Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΤΖΕΝΤΑ 2000"
"Ομολογούν" τις ολέθριες συνέπειες

Ολέθριες θα είναι οι επιπτώσεις για τους Ελληνες αγρότες από την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", όπως αποκαλύπτεται και από σχετική "απόρρητη" έκθεση ιδιωτικού φορέα, που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Γεωργίας.

Στη σχετική έκθεση εκτός από το ότι παρατίθενται "εντέχνως" επιχειρήματα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για να αποκρύψει από τους Ελληνες αγρότες τις πραγματικές καταστροφικές διαστάσεις που θα επιφέρουν οι προτάσεις της "Ατζέντας 2000", δηλαδή τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, αναφέρονται μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις για τη γεωργία και κτηνοτροφία της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι από την αναθεώρηση της ΚΑΠ στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" και της επικείμενης νέας συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ ή πρώην ΓΚΑΤΤ), αναμένεται:

  • "Μείωση των δαπανών για τα άμεσα μέτρα στήριξης των τιμών των γεωργικών προϊόντων (επιδοτήσεις στην παραγωγή, τιμές παρέμβασης, εξαγωγικές επιδοτήσεις, ποσοστώσεις, εισαγωγικά τέλη)".
  • "Προσπάθεια σύγκλισης των τιμών των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ - που για την πλειοψηφία των προϊόντων σημαίνει μείωση - στο ύψος των διεθνών τιμών". Οπως είναι γνωστό οι διεθνείς τιμές στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων το πολυεθνικών έχουν διαμορφωθεί σε εξευτελιστικά επίπεδα.
  • "Αποδέσμευση των ενισχύσεων προς τους παραγωγούς από το ύψος της παραγωγής και αντικατάστασή τους με άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, με την προϋπόθεση αλλαγών στη χρήση των παραγωγικών συντελεστών και τη μετατροπή του τρόπου παραγωγής από εντατικό σε εκτατικό". Το τελευταίο σημαίνει καθαρά επιβολή μείωσης της αγροτικής παραγωγής, με δικαιολογίες του τύπου για δήθεν ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, σε μια περίοδο που ανοίγει ο δρόμος για την κυριαρχία των γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων, ενώ τελικά παρά τα όποια εισοδηματικά όρια προτείνουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, οι μεγάλοι χαμένοι από τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις θα είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες.
  • "Μείωση των ποσοστώσεων για μια σειρά προϊόντων (καπνός, βαμβάκι κλπ.). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ποσοστώσεις που επιβλήθηκαν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 στο αγελαδινό γάλα και τον καπνό, η εισαγωγή των θεσμών συνυπευθυνότητας (βαμβάκι λάδι) έχουν επιδράσει αρνητικά στο εισόδημα του Ελληνα παραγωγού. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την ΚΑΠ αναμένεται να εστιαστούν σε αγροτικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, το σκληρό στάρι κλπ.".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ