Πέμπτη 24 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ροδακινοπαραγωγοί, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες και να προχωρήσουν σε κοινό μέτωπο αγώνα με τους άλλους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα, καλούν τους παραγωγούς της Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας με κοινή ανακοίνωση οι ΝΕ του ΚΚΕ των παραπάνω νομών.

Για μία ακόμη χρονιά φέτος θα σημειωθεί δραματική μείωση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών. Περίπου το 30% του ροδάκινου θα μείνει τελικά αδιάθετο, ενώ οι τιμές που θα εισπράξει ο παραγωγός σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος. Και την ίδια ώρα που ο αγρότης εισπράττει για το επιτραπέζιο ροδάκινο 25 δρχ. το κιλό, το προϊόν αυτό πωλείται, μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά, στην αγορά της Θεσσαλονίκης, 200 δρχ. Για μια ακόμη φορά δηλαδή κερδισμένοι βγαίνουν οι μεσάζοντες!

Η ανακοίνωση των ΝΕ Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Πανηγυρίζει, χωρίς ντροπή, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για τη φετινή πορεία του ροδάκινου. Με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα εμφανίζει τη μικρή αύξηση της εμπορίας του ροδάκινου σε σχέση με την περσινή χρονιά σαν επιτυχία της πολιτικής της. Μιας πολιτικής που όπως τονίζει στηρίχτηκε στη διεπαγγελματική συμφωνία (ντροπής, χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή από το κόμμα μας) που με τη σειρά της ενίσχυσε την "ανταγωνιστικότητα" του προϊόντος! Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και τη ζουν καθημερινά οι χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί των περιοχών μας.

1. Το ροδάκινο με ευθύνη της κυβέρνησης - της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων οδηγείται στο απόσπασμα. Οι τιμές που θα εισπράξουν οι παραγωγοί σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος, θα είναι μικρότερες από πέρσι, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής θα μείνει κυριολεκτικά αδιάθετο, παρά τη μικρή αύξηση εμπορίας που εμφανίζεται μέχρι τώρα και πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

2. Η «ανταγωνιστικότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι στηριγμένη στη δραματική μείωση της τιμής που εισπράττει ο παραγωγός και προφανώς συμφέρει μόνο τους βιομηχάνους που αγοράζουν πάμφθηνα τις πρώτες ύλες (βιομηχανικό ροδάκινο) για τα προϊόντα τους. Μάλιστα, η κυβέρνηση για να διαφυλάξει και νομικά τη συμφωνία «ντροπής» που υπογράφτηκε μεταξύ των βιομηχάνων και των ομάδων παραγωγών, με την οποία καταστρατηγείται και επίσημα η τιμή ασφάλειας, αλλάζει και τον τρόπο πληρωμής της μέσω ΑΤΕ. Ετσι και με την κυβερνητική πια σφραγίδα, η τιμή ασφαλείας από τις 97 δρχ. το κιλό πηγαίνει στις 77 δρχ., ενώ στην πράξη, με τρόπους που όλοι γνωρίζουν, θα εισπράξουν οι παραγωγοί πολύ λιγότερα!

3. Η κυβέρνηση και με αυτό τον τρόπο προετοιμάζει τους ροδακινοπαραγωγούς γι' αυτά που έρχονται, με την αλλαγή του κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά και με τον οποίο δηλώνει ότι συμφωνεί. Εναν κανονισμό που θα βάζει πλαφόν για το βιομηχανικό ροδάκινο και που θα καταργεί την τιμή ασφάλειας, έναν κανονισμό που θα βάλει οριστική «ταφόπετρα» στο ροδάκινο!

4. Το ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα και έξω από τη Βουλή, ανέδειξε το πρόβλημα ροδάκινο, αποκάλυψε τους υπεύθυνους, υπέδειξε το μοναδικό τρόπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό του ενωμένου αγώνα των αγροτών, της συμπαράταξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι ανάγκη οι ίδιοι οι αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες και συνυπεύθυνες για την κατάσταση συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, απαιτώντας: Την αποζημίωση για το χαμένο τους εισόδημα. Την πληρωμή με βάση τη θεσμική τιμή και για όλη την ποσότητα στα βιομηχανικά ροδάκινα. Να μη δεχτεί η κυβέρνηση την εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ