. Είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση των οικογενειών των θυμάτων από την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας και από το γεγονός ότι ήδη η ΑΓΕΤ εισέπραξε 900 εκατομμύρια δραχμές από αγγλική ασφαλιστική εταιρία για το "ΔΥΣΤΟΣ"". Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα για την τακτοποίηση της παραπάνω υποχρέωσης της ΑΓΕΤ στους συγγενείς των θυμάτων.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 του Ιούλη, πραγματοποιούνται οι εκλογές του Σωματείου Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά,στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, από τις 5μμ έως τις 9μμ και τις δύο μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ