Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαλάζι και κυβέρνηση "χτυπούν" τους αγρότες

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις μεγάλες καταστροφές που προξένησε η χαλαζόπτωση στις αγροτικές καλλιέργειες σε διάφορους νομούς της χώρας και την αδιαφορία της κυβέρνησης για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, αφού δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις για ζημιές που έγιναν πέρσι το καλοκαίρι, αφορούν οι Ερωτήσεις έξι βουλευτών του ΚΚΕ, που υπέβαλαν χτες στη Βουλή, προς τους υπουργούς Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και Εσωτερικών Β. Παπανδρέου.

Οι σοβαρές ζημιές και καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις δεν έλειψαν οι καταστροφές και σε σπίτια και αυτοκίνητα, είχαν σαν αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τα χωριά στα οποία προκλήθηκαν καταστροφές από τη χαλαζόπτωση, είναι:

  • Στο Νομό Ιωαννίνων σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στους Δήμους Εκάλης καιΖίτσας.Αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, τριφύλλια και σιτηρά καταστράφηκαν στα χωριά Πρωτόπαππα,Πετσάλι,Λιγοψά,Ασφάκα και Γαβρισιοί.Παράλληλα, στα χωριά Πετσάλι και Γαβρισιοί καταστράφηκαν όλες οι στέγες των σπιτιών και των στάβλων, ενώ έσπασαν παρμπρίζ και "βούλιαξαν" λαμαρίνες αυτοκινήτων."Οι διαστάσεις του χαλαζιού έφταναν μέχρι και 15 εκατοστά μάκρος επί 10 εκατοστά. Οι υπηρεσίες του ΟΓΑ και της Νομαρχίας, αν και επισκέφθηκαν την περιοχή, δεν προχώρησαν στην εκτίμηση των ζημιών", επισημαίνεται στην Ερώτηση.
  • Στο Νομό Καρδίτσας, στην κοινότητα Δρακότρυπας της περιοχής Μουζακίου σημειώθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες και κυρίως στις καρυδιές. Οι γεωπόνοι των ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν την περιοχή και ενώ έχουν εκτιμηθεί οι ζημιές, οι αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους αγρότες. Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, τεύτλων και καλαμποκιού προκλήθηκαν στις κοινότητες Παληούρι,Λουτρό και Μελισσοχώρι.Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, "οι αγρότες αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και να καταβληθεί η αποζημίωση των καταστροφών".
  • Στο απροχώρητο έχει φτάσει ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου.Η ασυνέπεια δε της κυβέρνησης σε αυτή την περίπτωση, έφερε τους πληγέντες παραγωγούς σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα απαραίτητα φάρμακα για την καλλιέργεια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,Αχιλλέας Κανταρτζής,Νίκος Γκατζής,Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί δεν καταγράφηκαν και εκτιμήθηκαν οι ζημιές, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο Γεωργίας ώστε να φτάσουν έγκαιρα τα συνεργεία των εκτιμητών των ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τις ζημιές, πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές των καλλιεργειών, σπιτιών, στάβλων και αυτοκινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ