Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Επιχειρήσεις - σκούπα" κατά λαθρομεταναστών

Αστυνομικά μέτρα για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί ολόκληρη η αστυνομική δύναμη ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη να έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα όσοι αλλοδαποί δε δικαιολογούν την παρουσία τους με νόμιμα έγγραφα. Η "επιχείρηση σκούπα" της αστυνομίας έχει ήδη ξεκινήσει, αφού ο αριθμός των αλλοδαπών που συλλαμβάνονται ξεπερνά κάθε μέρα τους 1.500. Οι περισσότεροι είναι Αλβανοί, ενώ στα κρατητήρια στοιβάζονται και αλλοδαποί από ασιατικές χώρες με τις οποίες δεν έχουν υπογραφτεί συμφωνίες για την επανεισδοχή των υπηκόων τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η ηγεσία της αστυνομίας και όλοι οι υποστράτηγοι και ταξίαρχοι - επιθεωρητές. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδης, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πράσινο φως για τη δημιουργία δικτύου πληροφοριοδοτών, ώστε να... αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα που διευκολύνουν τους αλλοδαπούς να μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος για την τιμωρία των "δουλεμπόρων" ώστε να μη μετατρέπεται η ποινή που τους επιβάλλεται από τα δικαστήρια.

Από την ηγεσία της αστυνομίας έχει εκπονηθεί ένα εκτεταμένο σχέδιο για την κινητοποίηση ολόκληρης της αστυνομικής δύναμης. Στην "επιχείρηση σκούπα" παίρνουν μέρος όχι μόνο οι υπάλληλοι της νεοσύστατης υπηρεσίας συνοροφυλάκων, αλλά και οι αστυνομικοί των τμημάτων, της Τροχαίας, της Ασφάλειας και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ ειδικότερα, περιπολούν σε περιοχές που συχνάζουν αλλοδαποί και σε συνεργασία με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα ελέγχουν όσους συναντούν.

Αξιωματικοί της αστυνομίας πρότειναν επίσης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον έλεγχο της απασχόλησης των αλλοδαπών σε γεωργικές ή άλλες ασχολίες, ώστε η αστυνομία να γνωρίζει πού και πόσοι αλλοδαποί απασχολούνται. Σημειώνεται ότι παλιότερα είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής δήλωσης των αλλοδαπών που μένουν με νοίκι, αλλά η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ