Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ξανά στους δρόμους στις 26 Νοέμβρη

Πανελλαδική συνάντηση Συντονιστικών την Κυριακή. Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας

Με σύνθημα "Ολοι στους δρόμους για την παιδεία" την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι διοργανώνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, για να διαδηλώσουν για μια ακόμα φορά ότι η αντιδραστικότερη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην παιδεία, δε θα περάσει και να διεκδικήσουν πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Χτες, εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας,σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν το πρόγραμμα δράσης των μαθητών και τόνιζαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή του Νόμου 2525.

Το Συντονιστικό, το οποίο συγκροτείται από 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια, καλεί τα αντίστοιχα Συντονιστικά των άλλων πόλεων σε πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή 22 Νοέμβρη.Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας και θα απαιτήσουν να συναντηθούν με τον υπουργό. Τόνιζαν δε, ότι αν δε δεχτεί να τους συναντήσει ο υπουργός, η ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει θα είναι δική του.

Η μαθήτρια Β. Ζαγγογιάννη,αναφέρθηκε στις 80 κινητοποιήσεις που έγιναν την περασμένη χρονιά και στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις του φετινού Νοέμβρη, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις. Ο Θ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και στα αιτήματά τους.

Οι μαθητές αναφέρθηκαν και στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στην εφημερίδα "Εξουσία", σύμφωνα με τις οποίες θα επιβληθούν "ποινές" όπως παράταση της χρονιάς, επιπλέον διδακτικές ώρες, περικοπές σε εκδρομές, στους μαθητές που κάνουν καταλήψεις. Τόνισαν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα στα σχολεία, να φοβηθούν οι μαθητές.

Το λόγο πήρε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Β. Τζιατζή,η οποία ανακοίνωσε την απόφαση του Συντονιστικού για την Παιδεία που συγκροτείται από εκπαιδευτικούς, εργατικούς και κοινωνικούς φορείς, να πραγματοποιήσει μαζί με τους μαθητές στις 26 Νοέμβρη συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι δεν είναι υποκινητές των μαθητών, αλλά βρίσκονται δίπλαστον αγώνα τους.

Τα αιτήματα των μαθητών

Οι μαθητές με ιδιαίτερη έμφαση ζητούν ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, το οποίο, όπως τονίζουν, "το απαιτούν οι εποχές και οι ανάγκες" και να μην είναι πανελλαδικές οι εξετάσεις στη Β και Γ Λυκείου. Συγκεκριμένα ζητούν:

  • Να καταργηθεί ο Νόμος 2525/97 για την παιδεία.
  • Να μην εφαρμοστούν τα νέα τεστ στην Α Λυκείου, να μην καταργηθούν οι μετεξεταστέοι.
  • Οχι στη διάλυση των ΤΕΛ - ΕΠΛ και στην ιδιωτικοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για την τεχνική εκπαίδευση.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΛ - ΓΕΛ - ΕΠΛ. Ενιαίο 12ετές υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο - δωρεάν που θα δίνει σε όλους, χωρίς διακρίσεις,σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.
  • Κατάργηση των ΙΕΚ - ΚΕΚ. Δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια - δωρεάν παιδεία.
  • Να δοθεί 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία.
  • Ολα τα ξενόγλωσσα βιβλία και τα βιβλία ειδικότητας να δίνονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές.
  • Να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα έως τους 20.
  • Να γίνουν μαζικοί διορισμοί απ' την επετηρίδα. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές.
  • Να καλυφθούν τα κενά στην υποδομή των σχολείων (αίθουσες, εργαστήρια, κτλ.).
  • "Οχι" στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • "Οχι" στη διάλυση των μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων.
  • Οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία για όλα τα σχολεία της χώρας.

"Δεν πάει άλλο! Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης. Παλεύουμε για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας - δωρεάν παιδείας για όλους. Η μόρφωση είναι δικαίωμα - όχι εμπόρευμα! Μόρφωση - δουλιά με δικαιώματα για όλους!", τονίζει το συντονιστικό σχολείων Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ