ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
5 εκατ. για νοσηλεία ανασφάλιστου!

Απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπου που νοσηλεύτηκε 2,5 μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ασκληπιείου και κατάφερε να γλιτώσει από τέτανο

Αρχισαν πια να γίνονται εμφανή στα ταμεία και να προσωποποιούνται σε ασθενείς τα ολέθρια αποτελέσματα της μετάθεσης της χρηματοδότησης των νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία που θεσμοθετήθηκε με τον αντι - ΕΣΥ νόμο 2519/97 και συμπληρώθηκε με την υπουργική απόφαση για το διαφοροποιημένο νοσήλιο.

Ετσι λοιπόν ασθενής που νοσηλεύτηκε για δυο μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ασκληπιείο της Βούλας, καλείται με υπόμνημα να "περάσει απ' το λογιστήριο" και να πληρώσει το ποσό των 5.198.612 δραχμών! Ο εν λόγω ασθενής ήταν επαγγελματίας, έκλεισε όμως το μαγαζί του και έμεινε ακάλυπτος από το ταμείο του. Μάλιστα νοσηλεύτηκε από τέτανο, μια αρρώστια κατ' εξοχήν θανατηφόρα.

Το έγγραφο με το οποίο καλείται να πληρώσει ένας ανασφάλιστος παρουσίασε χτες το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα.Η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε στον υπουργό Υγείας την ανάγκη της κάλυψης απ' τον προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των νοσοκομείων με δεδομένο ότι τα ταμεία δεν μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία τους.

Ο Λ. Παπαδήμας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τον προϋπολογισμό ενώ σε κάποια στιγμή της συνάντησης υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει το "Ελληνικό παράδοξο", όπως χαρακτήρισε την ταυτόχρονη χρηματοδότηση των νοσοκομείων τόσο απ' τον προϋπολογισμό όσο και απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. "Θα πρέπει να γίνει ή το ένα ή το άλλο" είπε ο υπουργός στην αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ ενώ δεν απάντησε στο αίτημα της ΕΙΝΑΠ για αύξηση συνολικά των δαπανών για τη Δημόσια υγεία.

Απ' τη συνάντηση προέκυψε ότι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού, ιατρικού και τεχνικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι 22.000. Ο υπουργός επανέλαβε ότι σε αυτές "προστέθηκαν" και άλλες 2.000 θέσεις απ' τις άδειες μητρότητας και ότι η κάλυψη θα γίνει με την πρόσληψη 2000 ατόμων με 11μηνες συμβάσεις. Επίσης είπε ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση 5 - 6 χιλιάδες μόνιμες θέσεις μέσω του ΑΣΕΠ.

Οσον αφορά το θέμα της μονιμότητας των γιατρών με (τετραετή) θητεία ο υπουργός είπε ότι δε βρίσκει δόκιμο να αλλάξει ο νόμος. Χαρακτήρισε αστεία τα λεγόμενα περί ιδιωτικοποίησης τους ΝΙΜΤΣ ωστόσο όμως παραδέχτηκε ότι υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα έχει τον πρώτο λόγο το υπουργείο Υγείας ή το Εθνικής Αμυνας για το νοσοκομείο.

Η ΕΙΝΑΠ έθεσε στον υπουργό το θέμα για την προσωρινή κάλυψη των κλινών των νοσοκομείων που "κλείνουν" λόγω επισκευών, αλλά ο υπουργός μετέθεσε την ευθύνη στους γιατρούς.

Τέλος όσον αφορά τη φορολόγηση των εφημεριών κλήσης εφάπαξ με 20% ο Λ. Παπαδήμας απάντησε ότι θα μεταβιβάσει το αίτημα στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.

ΚΑΤάγματα στην αναδόμηση

Δυο Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκη και Απ. Τασούλα, για τα προβλήματα στο νοσοκομείο ΚΑΤ

Δυο σοβαρά προβλήματα που αφορούν το ΚΑΤ έφεραν στη Βουλή με δυο ερωτήσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Απόστολος Τασούλας: Την υπολειτουργία της δεύτερης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις επισκευές του νοσοκομείου.

Στο νοσοκομείο, αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, λειτουργεί από το 1990 η ΜΕΘ με 14 κρεβάτια η οποία αν και δεν είναι χαρακτηρισμένη από τον Οργανισμό λειτουργεί σαν αναπνευστική γενικά. Πρόσφατα όμως με απόφαση της διοίκησης η συγκεκριμένη ΜΕΘ διαχωρίστηκε σε 7 και 7 κρεβάτια προκειμένου να δοθούν στο νέο διευθυντή Λ. Γρηγοράκο (γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ). Ο συγκεκριμένος μάλιστα διευθυντής έχει προσληφθεί για τη Β ΜΕΘ, η οποία αν και έχει πλήρη σχεδόν υποδομή, δε λειτουργεί γιατί από το 1993 δεν έγινε η πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού. Εδώ και λίγο καιρό η νέα μονάδα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετατρέπεται σε Κέντρο Αποκατάστασης Αναπνευστικών Λοιμωδών νόσων αλλάζοντας στην ουσία το χαρακτήρα του νοσοκομείου. Επιπλέον μετά από επιθυμία του ίδιου διευθυντή δίνονται 30 εκατομμύρια για την κατασκευή αίθουσας σεμιναρίων δίπλα στο χώρο της ΜΕΘ και πάνω από την είσοδο της εφημερίας χωρίς μάλιστα έγκριση της Πολεοδομίας. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι περίμεναν μέχρι τις 22.6.1999 τα δεδουλευμένα πέντε μηνών από αργίες, υπερωρίες και νυχτερινά και ακόμα τους οφείλουν τον Μάη.

Ερωτούν λοιπόν οι βουλευτές του ΚΚΕ τον υπουργό Υγείας γιατί από το 1993 που υπάρχει η Β ΜΕΘ του ΚΑΤ με ολοκληρωμένη υλικοτεχνική υποδομή, έτοιμη για λειτουργία, δε λειτούργησε παρά τις ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα σήμερα να χωριστεί η Α ΜΕΘ με δύο διευθυντές;

Ποιες ανάγκες επέβαλαν το διαχωρισμό της Α ΜΕΘ σε 7 και 7 κρεβάτια; Αυτό έγινε για να λυθούν κάποια προβλήματα και ποια, ή προκειμένου να διοριστεί και δεύτερος διευθυντής στη συγκεκριμένη μονάδα;

Κάτω από ποιες διαδικασίες δόθηκαν 30 εκατομμύρια δραχμές για την κατασκευή αίθουσας σεμιναρίων για την οποία δεν υπάρχει ούτε καν η σχετική άδεια από την Πολεοδομία;

Οι επισκευές

Στη δεύτερη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι παρατηρούνται προβλήματα στις πρόσφατες επισκευές του 3ου και 4ου ορόφου του νοσοκομείου αφού δεν πάρθηκαν μέτραγια την εξάλειψη της δημιουργίας εστιών μόλυνσης, δεν καταρτίστηκαν χωροταξικά σχέδια σε συνεργασία με την Τεχνική Διεύθυνση του νοσοκομείου και δεν προβλέφτηκαν χώροι για τους εργαζόμενους.

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη σχετική Ερώτηση, η δημόσια εταιρία ΔΕΠΑΝΟΜ που ανέλαβε το έργο, απασχολεί αλλοδαπούς εργάτες και μάλιστα έλαβε από το υπουργείο 556 εκατομμύρια και το δικαίωμα, χωρίς πλειστηριασμό, για την προμήθεια μιας σειράς εξοπλισμού των χειρουργείων.

Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, τι μέτρα θα παρθούν από το υπουργείο αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου για τις κακοτεχνίες από τις οποίες υπάρχει κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων για τους ασθενείς;Γιατί η ΔΕΠΑΝΟΜ δε συνεργάστηκε με την Τεχνική Διεύθυνση του νοσοκομείου και με ποιο σκεπτικό δόθηκαν σ' αυτήν τα 556 εκατομμύρια δραχμές για αγορά εξοπλισμού τη στιγμή που αυτό δεν ανταποκρίνεται στη νόμιμη αποστολή της συγκεκριμένης δημόσιας επιχείρησης;

Κάτω από ποιες εργασιακές σχέσεις δουλεύουν σήμερα οι αλλοδαποί και με ποιο καθεστώς εργασίας καλύπτονται;

Επίσχεση εργασίας στα Χανιά

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χανίων και το νοσηλευτικό προσωπικό των κρατικών ιδρυμάτων του Νομού διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους από την 1.1.1999.

Παράλληλα, σε χτεσινή ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι καλούν τον χανιώτικο λαό να συμμετάσχει μεμονωμένα ή μέσω των φορέων του σε ημερίδα που θα πραγματοποιήσει αύριο στις 7 μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (οδός Μάρκου Μπότσαρη) με θέμα: "Προβλήματα Δημόσιας Υγείας στο Νομό Χανίων".

Χρυσοφόρα θεραπεία

Η λειτουργία του τμήματος στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας στο "Ιασώ" αποτελεί ένα δείγμα της επέκτασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία σε τομείς που αφ' ενός δεν καλύπτονται απ' το δημόσιο τομέα και αφ' ετέρου απαιτούν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται οι όγκοι οι οποίοι δεν είναι χειρουργικά προσπελάσιμοι. Οπως αναφέρθηκε χτες κατά την παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας του τμήματος, η μέθοδος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

"Παρεμβαίνουμε εκεί που δεν παρεμβαίνει και η χειρουργική" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του "Ιασώ" Γ. Σταματίου και παρουσίασε την επέκταση αυτή ως προσπάθεια "στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής" που ακολουθεί το νοσοκομείο. Το "Ιασώ" όμως απευθύνεται σε μια αγορά από 1,2 - 3,5 δισ. δραχμών ετησίως και μάλιστα με περιορισμένο αριθμό περιστατικών. Οπως αναφέρθηκε χτες η μέθοδος αυτή αφορά 300 - 600 περιστατικά ετησίως, τα οποία κυρίως φεύγουν στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρθηκε χτες, η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει κοστολογήσει τη μέθοδο και το "Ιασώ" έχει κινήσει αυτή τη διαδικασία.

Στο εξωτερικό το κόστος της θεραπείας κυμαίνεται από 4 - 6 εκατομμύρια δραχμές. Αρα (για 300 - 600 περιστατικά) και με βάση τα δεδομένα του εξωτερικού, το κόστος για την Ελλάδα κυμαίνεται από 1,2 - 3,5. Ωστόσο η μέθοδος αυτή, όπως αναφέρθηκε χτες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση σε 1500 - 2000 ασθενείς κάθε χρόνο, με διάφορες μορφές όγκων.

"Εχομε την τιμή..." αρχίζει το έγγραφο. Αλλά η τιμή για τη νοσηλεία είναι αβάσταχτη για έναν ασθενή και μάλιστα ανασφάλιστο

"Δηλητήριο" η έλλειψη ελεύθερων χώρων

Διαπιστώσεις του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλα'ϊα Κυριακού"

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το 1998 οι δηλητηριάσεις και οι απόπειρες αυτοκτονίας στη χώρα μας κάτι που οφείλεται στον τρόπο ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην έλλειψη ελεύθερων χώρων για παιχνίδι για τα μικρά παιδιά τα οποία περιορίζονται, συνήθως ,σε μικρά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", το 1998 παρατηρείται αύξηση των κλήσεων κατά 22,8% (44.060 κλήσεις) σε σύγκριση με το 1997 (35.880 κλήσεις). Από αυτές το 72% ήταν τυχαίες δηλητηριάσεις, ενώ το 15,4% ήταν απόπειρες αυτοκτονίας.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η σταθερή αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια. Από το 1994 έως το 1998 παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων κατά 36,8% (4.972 περιπτώσεις το 1994, 6.801 το 1998), ενώ τις περισσότερες απόπειρες κάνουν τα νεαρά άτομα και κατά 76% οι γυναίκες.

Κυριότερες αιτίες δηλητηριάσεων είναι τα φάρμακα (45,9%) και είδη οικιακής χρήσης (22,9%), ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις δηλητηριάσεων παρατηρούνται στις ηλικίες από 20 - 49 χρόνων με ποσοστό 32,6% και στα παιδιά ηλικίας 1 - 4 χρόνων, με ποσοστό 31,5%.

Τέλος, την πρώτη θέση στις δηλητηριάσεις από φάρμακα, κατέχουν τα ηρεμιστικά - αγχολυτικά, κάτι που δείχνει ότι γίνεται μεγάλη χρήση τους και βρίσκονται σε πολλά σπίτια, παρά το ότι η προμήθειά τους γίνεται με ειδική συνταγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ