Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήνυμα για αγωνιστική ανάταση νεολαίας και εργαζομένων

Ο απλός λαός ούτε ξέχασε, ούτε έπαψε να διεκδικεί την υλοποίηση των αιτημάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Χτες και προχτές, χιλιάδες ήταν αυτοί που διάβηκαν την "πύλη της ιστορίας". Εκπρόσωποι μαζικών φορέων, που κατέθεταν στεφάνια - φόρο τιμής και απλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας με ένα γαρίφαλο στο χέρι περνούσαν από το σημείο που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που έφεραν μαζί και τα παιδιά τους, προφανώς για ένα μάθημα αγώνα και στάσης ζωής. Για να τους μάθουν το χρέος απόδοσης του ελάχιστου φόρου τιμής σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας, της παιδείας, της ελευθερίας. Αλλά και για να τους πουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Με χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως "Οκτώ δεκαετίες μ' αγώνες και θυσίες το ΚΚΕ στην πρωτοπορία", "ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη" κλπ., υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι στο χώρο του Πολυτεχνείου τις αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 5 το απόγευμα χτες, όταν προσήλθαν για να καταθέσουν στεφάνια.

Το στεφάνι της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσε ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, στην οποία, εκτός των άλλων, συμμετείχαν και οι Μ. Κατσιανάκος και Ν. Μπατιστάτος, μέλη της ΚΕ. Αμέσως μετά, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε στους δημοσιογράφους:

"Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα. Το "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, έξω οι Αμερικάνοι". Σήμερα, το μήνυμα του Νοέμβρη μπορεί να εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο, στην πάλη ενάντια στους μονόδρομους της ΟΝΕ, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων". Για μια νέα αγωνιστική ανάταση του λαού και της νεολαίας".

Εκ μέρους της ΚΝΕ το στεφάνι κατέθεσε ο γραμματέας του ΚΣ Νίκος Σοφιανός,ο οποίος δήλωσε:

"Είκοσι πέντε χρόνια, ο αγώνας συνεχίζεται, κόντρα στις σειρήνες της συναίνεσης και του συμβιβασμού. Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι και θα το αποδείξει και με τους αγώνες της και με τη συμμετοχή της στην αυριανή (σημερινή) αντιιμπεριαλιστική, αντιαμερικάνικη πορεία".

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε, επίσης, αντιπροσωπεία του "Ριζοσπάστη".

Τα συνδικάτα

Με τα συνθήματα "Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά" και "Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί", έδωσαν το "παρών" στο Πολυτεχνείο, χτες το απόγευμα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και άλλα 20 σωματεία εργαζομένων, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές του ηρωικού Νοέμβρη του '73. Οι εργαζόμενοι της Αθήνας κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αγωνιστών, ενώ δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζουν συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Προπομπός της πορείας των εργαζομένων της Αθήνας - που ξεκίνησε από την πλατεία Κάνιγγος και το Συνδικάτο Οικοδόμων - ήταν η ΕΣΑΚ. Οπως πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζομένων, έτσι και τώρα τα μέλη της ΕΣΑΚ τίμησαν με την παρουσία τους την ιστορική επέτειο. "Το Πολυτεχνείο ζει στους καθημερινούς αγώνες του λαού και των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των πολυεθνικών, της ΕΕ, της "νέας τάξης πραγμάτων". Ζει στους αγώνες των εργαζομένων για να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο. Ενα παλλαϊκό, πανεργατικό μέτωπο, που θα πρέπει να είναι ισχυρό για να ανατρέψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική", τόνισε μετά την κατάθεση στεφάνου ο Δήμος Κουμπούρης,γραμματέας της ΕΕ της ΕΣΑΚ. Από την πλευρά του, ο Θύμιος Ευθυμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και εκ μέρους των Σωματείων της Αθήνας, τόνισε: "Σήμερα δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να αναδείξουν πραγματικά τα προβλήματα που υπάρχουν στην εργατική τάξη, αλλά με μια συνδικαλιστική ηγεσία, που θα ανταποκρίνεται, πραγματικά, στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ομως, η σημερινή ηγεσία δε θέλει να παλέψει γι' αυτά τα δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ