Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για κράτος δικαστών, κάνει λόγο ο Ε. Γιαννόπουλος

Επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της ηγεσίας του Αρείου Πάγου για το θέμα της παύσης των διώξεων αγροτών. Είπε ότι η αναίρεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων είναι "προσβολή κατά του Κοινοβουλίου" και παρουσίασε νομικά επιχειρήματα υπέρ της "ειδικής παραγραφής"

Εναντίον της ηγεσίας του Αρείου Πάγου επιτέθηκε χτες με σφοδρότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,με αφορμή την αναίρεση της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά όλων των αποφάσεων των Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας, που έθεσαν στο αρχείο τις διώξεις κατά των αγροτών, με βάση το νόμο 2721/1999 για παραγραφή όλων των αδικημάτων, για τα οποία κατηγορούνταν οι αγρότες κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Ετσι, η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σ' ένα απέραντο "αγροτοδικείο", καθώς υπολογίζεται ότι εκκρεμούν δίκες σε βάρος 10.000 περίπου αγροτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε χτες για "κράτος δικαστών" και υπερασπίστηκε το άρθρο 26 του νόμου 2721/1999 για την παραγραφή. Ομως, πρέπει να επισημανθεί ότι ήταν ο ίδιος υπουργός που σ' εκείνη τη γνωστή συνέντευξη στις 27-1-1999 κατηγορούσε τους αγρότες πως με τις κινητοποιήσεις τους διέπρατταν πλημμελήματα και ουσιαστικά έδινε το "πράσινο φως" για την ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο Ε. Γιαννόπουλος τότε έσπερνε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες, αλλά το μέγα θέμα είναι η διατήρηση και ένταση του καθεστώτος ποινικοποίησης των αγώνων, που το υφίστανται στη συγκεκριμένη περίπτωση οι χιλιάδες αγωνιζόμενοι αγρότες.

Χτες, ο Ε. Γιαννόπουλος με νομικά επιχειρήματα επισήμανε ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε "ειδική παραγραφή" και αντέκρουσε τις απόψεις που εκφράστηκαν κατά την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον περασμένο Μάρτη.

Ειδικότερα, ο Ε. Γιαννόπουλος υποστήριξε:

  • Γίνεται προσβολή του δόγματος της λαϊκής κυριαρχίας. Δεν είναι θέμα Γινανόπουλου - Ματθία υποστήριξε, αλλά είναι ζήτημα πεπλανημένης αντίληψης για κράτος δικαστών και κόντρα στο άρθρο 1 του Συντάγματος, όπου αναφέρεται ότι "θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία".Σε άλλο σημείο είπε ότι "θεωρεί προσβολή κατά του ελληνικού Κοινοβουλίου" την αναίρεση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
  • Κακώς εισήχθη από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων των αγροτών, γιατί η διατύπωση γνώμης για το ζήτημα αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα "αμεροληψίας" των τμημάτων και της Ολομέλειας, όταν ως δικαιοδοτικοί σχηματισμοί θα κληθούν να κρίνουν σε σχετικές υποθέσεις κατ' αναίρεση. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει και η από 28-9-1995 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία τίθεται σαφώς θέμα αμεροληψίας δικαστών που κλήθηκαν να κρίνουν υπό παρόμοιες συνθήκες στην υπόθεση "Procolla".

Σύμφωνα με την απόφαση Procolla του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ατομικών Δικαιωμάτων, δεν μπορεί να μετάσχει στο δικαιοδοτικό σχηματισμό ενός δικαστηρίου μέλος που είχε εκφέρει γνώμη για τη δικαζόμενη υπόθεση. Ετσι με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας του Λουξεμβούργου, που είχαν εκφέρει γνώμη ως μέλη του γνωμοδοτικού σχηματισμού του ίδιου δικαστηρίου, δεν μπορούσαν να μετάσχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου που δίκαζε την υπόθεση στην οποία αφορούσε η πιο πάνω γνώμη, γιατί δεν είχαν τη δομική αμεροληψία που είναι εννοιολογικό στοιχείο της ανεξαρτησίας που πρέπει να έχει κάθε δικαστήριο. Δηλαδή, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι οι αρεοπαγίτες που πήραν μέρος στη "γνωμοδοτική" Ολομέλεια δεν μπορούν να δικάσουν και στη δικαιοδοτική. Στο σημείο αυτό, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι αγρότες έχουν συνηγόρους και υπάρχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  • Υπάρχει η υπ' αριθμό 672/82 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αφορούσε υπόθεση του Κ. Δεσποτόπουλου και μετέπειτα προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, όπου το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε ειδική παραγραφή και έπαυσε τη δίωξη αξιόποινων πράξεων. Αυτή η σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ελήφθη από διακεκριμένους δικαστές, μεταξύ των οποίων ήταν οι Ν. Σακελλαρόπουλος, Ι. Γρίβας, Δ. Σκούμπης, Β. Κόκκινος, Ι. Γουρνάς, Γ. Κασίμης, Ξ. Ξανθόπουλος Ι. Κατσαντώνης κλπ.
  • Τέλος, ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι η περίπτωση του άρθρου 26 του νόμου 2721/1999 δεν είναι μοναδική, αλλά έχουμε συνολικά 37 περιπτώσεις πράξεων παραγραφής αδικημάτων τα τελευταία 30 - 40 χρόνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ