ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΝΟ
"Στημένη υπόθεση" η δίωξη του διευθυντή
  • Ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες του θορύβου που δημιουργήθηκε για τα προϊόντα της εταιρίας, τη στιγμή που, όπως καταγγέλλει η διοίκηση της ΑΓΝΟ, υπάρχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά καταλληλότητας των πρώτων υλών της εταιρίας
  • Πόσο άσχετες είναι οι επιθέσεις στην επιχείρηση από τις προσπάθειες των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων του κλάδου να θέσουν την ΑΓΝΟ στο περιθώριο και να εκτοπίσουν από την αγορά;

"Στημένη υπόθεση", θεωρεί η διεύθυνση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ τον όλο θόρυβο, που ξεσηκώθηκε σε βάρος της επιχείρησης, μετά τη γνωστή δίωξη και καταδίκη του προέδρου της, κ. Δαργινάκη, από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.

"Η ΑΓΝΟ θεωρεί ότι η κίνηση των διαδικασιών αυτών και η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν, ούτε τυχαίες είναι ούτε αθώες, ούτε μπορούν να απομονωθούν από το σύνολο των συμφερόντων, τα οποία διακυβεύονται στην Ελληνική Αγορά γάλακτος". Τα παραπάνω αναφέρονται σε δήλωση της επιχείρησης που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, χτες, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΓΝΟ, κ. Β. Παπαγιάννης. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκαν στοιχεία και επίσημα έγγραφα που δείχνουν ότι τα προϊόντα της ΑΓΝΟ δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η καταδίκη του προέδρου της επιχείρησης δεν έχει σχέση με την καταλληλότητα ή μη των προϊόντων της ΑΓΝΟ, αλλά για απείθεια και παρακώλυση του έργου της έρευνας της αστυκτηνιατρικής υπηρεσίας. Η καταδίκη όμως παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο από τα ΜΜΕ, ώστε να δίνει την εντύπωση ότι η ΑΓΝΟ είναι ένοχη προώθησης στην αγορά προϊόντων που περιέχουν διοξίνες.

Η αλήθεια είναι, τόνισε ο κ. Παπαγιάννης, ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τα προϊόντα της ΑΓΝΟ, "τα οποία είναι πάντοτε αρίστης ποιότητας", όπως αποδείχνεται από τα σχετικά επίσημα έγγραφα και τους ελέγχους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό διοξινών.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής πραγματοποίησε ελέγχους στην ΑΓΝΟ στις 11 Ιούνη και δε διαπίστωσε κανένα πρόβλημα με εισαγόμενη πρώτη ύλη από το Βέλγιο και όπως φαίνεται από τη βεβαίωση που υπογράφεται από τον διευθυντή της υπηρεσίας, κ. Ε. Πατίκα, διαπιστώθηκε ότι οι ποσότητες 18 τόνων άπαχης σκόνης προέλευσης Βελγίου, που προμηθεύτηκε η ΑΓΝΟ από την " ΚΑΛΛΑΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α. Ε. Ε. ", ήταν παραγωγής πριν την 1η Ιανουαρίου 1999.

Να σημειωθεί ότι υπόκεινται σε έλεγχο οι ποσότητες γάλακτος σκόνης προέλευσης Βελγίου, που έχουν ημερομηνία παραγωγής 15 Ιανουαρίου 1999 και μετά. Κατά συνέπεια η ΑΓΝΟ που δεν είχε στην κατοχή της καθόλου σκόνη γάλα μ' αυτές τις ημερομηνίες παραγωγής δεν έπρεπε να υπόκειται σε παραπέρα έλεγχο των προϊόντων της.

Παρ' όλα αυτά και εντελώς ξαφνικά διενεργείται στις 26 Ιουνίου έλεγχος από την αστυκτηνιατρική υπηρεσία που επαναλαμβάνεται στις 27 Ιουνίου και παρά τη διαβεβαίωση των αστυκτηνιάτρων προς τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης, κ. Παπαδόπουλο, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα προϊόντα της, μετά από λίγες μέρες και χωρίς να διενεργηθεί νέος έλεγχος, οδηγούν τον πρόεδρο της ΑΓΝΟ στο δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου!

Να σημειωθεί ότι η ΑΓΝΟ είναι μια συνεταιριστική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 1950 από την Ενωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. Ιδρυσε μια γαλακτοβιομηχανία, ανέπτυξε ένα δίκτυο διανομής και πωλήσεων των προϊόντων της σ' όλη την Ελλάδα και έφτιαξε μια Γεωτεχνική υπηρεσία για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του αγελαδοτροφικού κλάδου. Το 70% του παραγόμενου σήμερα στην Ελλάδα γάλακτος, παράγεται στη ζώνη γάλακτος της ΑΓΝΟ. Δεν είναι δε άγνωστες οι προσπάθειες των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων του κλάδου να θέσουν στο περιθώριο και να εκτοπίσουν από την αγορά τη μεγάλη αυτή συνεταιριστική επιχείρηση, που είναι "καρφί στο μάτι" των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, χτες το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τονίζει: "Μας βάζουν σε αμφιβολία και πολλά ερωτηματικά οι ενέργειες των οργάνων της αγορανομίας, με το να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου την ΑΓΝΟ". Η ανακοίνωση του ΓΕΕ επισημαίνει ότι "εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στα προϊόντα της ΑΓΝΟ".

"ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ"
"Ελληνικής παρασκευής" με... εισαγόμενες πρώτες ύλες

Η αναγραφή επάνω στις συσκευασίες των φυσικών χυμών ότι είναι "ελληνικής παρασκευής", δεν είναι παράνομη, έστω κι αν το συγκεκριμένο προϊόν προέρχεται από επεξεργασία εισαγόμενων πρώτων υλών! Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία ένα προϊόν μπορεί να προσδιορίζεται ως "ελληνικής παρασκευής" εάν η επεξεργασία, η μεταποίηση, ή η συσκευασία πραγματοποιείται από εγχώρια επιχείρηση, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης.

Τα παραπάνω αποτελούν προέκταση των πρόσφατων καταγγελιών του πρώην υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ο οποίος δήλωσε ότι οι λεγόμενοι φυσικοί χυμοί παρασκευάζονται από εισαγόμενες πρώτες ύλες που έρχονται στη χώρα σε "παγοκολόνες". Οπως γίνεται κατανοητό, η κυβέρνηση όχι μόνο παραδέχεται πλέον και επίσημα αυτή την καταγγελία - που αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν την έκανε όσο διατηρούσε τον υπουργικό θώκο - αλλά με τις συγκεκριμένες απαντήσεις της Γραμματείας Καταναλωτή δίνει και άλλοθι στις επιχειρήσεις που δεν ενημερώνουν για την προέλευση των πρώτων υλών των προϊόντων τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Γενικής Γραμματείας, οι ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κυρίως ελληνικά φρούτα ή λαχανικά ως πρώτη ύλη. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιούνται εισαγωγές κατεψυγμένου συμπυκνώματος κατά κύριο λόγο για χυμούς πορτοκάλι με την αιτιολογία ότι η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί και επιπλέον δεν περιλαμβάνει τις καταλληλότερες ποικιλίες για χυμούς. Η εισαγωγή, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατεψυγμένου συμπυκνώματος πραγματοποιείται σε συσκευασίες ειδικών δοχείων και ακολουθεί τις ίδιες προδιαγραφές στις συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης που ακολουθούνται και για τη μεταφορά του εγχώριου προϊόντος από τον τόπο παραγωγής. Η διαδικασία επεξεργασίας του προϊόντος βασίζεται στις νομοθετημένες προδιαγραφές ελέγχου ποιότητας του τελικού προϊόντος, των ενδιάμεσων σταδίων και των απαιτήσεων της συσκευασίας βάσει των διεθνών προδιαγραφών.

Εφόσον τηρούνται τα παραπάνω, υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, δεν υπάρχει πρόβλημα στην υγιεινή και στην καταλληλότητα των φυσικών χυμών που κυκλοφορούν, αλλά - τηρώντας την τακτική του "εμείς απλώς προεδρεύουμε" - καλεί τους καταναλωτές να απαιτούν διαφάνεια και πλήρη γνώση για το τι καταναλώνουν...

Το γεγονός βέβαια ότι αυτή η περιβόητη διαφάνεια και η πλήρης γνώση δε διασφαλίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία που στην πραγματικότητα παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρουσιάζουν ως ελληνικό ένα προϊόν του οποίου η πρώτη ύλη δεν είναι ελληνική, λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει τους κυβερνώντες. Και όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία με τα μολυσμένα με τρόφιμα διοξίνες, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

ΑΓΟΡΑ
Σε τιμή ... κουτσομούρας ο γαύρος!

Αυξήσεις, που φτάνουν μέχρι και σε διπλασιασμό των τιμών στα μικρά φρέσκα ψάρια, έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η ανασφάλεια των καταναλωτών για μια σειρά άλλα τρόφιμα, για τα οποία υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτηματικά και ανεπαρκείς εξηγήσεις για την καταλληλότητά τους, τους έχουν στρέψει στα ψάρια. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδει τις αυξήσεις στο ...φεγγάρι που λιγοστεύει τις ψαριές και στους αέρηδες, παρόλο που οι αυξήσεις έχουν αρχίσει να σημειώνονται εδώ και τέσσερις βδομάδες. Ωστόσο, παρά την προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις αυξήσεις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους χτες δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να συγκρατήσει τις τιμές ακόμα και με αγορανομική διάταξη για επιβολή συγκεκριμένων ποσοστών κέρδους.

Χαρακτηριστικές είναι οι τιμές που επικρατούν αυτές τις μέρες στην ψαραγορά της Βαρβακείου. Συγκεκριμένα, ο γαύρος πωλείται στις 1.800 μέχρι και 2.300 δρχ. το κιλό, από 700 - 800 δρχ. που είναι η συνήθης τιμή, η σαρδέλα στις 450 οι μικρές από 300 που πωλείται συνήθως και 600 δρχ. το κιλό οι μεγάλες, η γόπα στις 1.200 δρχ. οι μικρές από 1.000 που ήταν η τιμή της το προηγούμενο διάστημα και 1.600 δρχ. το κιλό οι μεγάλες. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ψαραγοράς της Βαρβακείου, παρατηρείται έλλειψη στις κουτσομούρες που πωλούνται στις 3.000 δρχ. το κιλό, στα μπαρμπούνια που πωλούνται 5.500 - 6.800 και στη μαρίδα.

Η ΕΕ απέτυχε και στην προστασία του περιβάλλοντος

Αποκαλυπτικά στοιχεία περιλαμβάνει Εκθεση του ίδιου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος

Το περιβάλλον σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε διαρκή επιδείνωση, εξαιτίας των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται. Αυτό ομολογείται σαφώς στην Εκθεση με τίτλο "Το περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα τέλη του αιώνα", που συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος,που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Το πιο τραγικό ακόμη είναι ότι με βάση τις πιέσεις στο περιβάλλον που προδιαγράφονται μέχρι το 2010, κανένας περιβαλλοντικός τομέας δεν προβλέπεται να παρουσιάσει την οποιαδήποτε βελτίωση. Το πολύ σε μερικούς τομείς να παρουσιαστεί κάποια στασιμότητα...

Τα στοιχεία για το παρόν και το μέλλον της κατάστασης του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, όπως παρουσιάζονται στην Εκθεση - η οποία, ας σημειωθεί, βασίστηκε σε αντίστοιχα στοιχεία εκθέσεων των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ κι όχι οικολογικών οργανώσεων - είναι απολύτως μελανά και δυσοίωνα. Μόνο η παράθεση ορισμένων στοιχείων αρκεί:

  • Οι συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων στους ποταμούς της ΕΕ ελάχιστα έχουν αλλάξει από το 1980, συμβάλλοντας στον ευτροφισμό των παράκτιων υδάτων, ενώ οι νότιες χώρες σημειώνουν σοβαρές απώλειες υδατικών πόρων κάθε χρόνο.
  • Η αύξηση κατά 10% στην παραγωγή αποβλήτων κατά την περίοδο 1990 - 96 αναμένεται να συνεχιστεί.
  • Η κατανάλωση ενέργειας την περίοδο 1995 - 2010 προβλέπεται να συνεχιστεί και έτσι αυτό αναμένεται να δυσχεράνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων με την αλλαγή του κλίματος. Ο υποβαθμισμένος στόχος μάλιστα της ΕΕ που είχε ληφθεί στο Κιότο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 8% μεταξύ 1990 - 2012 δε θα επιτευχθεί, αλλά αντίθετα αναμένεται αύξηση κατά 6%!
  • Ο τουρισμός σε συνδυασμό με την επέκταση των οικισμών (έως και 1200 στρέμματα την ημέρα αλλάζουν καθημερινά χρήση σε ορισμένες χώρες), ασκεί πιέσεις στους φυσικούς πόρους της υπαίθρου και σε ευαίσθητες περιοχές όπως οι παράκτιες ζώνες, το 85% των οποίων κινδυνεύουν.

Κοντά σ' όλα αυτά υπάρχουν και νέοι κίνδυνοι. Συγκεκριμένα:

  • Η συνολική παραγωγή χημικών προϊόντων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, ενώ το 75% των ουσιών ευρείας κατανάλωσης (1000 περίπου ουσίες) δεν υποβάλλονται σε ανάλυση κινδύνων, οι διοξίνες χτυπούν αλύπητα την Ευρώπη, ενώ οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί γνωρίζουν άνθηση με άγνωστες συνέπειες στην υγεία.
  • Η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιδεινώνεται. Τα αιωρούμενα σωματίδια σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ευθύνονται κατά πάσα πιθανότητα για 40.000 - 150.000 επιπλέον θανάτους ετησίως.
Το 85% των ακτών της Ευρώπης είναι μολυσμένες...

Το 85% των ακτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινδυνεύουν από τη μόλυνση

Διαδηλωτές "εκπέμπουν το SOS" για το περιβάλλον...

Το ΕΚΑ για τις μολυσμένες τροφές

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα μολυσμένα τρόφιμα, τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία, αλλά και το ότι η χώρα αποδείχτηκε ανοχύρωτη, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ζητά με ανακοίνωσή του από την πολιτεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα θωράκισης της υγείας του Ελληνα πολίτη.

Το ΕΚΑ επισημαίνει ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλυσίδα γεγονότων που μόνο δεινά προοιωνίζονται για το διατροφικό μας παρόν και μέλλον και την υγεία μας". Σημειώνει ότι η ενιαία αγορά δε λειτουργεί και προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ελέγχων της ποιότητας των τροφίμων, αφήνοντας κάποιους ασυνείδητους να δηλητηριάζουν ανεξέλεγκτα τον κόσμο. Υπογραμμίζει ότι και σε αυτό το ζήτημα η χώρα είναι ανοχύρωτη, καθώς δε διαθέτει κατάλληλες υποδομές για να διενεργεί ειδικές μετρήσεις και αποτελεσματικούς και αξιόπιστους ελέγχους σε ανεξάρτητη βάση.

"Ζητάμε - τονίζει - από την πολιτεία να θωρακίσει τον Ελληνα πολίτη έναντι των κινδύνων που διατρέχει η υγεία του από διάφορα τρόφιμα και προϊόντα, δημιουργώντας όλες τις αναγκαίες για το σκοπό αυτό υποδομές και στελέχωση, προκειμένου να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται στη χώρα μας".

Το πάνω χέρι

Την επόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους, το περίφημο νομοσχέδιο του υπουργείου για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με στόχο - σύμφωνα με τον ίδιο - να έχει ψηφιστεί μέχρι το Σεπτέμβρη από κάποιο Θερινό Τμήμα. Μια μέρα πριν, για το ίδιο νομοσχέδιο, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης έλεγε πως... καλό Σεπτέμβρη βλέπει να ολοκληρώνεται η προετοιμασία του.

Πάντως, το πράγμα φαίνεται να πηγαίνει από βδομάδα σε βδομάδα και από μήνα σε μήνα εδώ και ένα ενάμιση χρόνο. Η ουσία, βέβαια τελικά, ανεξάρτητα από το πότε θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο, είναι ποιος θα έχει το "πάνω χέρι" στη διαμόρφωσή του. Τα συμφέροντα και οι επιταγές των πολυεθνικών που απειλούν την υγεία των καταναλωτών ή τα συμφέροντα της προστασίας της δημόσιας υγείας;

Ο νοών νοείτω...

ΙΝΚΑ
Διπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα

Το 20% των καταγγελιών που κατέγραψαν οι οργανώσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου αφορούν ακατάλληλα τρόφιμα. Αυτό προκύπτει από τον σχετικό πίνακα των παραπόνων των καταναλωτών που κατανέμονται σε τριάντα κατηγορίες, σύμφωνα με τον οποίο συνολικά στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν 37.997 καταγγελίες, από τις οποίες οι 7.578 αφορούσαν ακατάλληλα τρόφιμα. Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του 1998, ποσοστό ρεκόρ, όπως σημειώνει το ΙΝΚΑ, που καταδεικνύει την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων, που δε διστάζουν να βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη δημόσια υγεία μπροστά στην αύξηση των κερδών τους.

Ακολουθεί σε αριθμό παραπόνων ο ΟΤΕ, που συγκεντρώνει το 8,35% στο σύνολο των καταγγελιών, οι υπηρεσίες υγείας, τα κέντρα αδυνατίσματος, το κόστος ζωής. Τις εκπτώσεις και το ωράριο αφορούσαν τα λιγότερα παράπονα των καταναλωτών που απευθύνθηκαν στο ΙΝΚΑ, όπως προκύπτει από τα σχετικά νούμερα, αφού για εκπτώσεις διαμαρτυρήθηκαν 209 καταναλωτές και το ωράριο 118.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ