Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγροτικός "βρυχηθμός" από το Λεοντάρι Καρδίτσας

Πάνω από 1.000 αγρότες με 200 και πλέον τρακτέρ στη χτεσινή συγκέντρωση. Ξεπερνά κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη η συμμετοχή στις τοπικές προειδοποιητικές κινητοποιήσεις

Οταν σ' ένα μικρό χωριό - στο Λεοντάρι της Καρδίτσας - συγκεντρώθηκαν, χτες, 200 τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα και κοντά στα 1.000 άτομα συμμετείχαν σε μια περιφερειακή, ενημερωτική, προειδοποιητική αγροτική κινητοποίηση,τότε το μήνυμα είναι σαφές: Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία αναμένεται να ξεπεράσουν, σε μαζικότητα και δυναμισμό, εκείνες των προηγούμενων χρόνων, που συγκλόνισαν συθέμελα την Ελλάδα.

Το μήνυμα, βεβαίως, είχε σταλεί από τις 3 Νοέμβρη, με την προειδοποιητική κινητοποίηση στα Φάρσαλα,στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες, με πάνω από 100 τρακτέρ, αλλά αυτό που έγινε χτες στο Λεοντάρι ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη.

Ο "βρυχηθμός" της οργισμένης αγροτιάς που ακούστηκε χτες στο Λεοντάρι και θ' ακούγεται συνεχώς, όλες τις επόμενες μέρες, στα χωριά, στις επαρχίες και στις πόλεις της θεσσαλικής γης, δείχνει πως οι ξωμάχοι του κάμπου είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι ν' αγωνιστούν, φέτος, με πιότερο πάθος για το δίκιο τους.

Αυτό το πάθος του αγώνα ξεχείλιζε στην πλατεία του μικρού χωριού της Καρδίτσας. Το έβλεπες στο πρόσωπο των οδηγών των τρακτέρ που έφταναν "μαρσάροντας" και "κορνάροντας" δαιμονιωδώς.

Το έβλεπες στα πρόσωπα των μαθητών, που έφταναν από τα σχολεία τους με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα υπέρ του δίκιου της αγροτιάς.

Το έβλεπες στα πρόσωπα των γυναικών, που στέκονταν δίπλα στους άντρες, ισάξιες στον αγώνα και υπέρτερες σε αγωνιστικότητα.

Το έβλεπες στα πρόσωπα όλων των συγκεντρωμένων, όταν χειροκροτούσαν τους ομιλητές που υπόσχονταν συνέχιση της πάλης μέχρι την τελική δικαίωση.

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Στο βήμα ο Β. Μπούτας,μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων και πανδαιμόνιο συνθημάτων. Απευθύνεται σε συναδέλφους του. Με λόγια απλά, "χωριάτικα" και γι' αυτό "μεστά" και "σταράτα". Πρώτα μια καταγραφή της κατάστασης για τ' αγροτικά προϊόντα. Για τα στάρια που βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες, τα καπνά στις αρμαθιές, τα βαμβάκια που από "άσπρο χρυσάφι" πάει να γίνει "μαύρο σαράκι", τα τεύτλα, που, αντί της γλυκιάς γεύσης της ζάχαρης στο στόμα, δημιουργούν την "πικρή γεύση" της αδικίας, για την κτηνοτροφία που "αργοπεθαίνει".

Υστερα αναφορά στα χρέη που "σφίγγουν το λαιμό" κι απειλούν περιουσίες. Τα ξέρουν όλα αυτά οι συνάδελφοί του. Ξέρουν τον αγώνα τους στο χωράφι που μετατρέπεται σε αγωνία στο ζύγι των προϊόντων τους και στο "περίμενε να πληρωθείς". Νιώθουν το ρίγος στη σπονδυλική τους στήλη, όταν ο "ζεστός ιδρώτας" της δουλιάς γίνεται "κρύος ιδρώτας" την ώρα που πλησιάζουν τα "γκισέ" της τράπεζας.

Συμφωνούν με τον Β. Μπούτα, όταν τους λέει "ποιος και γιατί φταίει για όλα αυτά". Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, φταίει. Αυτή μειώνει τις τιμές των προϊόντων τους και αυξάνει το κόστος παραγωγής. Αυτή τους τιμωρεί με πρόστιμα συνυπευθυνότητας απλώς και μόνο γιατί έκαναν καλά τη δουλιά τους και είχαν μεγάλη παραγωγή. Αυτή δεν επιτρέπει να κατασκευάζονται έργα υποδομής για τη γεωργία, για να μην αυξηθεί η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. Αυτή τους "φορτώνει" με χρέη, τους απειλεί με κατάσχεση τα χωράφια και τα σπίτια τους και όταν αντιδρούν στην αδικία, τους στέλνει στα "αγροτοδικεία".

Ο Βασ. Αναγνωστόπουλος

"Αυτή την πολιτική - λέει ο Β. Μπούτας - αντιπαλεύουμε "με νύχια και με δόντια" και ενωμένοι και αποφασισμένοι θα την ανατρέψουμε". Κι όλοι χειροκροτούν τον ομιλητή, όπως και τον επόμενο, το νέο νομάρχη Καρδίτσας και μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών Β. Αναγνωστόπουλο,που δηλώνει πως θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται μέσα απ' το αγροτικό κίνημα και υπόσχεται πως στις πρώτες μέρες που θ' αναλάβει νομάρχης θα καλέσει σε νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Χειροκροτήματα για τον πρόεδρο της κοινότητας Τ. Αθανασόπουλο,το νέο δήμαρχο του Δήμου Ταμασίου Β. Μόσχο,την Μαρία Στουρνάρα εκπρόσωπο των μαθητών που χαιρέτισαν στη συγκέντρωση και ενθουσιασμός όταν διαβάζονταν τα μηνύματα συμπαράστασης και συμπαράταξης των Συλλόγων Καθηγητών Λεονταρίου, πλήθους αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής. Υπόσχεση όλων για συνέχιση του αγώνα. Επόμενο "ραντεβού" στο παγκαρδιτσιώτικο παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 2 Δεκέμβρη στην πόλη.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης διατρανώνεται η απόφαση της αγροτιάς να συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Τονίζεται: "Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας και τις οδηγίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά. Θέλουμε να καταγγείλουμε το ρόλο που έχει αναθέσει στην Αγροτική Τράπεζα με τα ληστρικά επιτόκια και τον απαράδεκτο τρόπο της ρύθμισης χρεών. Ειδικά για την περιοχή μας θέλουμε να την καταγγείλουμε για την εγκληματική στάση και την άρνησή της στη χρηματοδότηση του ζωτικού έργου υποδομής και ανάπτυξης, τη διάνοιξη της σήραγγας του Φράγματος Σμοκόβου στο Λεοντάρι και την κατασκευή των αρδευτικών έργων".

Επισημαίνονται οι επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής σε όλα τα προϊόντα και υπογραμμίζεται: "Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση που αυτοί ονομάζουν εκβιαστικά μονόδρομο και υποχρεωτική πορεία, ο αγροτικός κόσμος αντιπαραθέτει τον πραγματικό μονόδρομο διάσωσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών, αλλά και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα. Είναι ο μονόδρομος της μετωπικής σύγκρουσης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Οι αγώνες των τελευταίων χρόνων απέδειξαν με τον πιο έντονο τρόπο την ανάγκη αντίστασης και αγώνα για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της αγροτιάς. Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας πρέπει να είναι πιο ενωτικοί, πιο μαζικοί, πιο δυναμικοί, για να είναι και πιο αποτελεσματικοί.

Αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα μπορεί να είναι λίγα σε σύγκριση με αυτά που διεκδικούσαμε, αν όμως δεν είχαν αναπτυχθεί οι αγώνες, οι απώλειες θα ήταν πολύ περισσότερες. Μας ανησυχεί έντονα και αγωνιζόμαστε να μη γίνει αυτό που όλοι το προβλέπουν ως άσχημη εξέλιξη, δηλαδή την "Ατζέντα 2000", που στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της ΕΕ αναθεωρούνται προς το χειρότερο όλες οι πολιτικές σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα, με περικοπές χρηματοδοτήσεων, με μερική συγχρηματοδότηση της ΚΑΠ από εθνικούς πόρους".

Και τα αιτήματα συγκεκριμενοποιούνται και ιεραρχούνται:

  • ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ:

α) Κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα στρέμματα, για να εισπράξουν την τιμή στόχου των 365 δρχ. το κιλό οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί.

β) Κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και του περιορισμού στην καλλιέργεια για τα επόμενα χρόνια.

γ) Οι επιδοτήσεις απευθείας στον παραγωγό.

δ) Στην επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος του βαμβακιού στην ΕΕ να διασφαλιστούν οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί με απαλλαγή των προστίμων συνυπευθυνότητας.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΑ:

α) Να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση τα νέα αντιαγροτικά μέτρα για τον καπνό. β) Να διασφαλιστεί η συνέχιση της καπνοκαλλιέργειας στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, να συνεχίσει η ύπαρξη του Οργανισμού Καπνού και ν' αναβαθμιστεί για να παίξει καθοριστικό ρόλο.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ:

Αμεση ρύθμιση για χρέη που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας αυτής της πολιτικής σε χιλιάδες αγρότες με τον εξής τρόπο:

α) Κατάργηση των τόκων υπερημερίας και συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος που επισυνάφθηκαν.

β) Αποπληρωμή σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με τον συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια. Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ:

α) Απελευθέρωση της καλλιέργειας του σιταριού από τα δεσμευτικά, καταστροφικά πλαφόν, ποσοστώσεις, συνυπευθυνότητες και κατάργηση των ζωνών καλλιέργειας και την περιφερειοποίηση των προστίμων.

β) Κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς καλαμποκιού.

  • ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΥΤΛΑ:

Να μην ισχύσει η μείωση της τιμής κατά 15% και να μην κάνει δεκτή η κυβέρνηση την παραπέρα μείωση κατά 20% που προτείνει η ΕΕ.

  • ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ:

α) Να αλλάξει ριζικά ο κανονισμός για να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται στους παραγωγούς από τους βιομηχάνους.

β) Να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η δυνατότητα της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από το ισχύον πλαφόν.

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:

α) Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

β) Να ρυθμιστούν τα χρέη.

γ) Να μην κάνει δεκτές η κυβέρνηση τις προτάσεις της ΕΕ για μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας.

δ) Να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας μας τις μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

  • ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

α) Αγροτικό πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

β) Μείωση ΦΠΑ στο 8% για μέσα και εφόδια.

γ) Αύξηση των επιστροφών του ΦΠΑ, 6% για φυτικά προϊόντα και 7% στα ζωικά προϊόντα.

  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ:

Να σταματήσουν τώρα τα δικαστήρια για τους πάνω από 10.000 αγωνιστές αγρότες, να εφαρμοστεί άμεσα η υπόσχεση της κυβέρνησης για διαγραφή των υποτιθέμενων αδικημάτων των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ