Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
SOS απ' τις θεραπευτικές κοινότητες

Οικονομική θηλιά τούς βάζει η κυβερνητική λιτότητα

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν έξι θεραπευτικές κοινότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), τέσσερις μόλις μέρες μετά τον "λαμπρό" γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών, καθώς η περικοπή του φετινού προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ κατά 1,2 δισ. δραχμές έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις κοινότητες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Το ΚΕΘΕΑ, του οποίου οι προϋπολογισμοί περικόπτονται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε καταρτίσει για το 1999 τον ίδιο προϋπολογισμό με το 1998, ύψους 2,7 δισ. δραχμών. Ωστόσο το κράτος ενέκρινε για το 1999 1,55 δισ. δραχμές - ποσό μικρότερο από αυτό του 1998 (1,57 δισ. δραχμές).

Για να βγάλουν πέρα τις λειτουργικές ανάγκες τους οι θεραπευτικές κοινότητες χρειάζονται 650 εκατ. δραχμές πλέον του 1,55 δισ. δραχμών που εγκρίθηκαν. Στο ΚΕΘΕΑ είχαν δοθεί κάποιες υποσχέσεις για επιπλέον επιχορήγηση αλλά δεν εκταμιεύτηκαν ούτε τα 50 εκατ. δραχμές απ' το λαχείο.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά τις θεραπευτικές κοινότητες, αυξάνει κατά ένα δισ. ετησίως την επιχορήγηση του ΟΚΑΝΑ.

Δυναμική "Παρέμβαση" και συναυλία

Ο Σύλλογος Οικογένειας της κοινότητας "Παρέμβαση" προειδοποίησε χτες ότι μετά τις 15 Ιούλη 1999, οι δυσκολίες στη λειτουργία των κοινοτήτων θα είναι ανυπέρβλητες αν δεν υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση.

"Περιμένουν να δουν τα παιδιά μας στα φέρετρα για να ευαισθητοποιηθούν; " είπε μια μάνα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή και τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει ο σύλλογος για τις 11 Ιούλη 1999 στο Λυκαβηττό και της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν στην "Παρέμβαση".

"Πέταξαν τόσα εκατομμύρια σε αφίσες προεκλογικά και δε δίνουν τώρα για τη θεραπεία των παιδιών μας", είπε μια άλλη μάνα. Οι γονείς δήλωσαν αποφασισμένοι να κατεβούν στο δρόμο για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της θεραπείας των παιδιών τους ενώ προγραμματίζουν ολομέλεια των συλλόγων οικογένειας των θεραπευτικών κοινοτήτων για το συντονισμό της δράσης τους.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους θα πραγματοποιηθεί και η φετινή συναυλία του συλλόγου οικογένειας της "Παρέμβασης" στο Λυκαβηττό με τη συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού,του Γεράσιμου Ανδρεάτου,της Αναστασίας Μουτσάτσου,της Λένας Αλκαίου,του Γιάννη Νικολάου και τουΚώστα Σκανδάλη.

"Η συναυλία έχει διπλό στόχο", τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου: "Πρώτον, να δώσουμε το μήνυμα της διαμαρτυρίας μας για τον οικονομικό στραγγαλισμό που απειλεί με κλείσιμο τις θεραπευτικές κοινότητες και δεύτερον για να δώσουμε το μήνυμα της ελπίδας για μια ζωή μακριά από τα ναρκωτικά". Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στα γραφεία του συλλόγου οικογένειας(Θεμιστοκλέους 67, Εξάρχεια) και στοΜετρόπολις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ