Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ
Τσιμέντο και στα στρατόπεδα που απομακρύνονται

Καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής για τους ελεύθερους χώρους

Σε νέα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης προχωρά η κυβέρνηση, "αξιοποιώντας" αυτή τη φορά εκτάσεις του Λεκανοπεδίου, που καταλαμβάνουν σήμερα στρατόπεδα, ενώ και ο Δήμος Αθηναίων "συμβάλλει" από την πλευρά του στην επέκταση της τσιμεντοποίησης και στον τελευταίο ελεύθερο χώρο.

Σε πρώτη φάση, φαίνεται να απειλείται ο χώρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, ενώ η ίδια τύχη περιμένει και το Γουδί, καθώς με νομοσχέδιο που προωθούν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ, για την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα, προβλέπεται η ταυτόχρονη οικοπεδοποίηση του 20 - 30 % της έκτασής τους,ώστε να καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασης των στρατιωτικών μονάδων.

Η καταστροφή των δύο σημαντικών χώρων, οι οποίοι αποτελούν δυνητικά ανάσα για την Αθήνα - όπως κατήγγειλε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής - προωθείται σε εφαρμογή των υποδείξεων της έκθεσης Σπράου.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δε διστάζει να έρθει σε ευθεία αντίθεση με την πολλού διακηρυγμένη θέσης της για την πλήρη απομάκρυνση των στρατοπέδων και την αξιοποίηση των χώρων τους για να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου στην πολύπαθη Αθήνα, σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή και καταγγέλλει: "Το πόσο σέβονται το πράσινο, φαίνεται από τη μέχρι τώρα πρακτική και ειδικά από την ανέγερση του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής σε δασωμένο τμήμα του Χαϊδαρίου, όπου κόπηκαν εκατοντάδες πεύκα και από την προγραμματιζόμενη ανέγερση υπουργείων, αθλητικών γηπέδων και εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα στο άλσος Γουδίου".

Στην Αθήνα

Στις περιβαλλοντοκτόνες παρεμβάσεις όμως επιμένει και ο Δήμος Αθηναίων, η τακτική του οποίου στην Αλεπότρυπα της Κυψέλης και την Αίγλη του Ζαππείου απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής. Ετσι, στην Κυψέλη ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου κατασκευάζει τεράστιο γήπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου με μεγάλους χώρους στάθμευσης, σε χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα έκταση, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στον ίδιο χώρο δύο γήπεδα μπάσκετ και ένα βόλεϊ. Οσο για το Ζάππειο, η Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε χτες για μια ακόμη φορά το Δήμο Αθηναίων να ανακαλέσει την παρανόμως εκδοθείσα άδεια για επέκταση της Αίγλης μέσα στο χώρο πράσινου, γιατί - όπως σημειώνει - οι "κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι πρασίνου δεν οικοδομούνται για καμιά αιτία".

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή ζητά από το Δήμο Αθηναίων "να συνεργαστεί και με τους άλλους Δήμους του Λεκανοπεδίου και να διεκδικήσει για πράσινο από την ΕΥΔΑΠ, μικρές εκτάσεις που έχουν προκύψει από διευθέτηση παλιών ρεμάτων και τώρα η ΕΥΔΑΠ μεταβιβάζει σε παρακείμενους ιδιοκτήτες. Επίσης να διεκδικήσουν από την ΕΥΔΑΠ για κοινόχρηστους χώρους, τις οροφές των πάνω από 100 δεξαμενών της, που βρίσκονται σε όλη την Αττική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ