Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α' ΚΑΙ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Αποδεικνύεται ο αντιλαϊκός - ταξικός χαρακτήρας της "μεταρρύθμισης"
  • Το 14% των μαθητών της Α' Λυκείου δεν προάγεται, λέει η ΟΛΜΕ. Μεγαλύτερα τα ποσοστά σε λαϊκές συνοικίες και την επαρχία
  • Ολοκληρώθηκε χτες ο εξεταστικός Γολγοθάς για τη Β' Λυκείου - σήμερα αρχίζει αυτός των Γενικών Εξετάσεων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου

Στο 14% φτάνει σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ το ποσοστό των μαθητών της Α Λυκείου που μετά την κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων δεν προάγονται στη Β Λυκείου, ενώ το υπουργείο δηλώνει αμετακίνητο στην κατάργηση της επαναληπτικής εξέτασης. Χτες ολοκληρώθηκαν με την εξέταση στο μάθημα γενικής παιδείας Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β Λυκείου, πολλοί από τους οποίους, σύμφωνα με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, θα κληθούν ως μετεξεταστέοι το Σεπτέμβρη. Σήμερα, ξεκινούν οι γενικές εξετάσεις για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους τελειόφοιτους και τους απόφοιτους της Γ Λυκείου, με την εξέταση στην Εκθεση για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών. Αύριο, Παρασκευή, θα διαγωνιστούν στην Εκθεση οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης.

Πάντως, το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μαθητών της Α Λυκείου δεν προάγεται, μετά την κατάργηση του θεσμού των μετεξεταστέων, παίρνει διαστάσεις καθώς και από αυτό προκύπτει ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των αντιεκπαιδευτικών μέτρων και η ταξικότητα του "ενιαίου" λυκείου. Πιστό σε αυτά τα χαρακτηριστικά της πολιτικής του, το υπουργείο Παιδείας παραμένει αδιάλλακτο στο αίτημα να επανεξετάσει την κατάργηση των μετεξεταστέων."Στην Α Λυκείου έχουμε δώσει πολλές ευκαιρίες. Οι κανόνες είναι για να τηρούνται",δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας ερωτώμενος σχετικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Πασχαλίδης που είπε ότι, έστω και με βελτιώσεις, η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ επισήμανε τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας μαθητών στην Α Λυκείου. Ο Π. Κλάπας,μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός εκείνων των μαθητών της Β Λυκείου που θα προσέλθουν ξανά το Σεπτέμβρη ως μετεξεταστέοι αγγίζει τις 15.000. Ολοκληρωμένα στοιχεία ωστόσο δεν υπάρχουν καθώς όπως επισημαίνει και η ΟΛΜΕ, καθυστερεί η βαθμολόγηση των γραπτών της Β Λυκείου.

Στην Α Λυκείου, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, το 14% των μαθητών δεν προάγεται, ενώ από τα ενδεικτικά νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκύπτει πως ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στις εργατοσυνοικίες. Συγκεκριμένα, στο Χαϊδάρι από 438 μαθητές μένουν 57 (13%), στο Αιγάλεω από 770 δεν προάγονται 137 (18%), στον Κορυδαλλό από τους 656 οι 85 (13%), στην Αγία Βαρβάρα από 200 οι 42 (21%). Στην περιοχή της Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής οι μαθητές που δεν προάγονται φτάνουν το 15%.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ χαρακτήρισαν ως αντιπαιδαγωγικό το γεγονός να αφαιρούνται δύο μήνες από την εκπαιδευτική διαδικασία για τις εξετάσεις, ενώ είπαν ότι η σχολική αποτυχία είναι σύνθετο πρόβλημα που προκαλείται από τις κοινωνικές ανισότητες και ότι δεν έχει υπάρξει αντισταθμιστική πολιτική για το θέμα. Συγκριτικά με ό,τι ίσχυε τις προηγούμενες χρονιές, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ είπαν ότι ενώ το ποσοστό των μαθητών που δεν προάγονταν και μετά τις επανεξέτασή τους το Σεπτέμβρη ήταν 6-7%, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι με τα πρώτα στοιχεία 14%.

Σήμερα, στις 2μ.μ., ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα που έχουν προκύψει στην Α Λυκείου και στις εξετάσεις της Β Λυκείου.

Η ΕΛΜΕ Τρικάλων

Απαντώντας στους "πανηγυρισμούς" περί "επιτυχίας" του υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β' Λυκείου, η ΕΛΜΕ Τρικάλων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:

α) Με τις ως τώρα πληροφορίες που έχουμε είτε από συναδέλφους βαθμολογητές, είτε από μαθητές, είτε από δημοσιεύσεις στον Τύπο, θεωρείται δεδομένη η αποτυχία του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Β' Λυκείου και γενικότερα της λεγόμενης μεταρρύθμισης. Σε ποσοστά από 30% έως και 70% ανάλογα με το μάθημα, ανέρχονται οι μαθητές που έγραψαν πάνω από τη βάση.

β) Επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το Λύκειο έχει πια μετατραπεί σ' ένα ψυχοφθόρο εξεταστικό κέντρο. Εξετάσεις τετραμήνων, εξετάσεις για βελτίωση της προφορικής βαθμολογίας, εξετάσεις προαγωγικές πανελληνίου χαρακτήρα, θέματα, τεστ, κλπ. ορθώνοντας μεγαλύτερα φράγματα στη μόρφωση των μαθητών. Η κούραση των μαθητών είναι ήδη εμφανής και η αγωνία των γονέων αυξάνει καθημερινά.

γ) Τα τελικά αποτελέσματα, ως φαίνεται, θα επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά τις θέσεις και διεκδικήσεις του κινήματος των καθηγητών και των μαθητικών κινητοποιήσεων τη χρονιά που πέρασε.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ καλεί τους καθηγητές, τους μαθητές, τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που τώρα πια γνωρίζουν και από την εμπειρία τους "να απορρίψουν την κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να δημιουργήσει αυταπάτες στο λαό για δήθεν αναβάθμιση της Εκπαίδευσης με τους ν. 2525/97 και 2640/98. Να συνταχθούν με το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Καθηγητών, με το μαθητικό κίνημα σ' ένα Παγκοινωνικό, Πανεκπαιδευτικό Κίνημα με μια αγωνιστική προοπτική, στον αγώνα για την κατάργηση των Νόμων 2525/97 και 2640/98 που οι αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή τους είναι πλέον ολοφάνερες, για μια άλλη αναβαθμισμένη εκπαίδευση σε όφελος των παιδιών του λαού μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ