Σάββατο 22 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΛΕΙΑ
Αγωνιστικό συλλαλητήριο στις 7 Φλεβάρη

Τα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων του νομού

Αποψη απο την κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας,της Τρίτης που μας πέρασε
Αποψη απο την κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας,της Τρίτης που μας πέρασε
Αγωνιστικά προχωρούν και οι αγρότες της Ηλείας. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, θα πραγματοποιηθεί αγωνιστικό συλλαλητήριο στις 7 Φλεβάρη στον Πύργο. Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και ενημερωτικές συσκέψεις στο διάστημα μέχρι το συλλαλητήριο. Ετσι σήμερα θα γίνει πλατιά αγροτική σύσκεψη στην Αμαλιάδα με θέμα αιχμής τα αγροτικά χρέη, αύριο στο χωριό Καράτουλα για τη σταφίδα. Ακολουθούν, άλλες δύο μεγάλες συσκέψεις, στις 26 του μήνα στην Ξυλοκέρα με θέμα τα εσπεριδοειδή και τις ζημιές από το χαλάζι και στις 27 στο Καλλίκομο για το βαμβάκι.

Το διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο των αγροτών της Ηλείας εκτός από τα καίρια και ζωτικά αιτήματα που θέτει το σύνολο των αγωνιζόμενων αγροτών της χώρας, περιλαμβάνει και «ειδικά» αιτήματα που αφορούν τα προϊόντα και τα προβλήματα του νομού. Πιο συγκεκριμένα ζητούν:

  • Κατάργηση του κανονισμού της ΕΕ για την κορινθιακή σταφίδα, μείωση της στρεμματικής απόδοσης κάτω από 150 κιλά και η στρεμματική ενίσχυση να δίνεται εφ' άπαξ.
  • Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται από τους βιομηχάνους στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας και να προστατευτεί η τιμή της. Να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής για τη χώρα μας.
  • Να απελευθερωθεί η καλλιέργεια σιτηρών από τα πλαφόν, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να καταργηθούν οι ζώνες και η περιφερειοποίηση των ποινών. Να καταργηθούν τα πρόστιμα στους μικρομεσαίους παραγωγούς καλαμποκιού.
  • Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας που προτείνει η κυβέρνηση με πρόσχημα περιβαλλοντικούς λόγους. Να καταργηθούν τα πρόστιμα για τους μικροκαλλιεργητές και να αυξηθεί το πλαφόν στους 1.200.000 τόνους.
  • Να αυξηθούν το πλαφόν παραγωγής γάλακτος σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας, καθώς και οι ποσοστώσεις στον αριθμό ζώων που επιδοτούνται. Να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η μείωση των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

Για τα εσπεριδοειδή:

Να εναντιωθεί η χώρα μας στους περιορισμούς που επιβάλλει ο ΠΟΕ για μείωση εξαγωγικών επιδοτήσεων. Να μην εφαρμοστεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά που επιτρέπει για φέτος να πάει στην απόσυρση μόνο το 25% των ποσοτήτων που εμπορεύονται. Να σταματήσουν οι εισαγωγές επιτραπέζιων πορτοκαλιών, καθώς και οι εισαγωγές κατεψυγμένων χυμών από τρίτες χώρες, που οδηγούν σε απόγνωση τους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών. Να προστατευτούν οι αγρότες από την ασυδοσία και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων - μεταποιητών, που απαιτούν από τους παραγωγούς να υπογράψουν ανοιχτές συμβάσεις (χωρίς τιμή).

Ειδικά για το νομό Ηλείας ζητούν:

  • Ιδρυση και λειτουργία περιφερειακής αγοράς για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
  • Ιδρυση και στελέχωση κτηνιατρείων σε κτηνοτροφικές περιοχές.
  • Διαφάνεια στη διαχείριση ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και μείωση των τιμών υδροδότησης.
  • Η περιουσία του ΑΣΟ να παραμείνει στις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αξιοποιηθεί προς όφελος των αγροτών.
  • Οριστική παραχώρηση των αποξηραμένων λιμνών στους ακτήμονες και μικροκληρούχους και κατ' αποκλειστικότητα αγρότες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ