Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ"
Πρώτη απάντηση από τους μαθητές

Συγκέντρωση, αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας προγραμματίζουν μαθητές από σχολεία του Λεκανοπεδίου. Συγκέντρωση και πορεία και στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στη Χαλκίδα

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν οι μαθητές των Λυκείων, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά στα σχολεία τους τις επιπτώσεις της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης". Πρώτη απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθούνται, δίνουν αύριο,Τετάρτη, στις 11 το πρωί, μαθητές από σχολεία του Λεκανοπεδίου, που προγραμματίζουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, όπου θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι καθηγητές τους, οι οποίοι με απόφαση της ΟΛΜΕ θα πραγματοποιήσουν αύριο τρίωρη στάση εργασίας. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αποφάσεις για συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση έχουν πάρει τμήματα και τάξεις από: Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, 1ο Ενιαίο Λύκειο Καισαριανής, 1ο Γυμνάσιο Ταύρου, ΤΕΕ Καισαριανής, ΤΕΕ Αιγάλεω, Λύκειο Καρέα, 3ο Ενιαίο Λύκειο Χαϊδαρίου,καθώς και τμήματα του 3ου Λυκείου Νέας Ιωνίας, 2ου Λυκείου Καισαριανής, 6ου Λυκείου Αιγάλεω, 2ο ΤΕΕ Περιστερίου.

Στα Λύκεια της χώρας έχει κυκλοφορήσει ήδη κείμενο το οποίο μαζικά υπογράφουν οι μαθητές και καταδικάζουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, ενώ καλούν τους συμμαθητές τους, γονείς, καθηγητές και όλο το λαό "σε συντονισμό και κοινή δράση, σ' ένα μαχητικό μέτωπο παιδείας για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή". Στο κείμενο αυτό, όπου συγκεντρώνονται οι προβληματισμοί των μαθητών, τονίζεται ότι "με το νόμο 2525/97, το νέο νόμο για την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση, τη διάλυση των ΤΕΛ, τις πολλαπλές εξετάσεις στην Α, Β, Γ Λυκείου, την κατάργηση των μετεξεταστέων, τη διόγκωση των φροντιστηρίων, τη λιτότητα για την παιδεία και τα νέα μέτρα, διαλύεται πλήρως και τυπικά ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια - δωρεάν παιδεία και μετατρέπεται η μόρφωση πλήρως σε εμπόρευμα που θα το αγοράζει όποιος έχει να πληρώσει τα περισσότερα χρήματα".

Οι μαθητές απαιτούν να καταργηθεί ο Νόμος 2525/97, να μην εφαρμοστούν τα νέα τεστ στην Α Λυκείου και να μην καταργηθούν οι μετεξεταστέοι. Λένε όχι στη διάλυση των ΤΕΛ - ΕΠΛ και στην ιδιωτικοποίηση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για την τεχνική εκπαίδευση, ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΛ - ΓΕΛ - ΕΠΛ, ενιαίο 12ετές υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν, που θα δίνει σε όλους σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή. Οι μαθητές ζητούν επίσης την κατάργηση των ΙΕΚ και ΚΕΚ, δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία, 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία, όλα τα ξενόγλωσσα και τα βιβλία ειδικότητας να δίνονται δωρεάν, μείωση μαθητών ανά τμήμα σε 20, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα και κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές και σε υποδομή, να μην ιδιωτικοποιηθούν ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επίσης ζητούν με ιδιαίτερη έμφαση να γίνουν οι μαθητικές εκλογές άμεσα, ενιαία για όλα τα σχολεία της χώρας ενάντια στις μεθοδεύσεις για διάλυση των μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων.

Στη Θεσσαλονίκη

Αύριο επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές διοργανώνουν συλλαλητήριο στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, με κύριο αίτημα την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και την ανατροπή του νόμου 2525. Νωρίτερα στις 9 το πρωί, οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, απαιτώντας να αποσυρθεί η απόφαση για τη μερική άρση του ασύλου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι μαθητές 7 Λυκείων της Θεσσαλονίκης. Υπό κατάληψη βρίσκονται έξι λύκεια της Καλαμαριάς (2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο) και το 2 Λύκειο Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης. Το Συντονιστικό που έχουν δημιουργήσει οι αγωνιζόμενοι μαθητές της Καλαμαριάς, καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στη 1 το μεσημέρι έξω από το 1ο Λύκειο Καλαμαριάς. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του δήμου. Οι μαθητές διεκδικούν μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, να σταματήσει η τακτική των συμπτύξεων, να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία και να καλυφθούν οι ανάγκες υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα σχολεία. Επίσης καταγγέλλουν ως αντιεκπαιδευτικά τα διαγνωστικά τεστ και τα κριτήρια "αξιολόγησης" των μαθητών, απαιτούν δημοκρατική λειτουργία των σχολείων και να μην καταργηθεί ο θεσμός των μαθητικών κοινοτήτων.

Στον Πειραιά,οι μαθητές της Ιωννίδειου Σχολής έχουν ήδη αποφασίσει αύριο στις 11 το μεσημέρι, να κάνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στη Νομαρχία και καλούν και άλλα σχολεία της πόλης να συμμετάσχουν. Στη Χαλκίδα,οι μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου, του 1ου Γυμνασίου καλούν και άλλα σχολεία της πόλης, αύριο στις 11 το μεσημέρι, σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και στη συνέχεια σε πορεία προς τη Νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ