Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Διαδηλώνουν την οργή τους

Απεργία σήμερα και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα

Αρχισε από χτες τα μεσάνυχτα η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην ΟΑ, οι οποίοι σήμερα το πρωί στις 11 π.μ. κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οι απεργοί δεν αποδέχονται τον ξένο μάνατζερ και την αποικιοκρατική σύμβαση της κυβέρνησης με την "Μπρίτις Εργουέις" και διεκδικούν τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του εθνικού αερομεταφορέα, τη μη συρρίκνωση του έργου της και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΑ από τις 77 προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού θα πραγματοποιηθούν 31 και αυτές με προσωπικό ασφαλείας. Στην Ολυμπιακή Αεροπλοϊα από 48 πτήσεις θα γίνουν οι 18.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και με απόφαση της ΟΣΠΑ θα κάνουν και νέα απεργία την ερχόμενη βδομάδα, ενώ τη Δευτέρα στα γραφεία της Ομοσπονδίας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι

Διάχυτη είναι η αγανάκτηση των εργαζομένων της ΟΑ από την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει, με αποικιοκρατικούς όρους, τον εθνικό αερομεταφορέα στο ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο (Μπρίτις Εργουέις). Την αγανάκτησή τους αυτή εξέφραζαν χτες στα κλιμάκια συνδικαλιστών που περιόδευσαν στους χώρους δουλιάς για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να τους καλέσουν να μετάσχουν δυναμικά στη σημερινή 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας Επικοινωνιών - Μεταφορών, στο Σύνταγμα.

Οι εργαζόμενοι, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις χτεσινές περιοδείες αντιλαμβάνονται ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία βάλλονται κατακτήσεις και δικαιώματα και ότι απειλείται πάνω από όλα το δικαίωμά τους στην εργασία. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση διαπράττει έγκλημα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να αποτρέψουν στην πράξη το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα.

Βεβαίως, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα που προκύπτουν από τη συκοφαντική επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος της ΟΑ και των εργαζομένων αλλά και από τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των αερομεταφορών, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί την πλειοψηφία στα συνδικαλιστικά όργανα.

Θεωρούν ότι ο κυβερνητικός συνδικαλιστικός, αν και παίρνει κάποιες αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παράλληλα είναι γνωστό ότι έχει συμβάλλει με τη μέχρι σήμερα τακτική του στο να περάσουν τα αλλεπάλληλα "εξυγιαντικά προγράμματα" και τα υπόλοιπα μέτρα σε βάρος του εθνικού μας αερομεταφορέα και των εργαζομένων.

Διέκοψαν το ΔΣ

Συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι της ΟΑ για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα με τη δυναμική τους παρέμβαση στα γραφεία της ΟΑ υποχρέωσαν σε διακοπή το Διοικητικό Συμβούλιο που είχε προγραμματίσει συνεδρίαση, με σκοπό την επικύρωση εκ των υστέρων της αποικιοκρατικής σύμβασης για την εκχώρηση της διοίκησης στους Εγγλέζους. Με τη δυναμική τους αυτή παρέμβαση συνδικαλιστές και εργαζόμενοι δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εκχώρηση της εταιρίας στους ξένους και ότι σε κάθε τέτοια προσπάθεια θα τους βρίσκει αντιμέτωπους.

Με δήλωσή τους τρία μέλη του ΔΣ της ΟΑ, οι Γ. Μαρκάκης,Μ. Πέρρος καιΒ. Γιαννακόπουλος,καταγγέλλουν ως αδιαφανή και παράνομη τη διαδικασία σύγκλησης του ΔΣ, επισημαίνοντας ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε πραξικοπηματικά και ότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δε συμπεριλαμβανόταν η επικύρωση της σύμβασης. Σημειώνουν ότι η συνεδρίαση αυτή ήταν συνέχεια της εν κρυπτώ και εν μια νυκτί παράδοσης άνευ όρων της ΟΑ στην"Μπρίτις Αιργουέις" και τονίζουν ότι οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ αποσύρθηκαν στα γραφεία της ΕΤΕΒΑ. Οπως ανακοινώθηκε αργότερα, "τα παριστάμενα μέλη ομόφωνα ενέκριναν την υπογραφείσα από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ Ζυγογιάννη (κατόπιν εγκρίσεως και κατ' εντολήν της γενικής συνελεύσεως) σύμβαση διαχείρισης για τις άνω των 100.000.000 δραχμών υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η εταιρία με την εν λόγω σύμβαση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ