Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων

Στη μάχη για "μπάρκο" ρίχνονται ξανά οι ναυτεργάτες, οι οποίοι αποφάσισαν χτες ότι από σήμερα δε θα αφήσουν σε "χλωρό κλαρί" τους δουλέμπορους της Ακτής Μιαούλη, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την ΠΝΟ,προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά. Ο νέος γύρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφασίστηκε χτες το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ που είχε γεμίσει από άνεργους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, αλλά και συνταξιούχους, που έσπευσαν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενωση Μηχανικών και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Ακολούθησε μαχητική πορεία στην Ακτή Μιαούλη και μαζική παράσταση στην ΠΝΟ. Μέσα από τα γραφεία της τελευταίας, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 10 το πρωί ξανά στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Από όλους τους ομιλητές, στη διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι είναι πολύ κρίσιμη η περίοδος για τους Ελληνες ναυτεργάτες και τα δικαιώματά τους. Τα αντιναυτεργατικά μέτρα έχουν στοιχίσει μέσα σε δύο χρόνια την απώλεια 7.000 θέσεων εργασίας, 20.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν από την άρση του καμποτάζ που ήδη έχει τεθεί σε ισχύ, ενώ τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Την ίδια ώρα η ΠΝΟ με ευθύνη της νόθας πλειοψηφίας, όχι μόνο "σφυρίζει αδιάφορα", αλλά, επιχειρεί να διαλύσει και τη διασωματειακή Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών!

"Να εκμεταλλευτούμε επιτέλους τη δύναμή μας", υπογράμμισε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας και ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ως πότε θα αφήνουμε όλους αυτούς, την κυβέρνηση, τους εφοπλιστές και τους εγκάθετούς τους στην ΠΝΟ να βάζουν το χέρι στις τσέπες μας;". Συνεχίζοντας υπογράμμισε την ανάγκη οι ναυτεργάτες να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με το ταξικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος, χαρακτηρίζοντας ως κατάκτηση των εργαζομένων τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης,υπογράμμισε: "Δε φτάνει μόνο η καταψήφιση αυτής της πολιτικής όπως έγινε με τις ευρωεκλογές. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει μόνο αν αγωνιστούμε, αν ξεσηκωθούμε".

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ήρθε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς,όταν οι άνεργοι ναυτεργάτες κατέκλυσαν το γραφείο του, απαιτώντας να ξεκινήσει η Ομοσπονδία αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με διεκδικητικό πλαίσιο αυτό που ήδη έχουν θέσει ΠΕΜΕΝ και "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και το οποίο απέρριψε στην τελευταία συνεδρίασή της η ΕΕ της ΠΝΟ. Οι άξονες του πλαισίου που έθεσαν οι ναυτεργάτες είναι: Κατοχύρωση του δικαιώματος της δουλιάς, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, διατήρηση του καμποτάζ και προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι άνεργοι προειδοποίησαν επίσης ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη διάλυση της Επιτροπής Ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ