Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα ΠΣΕ

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο νόμος για τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ). Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, με τα ΠΣΕ παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, επειδή συμμετέχουν στα προγράμματα σπουδών άτομα τα οποία δεν έχουν περάσει στα ΑΕΙ με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και τελικά θα αποκτήσουν όλοι αδιακρίτως ισότιμο πτυχίο.

Παράλληλα, στην απόφαση αναφέρεται:

  • Ο νόμος είναι διάτρητος από αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τους.
  • Δημιουργούνται προβλήματα συνταγματικότητας, επειδή ο νόμος δεν καθορίζει οργανωτικές εγγυήσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 του Συντάγματος, που να διασφαλίζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία.
  • Πρόβλημα αντισυνταγματικότητας ανακύπτει κατά τον εισηγητή και σχετικά με την εξουσιοδότηση που παραχωρεί ο νομοθέτης για την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των ΠΣΕ. Τέτοια απόφαση του υπουργείου έχει εκδοθεί από το Νοέμβρη του 1997.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ