Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
5 εκατ. για νοσηλεία ανασφάλιστου!

Απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπου που νοσηλεύτηκε 2,5 μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ασκληπιείου και κατάφερε να γλιτώσει από τέτανο

Αρχισαν πια να γίνονται εμφανή στα ταμεία και να προσωποποιούνται σε ασθενείς τα ολέθρια αποτελέσματα της μετάθεσης της χρηματοδότησης των νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία που θεσμοθετήθηκε με τον αντι - ΕΣΥ νόμο 2519/97 και συμπληρώθηκε με την υπουργική απόφαση για το διαφοροποιημένο νοσήλιο.

Ετσι λοιπόν ασθενής που νοσηλεύτηκε για δυο μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ασκληπιείο της Βούλας, καλείται με υπόμνημα να "περάσει απ' το λογιστήριο" και να πληρώσει το ποσό των 5.198.612 δραχμών! Ο εν λόγω ασθενής ήταν επαγγελματίας, έκλεισε όμως το μαγαζί του και έμεινε ακάλυπτος από το ταμείο του. Μάλιστα νοσηλεύτηκε από τέτανο, μια αρρώστια κατ' εξοχήν θανατηφόρα.

Το έγγραφο με το οποίο καλείται να πληρώσει ένας ανασφάλιστος παρουσίασε χτες το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα.Η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε στον υπουργό Υγείας την ανάγκη της κάλυψης απ' τον προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των νοσοκομείων με δεδομένο ότι τα ταμεία δεν μπορούν να καλύψουν τη λειτουργία τους.

Ο Λ. Παπαδήμας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τον προϋπολογισμό ενώ σε κάποια στιγμή της συνάντησης υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει το "Ελληνικό παράδοξο", όπως χαρακτήρισε την ταυτόχρονη χρηματοδότηση των νοσοκομείων τόσο απ' τον προϋπολογισμό όσο και απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. "Θα πρέπει να γίνει ή το ένα ή το άλλο" είπε ο υπουργός στην αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ ενώ δεν απάντησε στο αίτημα της ΕΙΝΑΠ για αύξηση συνολικά των δαπανών για τη Δημόσια υγεία.

Απ' τη συνάντηση προέκυψε ότι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού, ιατρικού και τεχνικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι 22.000. Ο υπουργός επανέλαβε ότι σε αυτές "προστέθηκαν" και άλλες 2.000 θέσεις απ' τις άδειες μητρότητας και ότι η κάλυψη θα γίνει με την πρόσληψη 2000 ατόμων με 11μηνες συμβάσεις. Επίσης είπε ότι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση 5 - 6 χιλιάδες μόνιμες θέσεις μέσω του ΑΣΕΠ.

Οσον αφορά το θέμα της μονιμότητας των γιατρών με (τετραετή) θητεία ο υπουργός είπε ότι δε βρίσκει δόκιμο να αλλάξει ο νόμος. Χαρακτήρισε αστεία τα λεγόμενα περί ιδιωτικοποίησης τους ΝΙΜΤΣ ωστόσο όμως παραδέχτηκε ότι υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα έχει τον πρώτο λόγο το υπουργείο Υγείας ή το Εθνικής Αμυνας για το νοσοκομείο.

Η ΕΙΝΑΠ έθεσε στον υπουργό το θέμα για την προσωρινή κάλυψη των κλινών των νοσοκομείων που "κλείνουν" λόγω επισκευών, αλλά ο υπουργός μετέθεσε την ευθύνη στους γιατρούς.

Τέλος όσον αφορά τη φορολόγηση των εφημεριών κλήσης εφάπαξ με 20% ο Λ. Παπαδήμας απάντησε ότι θα μεταβιβάσει το αίτημα στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ