Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ
Υψωσαν φωνή διαμαρτυρίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες το αγροτικό συλλαλητήριο, παρά την επιχείρηση υπονόμευσης που στήθηκε τις προηγούμενες μέρες από τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση στον Πύργο
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση στον Πύργο
Με ένα μαχητικό συλλαλητήριο, χτες το πρωί στον Πύργο, οι αγρότες της Ηλείας απέδειξαν στην πράξη πως η επιχείρηση αποδυνάμωσης και διάσπασης του αγροτικού κινήματος - που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει εκλογών - δεν είναι ικανή να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς και να την αποπροσανατολίσει από τα τεράστια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι αγρότες του νομού «έκλεισαν τ' αυτιά» στην επιχείρηση υπονόμευσης του συλλαλητηρίου, που στήθηκε όλο το Σαββατοκύριακο από «γαλαζοπράσινα» αγροτικά και μη στελέχη, προκειμένου να τους «πείσουν» να ...ξεχάσουν - τουλάχιστον μέχρι την 9η Απρίλη - την αγωνιστική διεκδίκηση ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

Η αντιαγροτική πολιτική, όμως, που τους οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, δε σηκώνει ...προεκλογικές αναβολές. Γι' αυτό και οι αγρότες της περιοχής ύψωσαν τη φωνή τους, κόντρα στις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις και, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας (ΟΑΣΗ), έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο του Πύργου.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, τόσο ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ ΧρήστοςΓιαννόπουλος, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων του αγροτικού κλάδου έκαναν ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, να συζητούν τα προβλήματά τους και να τους καλούν ανοιχτά να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυσή τους.


Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο και επιδόθηκε στη Νομαρχία, οι αγρότες της Ηλείας θέτουν τα παρακάτω αιτήματα:

  • Κατάργηση του κανονισμού της ΕΕ για την κορινθιακή σταφίδα, μείωση της στρεμματικής απόδοσης κάτω από 150 κιλά και η στρεμματική ενίσχυση να δίνεται εφ' άπαξ.
  • Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται από τους βιομηχάνους στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας και να προστατευτεί η τιμή της. Να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής για τη χώρα μας.
  • Να απελευθερωθεί η καλλιέργεια σιτηρών από τα πλαφόν, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να καταργηθούν οι ζώνες και η περιφερειοποίηση των ποινών. Να καταργηθούν τα πρόστιμα στους μικρομεσαίους παραγωγούς καλαμποκιού.
  • Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας που προτείνει η κυβέρνηση, με πρόσχημα περιβαλλοντικούς λόγους. Να καταργηθούν τα πρόστιμα για τους μικροκαλλιεργητές και να αυξηθεί το πλαφόν στους 1.200.000 τόνους.
  • Να αυξηθούν το πλαφόν παραγωγής γάλακτος, σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας, καθώς και οι ποσοστώσεις στον αριθμό ζώων που επιδοτούνται. Να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η μείωση των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

Για τα εσπεριδοειδή:

Να εναντιωθεί η χώρα μας στους περιορισμούς, που επιβάλλει ο ΠΟΕ για μείωση εξαγωγικών επιδοτήσεων. Να μην εφαρμοστεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, που επιτρέπει για φέτος να πάει στην απόσυρση μόνο το 25% των ποσοτήτων που εμπορεύονται. Να σταματήσουν οι εισαγωγές επιτραπέζιων πορτοκαλιών, καθώς και οι εισαγωγές κατεψυγμένων χυμών από τρίτες χώρες, που οδηγούν σε απόγνωση τους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών. Να προστατευτούν οι αγρότες από την ασυδοσία και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων - μεταποιητών, που απαιτούν από τους παραγωγούς να υπογράψουν ανοιχτές συμβάσεις (χωρίς τιμή).

Ειδικά για το Νομό Ηλείας ζητούν:

  • Ιδρυση και λειτουργία περιφερειακής αγοράς για τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
  • Ιδρυση και στελέχωση κτηνιατρείων σε κτηνοτροφικές περιοχές.
  • Διαφάνεια στη διαχείριση ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και μείωση των τιμών υδροδότησης.
  • Η περιουσία του ΑΣΟ να παραμείνει στις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αξιοποιηθεί προς όφελος των αγροτών.
  • Οριστική παραχώρηση των αποξηραμένων λιμνών στους ακτήμονες και μικροκληρούχους και κατ' αποκλειστικότητα αγρότες.

Φ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ