Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ραγδαία η "αποψίλωση" του Λυκείου

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ: Δεν αρκεί η αγανάκτηση, χρειάζεται συντονισμένος αγώνας για να μην προχωρήσουν οι καταστροφικές αλλαγές στην παιδεία

Σε ραγδαία "αποψίλωση" του Λυκείου από μαθητές και σε υποβιβασμό του δημόσιου σχολείου, οδηγεί η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου στο "ενιαίο λύκειο", σε ό,τι αφορά το εξεταστικό, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τοΤμήμα Παιδείας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας (ΕΠΘ) του ΚΚΕ.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παιδεία, το Τμήμα Παιδείας της ΕΠΘ, τονίζει:

"Από έντονη ανησυχία και αγανάκτηση διακατέχονται αυτές τις μέρες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εξαιτίας των πρώτων αποτελεσμάτων εφαρμογής του νόμου 2525/97 στο Ενιαίο Λύκειο σε ό,τι αφορά το εξεταστικό.

Από την ίδια τους την πείρα, αλλά και από τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνουν ότι ραγδαία "αποψιλώνεται" από μαθητές το Λύκειο, με ταυτόχρονο υποβιβασμό του δημόσιου σχολείου έναντι της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Το ένα τέταρτο (1/4) των μαθητών της περσινής Α Λυκείου, αποθαρρημένο δε φοίτησε φέτος στη Β Λυκείου, ενώ για την επόμενη χρονιά αυτός ο αριθμός αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Η εικόνα από τις προαγωγικές της Α Λυκείου είναι απογοητευτική. Περίπου το 20% των μαθητών απορρίπτονται και για να συνεχίσουν υποχρεούνται να παρακολουθήσουν ξανά την Α Λυκείου. Ηδη με το ίδιο αλαζονικό ύφος, που έδειχνε η κυβέρνηση καθ' όλη τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων, ο κ. Ανθόπουλος απάντησε πως δεν πρόκειται, έστω για φέτος, να επαναφέρει το θεσμό των ανεξεταστέων", επισημαίνει η ανακοίνωση.

Το 50% κάτω από τη βάση

Επισημαίνοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Β Λυκείου, η ΕΠΘ υπογραμμίζει: "Το 50% των μαθητών έγραψε σ' όλα τα μαθήματα κάτω από τη βάση, γι' αυτούς βέβαια και κυρίως λόγω του τρίμηνου αγώνα τους υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία το Σεπτέμβρη!

Με δεδομένο δε ότι το πρόγραμμα λειτουργίας των δημόσιων σχολείων εφαρμόζεται σε συνθήκες απαξίωσης των εκπαιδευτικών και των μαθητών, η παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης θεωρείται δεδομένη. Κινδυνεύει να γίνει καθεστώς η υπολειτουργία των σχολείων μέχρι το Δεκέμβρη, τα βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα τα προμηθεύονται πρώτα οι μεγαλοϊδιοκτήτες των φροντιστηρίων και μετά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι ιδιώτες να εμφανίζονται σαν αυθεντικοί εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού συστήματος. Ηδη άρχισαν να απαιτούν να αναλάβουν την "ενισχυτική διδασκαλία", τη "μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση" (ΤΕΕ, ΙΕΚ, κ.ά).

Τώρα φαίνεται πιο καθαρά σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, η ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και τους στόχους που αυτή εξυπηρετεί, ότι υλοποιεί ολοκληρωμένα τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου", για δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού "καταρτίσιμου - απασχολήσιμου", με ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της εκπαίδευσης, άρση της μονιμότητας, αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος.

Για να μην προχωρήσουν οι καταστροφικές αλλαγές στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, για να καταργηθούν οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 γίνεται πια καθαρό ότι δεν αρκεί η αγανάκτηση, χρειάζεται συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων της εκπαίδευσης, αλλά και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται παλλαϊκό μέτωπο για ενιαία δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους, 15% για την παιδεία, σε μια διαφορετική συνολικά πολιτική, με αλλαγή των συσχετισμών δύναμης και ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας".

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήριο την ερχόμενη Τρίτη (2000-12-15 00:00:00.0)
Ο Ν. 2525/97 αποψιλώνει το Λύκειο (1999-06-24 00:00:00.0)
Τι ζητούν οι μαθητές (1998-11-25 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους στις 26 Νοέμβρη (1998-11-17 00:00:00.0)
Πρώτη απάντηση από τους μαθητές (1998-11-03 00:00:00.0)
Αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία (1998-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ