Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκίνησε χτες το Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ξεκίνησε χτες με την πανηγυρική συνεδρίαση το 9ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ που θα εκλέξει και το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας με διετή θητεία. Στη χτεσινή έναρξη δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας. Είχε κληθεί από την πλειοψηφία του ΔΣ, αλλά η ΔΕΕ είχε δηλώσει ότι δεν έχει θέση σε μια τέτοια κορυφαία διαδικασία του κλάδου. Κατά την έναρξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπρόσωποι κομμάτων. Η ομιλία του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ βουλευτή Ν. Γκεσούλη, που διατύπωνε τις γνωστές προθέσεις της κυβέρνησης, διακόπηκε πολλές φορές με τα συνθήματα "Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία" και "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς". Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της ΝΔ,του ΣΥΝ,του ΔΗΚΚΙ,της ΠΟΛ.ΑΝ. και της ΑΚΟΑ.

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ε. Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, κάλεσε τον κλάδο στο συνέδριό του, να απορρίψει αποφασιστικά "το δρόμο της ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού σας κινήματος στις λογικές των μονόδρομων και της παντοδυναμίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Να ενισχύσετε την κατεύθυνση της ρήξης με αυτές τις λογικές. Την κατεύθυνση της σύνδεσης του αγώνα για την αναγκαία αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης με τον αγώνα για γενικότερες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Αυτός πιστεύουμε πως είναι ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά σας", είπε.

Τόνισε επίσης ότι "οι σημερινές εξελίξεις στο Λύκειο καταξιώνουν το μεγάλο αγώνα τούτης της χρονιάς. Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ό,τι χτες, το κίνημα της παιδείας να αποκτήσει παλλαϊκά χαρακτηριστικά. Η λαϊκή οικογένεια μέσα από τη σκληρή εμπειρία των αποτελεσμάτων της Α Λυκείου και της Β που θα ακολουθήσουν, είναι πολύ πιο έτοιμη να συνειδητοποιήσει πως το παιχνίδι της "μεταρρύθμισης" ήταν σικέ και τα αποτελέσματα προδιαγραμμένα". Είπε επίσης ότι "μεγαλύτερο κομμάτι των εκπαιδευτικών είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει, βιώνοντας την εργασιακή ανασφάλεια, τον αποσυντονισμό και την αποσύνθεση του σχολείου, πως η απαξίωση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού είναι πράξη συνειδητής πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης".

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι "υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις οι αγώνες που είναι μπροστά μας να είναι μεγαλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Ο ρόλος όμως των εκπαιδευτικών σ' αυτούς χρειάζεται να ενισχυθεί και να γίνει πιο ουσιαστικός, προσανατολισμένος όχι σε δευτερεύοντες και αποσπασματικούς στόχους, όπως ήταν αυτός της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων της Β Λυκείου ή απλώς η επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων, αλλά στην καρδιά του προβλήματος, στον ταξικό χαρακτήρα του ενιαίου λυκείου και στην αναγκαιότητα του ενιαίου 12χρονου σχολείου. Γιατί μόνο η συνολική και συνεπής στις λαϊκές ανάγκες αντιπαράθεση μπορεί να φέρει καρπούς και στα επιμέρους αιτήματα. Κάθε άλλη τακτική δεν είναι μόνο αδιέξοδη αλλά και επιζήμια. Μετατρέπει το κίνημα της παιδείας σε συνδιαχειριστή της κρίσης της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ