Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκίνημα από τα Φάρσαλα

Από τα Φάρσαλα ξεκινούν σήμερα οι ενημερωτικές - προειδοποιητικές συγκεντρώσεις των αγροτών στη Θεσσαλία. Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί την απαρχή των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε και διοργανώνει, στις επαρχίες και τα χωριά του νομού, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος για τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκείνα, τα ακόμα χειρότερα, που έρχονται με την "Ατζέντα 2000".

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς, με ευθύνη των δευτεροβάθμιων αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών. Και η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - η οποία συνεδρίασε στα τέλη της περασμένης βδομάδας - θα συντονίσει αυτούς τους αγώνες και σε πανθεσσαλικό επίπεδο, ώστε να δοθεί πιο ισχυρό το μήνυμα στην κυβέρνηση, πως "δεν πάει άλλο" με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν ξανά φέτος στη Θεσσαλία, διότι είναι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που τους οδηγούν στον αγώνα, το μονόδρομο - όπως λένε τα στελέχη του αγροτικού κινήματος - που μπορεί να οδηγήσει σε λύση προβλημάτων και αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της αντιαγροτικής πολιτικής.

Φέτος, πρόσθετα και μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τ' αγροτικά προϊόντα εξαιτίας, κυρίως, των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ που θέλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες και πλαφόν στην παραγωγή και τιμωρούν με βαριά πρόστιμα τους παραγωγούς μόνο και μόνο επειδή παράγουν. Αυτά τα μέτρα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής των προϊόντων - και επομένως του αγροτικού εισοδήματος - τη στιγμή, μάλιστα, που το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται με τις απανωτές ανατιμήσεις στα γεωργικά μέσα και εφόδια, ενώ, ταυτόχρονα, τα χρέη των αγροτών στις τράπεζες, λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, διογκώνονται και "σφίγγουν το λαιμό"!

Φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, λόγω της αναμενόμενης υπέρβασης του "πλαφόν" παραγωγής, που έθεσε με τον κανονισμό της η ΕΕ, θα πληρώσουν πολύ υψηλό πρόστιμο συνυπευθυνότητας, με αποτέλεσμα να πουλήσουν το προϊόν τους από 10 μέχρι και 40 δραχμές το κιλό φτηνότερα σε σχέση με πέρσι. Σε εξευτελιστικές τιμές - λόγω, πάλι, ανάλογων κανονισμών της ΕΕ - πωλούν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί καλαμποκιού, τεύτλων, καπνού και οπωροκηπευτικών, ενώ σχεδόν το σύνολο της παραγωγής σταριού βρίσκεται απούλητο στις αποθήκες, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής και του προβλήματος διάθεσής του στην αγορά.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεκινούν σήμερα τους νέους αγώνες τους για να μείνουν στα χωριά τους, να μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να μην αναγκαστούν να φύγουν για τη Γερμανία - όπως ήδη κάνουν πολλοί - ψάχνοντας για δουλιά.

Η κυβέρνηση έχει το χρόνο να σκεφτεί και ν' αποφασίσει πώς θ' αντιμετωπίσει τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Αν επαναλάβει την τακτική των προηγούμενων ετών - την αντιμετώπιση με συκοφαντίες του αγροτικού κινήματος, με εκβιασμούς και απειλές με τα ΜΑΤ και τις δικαστικές διώξειςστους αγρότες - "κακό του κεφαλιού της" μεν, αλλά κακό και για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος κάποτε πρέπει να δικαιωθεί.

  • Χτες αναβλήθηκαν 6 δίκες με 45 κατηγορούμενους σε "αγροτοδικείο" της Λάρισας, ενώ σήμερα δικάζονται άλλοι 148 αγρότες στην Καρδίτσα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ευρωπρόστιμα δεν κρύβονται...(2001-12-20 00:00:00.0)
Οι σταφιδοπαραγωγοί διεκδικούν(2001-10-14 00:00:00.0)
Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους(2000-08-24 00:00:00.0)
Υψωσαν φωνή διαμαρτυρίας(2000-02-08 00:00:00.0)
Αγωνιστικό συλλαλητήριο στις 7 Φλεβάρη(2000-01-22 00:00:00.0)
Ακόμα πιο κάτω η τιμή στο βαμβάκι(1999-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ