Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σκουπιδότοπος ολόκληρου του Λεκανοπεδίου!

Τη διαιώνιση της κατάστασης, που θέλει τη Δυτική Αττική σαν υποδοχέα του συνόλου των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, προανάγγειλε ουσιαστικά χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. "Στην Ανατολική Αττική - είπε - οφείλουν να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους, όπως αυτοί θέλουν. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η πολιτεία ό,τι είχε να κάνει το έκανε".

Για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, αυτό σημαίνει:

  • Συντρίβεται και επίσημα πλέον ο αρχικός σχεδιασμός του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, που μιλούσε για τη δημιουργία τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική.
  • Ολα τα σκουπίδια της Αττικής θα κατευθύνονται στα Ανω Λιόσια, όπου λειτουργεί ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και κατασκευάζεται το νέο εργοστάσιο ανακύκλωσης, αλλά και το εργοστάσιο επεξεργασίας νοσοκομειακών αποβλήτων.

Σημαίνει, επίσης, ότι παρά τους ανέξοδους χαρακτηρισμούς του υπουργού περί "τριτοκοσμικού αίσχους" των παράνομων χωματερών, ο ίδιος με τις δηλώσεις του αφήνει ανοιχτό το περιθώριο, να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι 20 ανεξέλεγκτες χωματερές στην Ανατολική Αττική, αφού παράλληλα δεν κάνει απολύτως καμία κίνηση για να κλείσουν.

Η Δυτική Αττική, επομένως, θα εξακολουθήσει να δέχεται καθημερινά 3.500 τόνους απορριμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρονικά όρια του νέου ΟΕΔΑ, που κατασκευάζεται στα Α. Λιόσια θα εξαντληθούν πολύ πιο γρήγορα από την αρχική πρόβλεψη της δεκαπενταετίας. Μήπως, όμως, ο υπουργός προαναγγέλλει ουσιαστικά και την κατασκευή άλλου ένα ή και δύο ακόμη εργοστασίων ανακύκλωσης στα Α. Λιόσια; Κι αυτό το λέμε γιατί η δυναμικότητα του εργοστασίου που τώρα κατασκευάζεται δεν υπερβαίνει τους 1.200 τόνους ημερησίως. Τι θα γίνει με τους άλλους 2.300 τόνους απορριμμάτων, που θα φτάνουν εκεί; Θα "θάβονται" και πάλι χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία ανακύκλωσης;

Οπως και να έχει, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει να μην αλλάξει τη μοίρα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, που τη βλέπει μόνο ως έναν απέραντο σκουπιδότοπο...

  • Κατά τα άλλα, ο υπουργός ανακοίνωσε χτες την εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή του εργοστασίου καύσης των νοσοκομειακών αποβλήτων στα Α. Λιόσια, κόστους 2,5 δισ. δρχ. Το εργοστάσιο αυτό - τονίστηκε - που θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, θα είναι δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως και θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου, που σήμερα ανέρχονται σε 20,5 τόνους την ημέρα. Οπως αναφέρθηκε, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του εργοστασίου υπολογίζεται σε 10 εκατομ. δρχ. το μήνα και θα καλυφθεί από ανταποδοτικά τέλη που θα δίνουν τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ